Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Caracterul – cheia către succes!

Viața, ca un joc de echipă

Caracterul – cheia către succes!

Prof. Delia Mela și prof. Delia Sim, profesori de engleză la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, respectiv, Grupul Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, au pus de un parteneriat, intitulat „Interculturalitatea - o șansă de a ne cunoaște”, iar vineri, 4 decembrie 2009, a avut loc prima întâlnire de proiect, la Sălard.

La reuniune, a fost invitat și dl Paul Copu, reprezentant (președinte) al fundației „Character First” din USA pentru România.
Multe lucruri interesante au aflat partenerii de proiect (elevii liceeni din clasa a IX-a D, de la C.T. „M. Viteazul” și elevii din clasa aVIII-a de la gazde, adunați în CDI) de la dl Paul Copu (fost vicecampion mondial la Sofia, la 3.000 m obstacole, în 1977 și campion mondial în Mexic, în 1979, multiplu campion național și balcanic, care de 20 de ani trăiește în USA). Vorbind despre caracter și despre „secretul” succesului, campionul mondial i-a îndemnat pe elevi să privească viața ca pe un joc de echipă, în care caracterul persoanei valorează mai mult (cel puțin pentru angajatorii americani) decât pregătirea profesională. „Succesul în viață depinde foarte mult de felul în care ne comportăm, cum știm să interacționăm. Vorba proverbului: Ce semeni aceea culegi. Privind aceste imagini, vă invit să vă întindeți imaginația și să fiți nițel cu capul în nori! Din alergător, am ajuns, acum, în fața voastră, conferențiar. Eu sunt de trei ori profesor: de educație fizică, de sport și antrenor (glumește campionul). Organismul meu este mai mare decât Calea Lactee...”
Întâlnirea cu Paul Copu a fost o terapie naturistă de milioane, în care atât elevii, cât și dascălii s-au încărcat cu energie pozitivă.
„Cântările Domnului”
Din CDI, partenerii de proiect s-au retras să se echipeze corespunzător pentru spectacolul din sala de sport, unde îi așteptau și alți artiști. Așa încât, în partea a doua, am asistat la un regal artistic puțin obișnuit și deloc sperat la un asemenea nivel. Vitejii orădeni din a IX-a D, îndrumați de prof. de religie Ileana Petrica au prezentat sceneta „Cântările Domnului”, urmată de un recital de cântece și colinde în engleză, sub bagheta prof. de engleză și diriginte Delia Mela. Gazdele le-au replicat tot în română și engleză cu artiștii claselor a VI-a și a VIII-a, conduși de prof. de engleză Delia Sim și prof. de muzică, Margittai Tamas (la orgă și chitară).
Lor li s-au alăturat și alți artiști din școală: gimnaziști maghiari, îndrumați de prof. Ghitea Julia, elevi din clasa a IV-a, înv. Korosi Maria, precum și dănțăușii din clasa a II-a A, înv. Florica Ardelean, care și-au intitulat momentul lor artistic „Sunt un pui de românaș”.
Conducerea școlii (Grupului Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, director – Grațian Hanga, director adjunct – Nagy Irina) se arată încântată de asemenea inițiative și sprijină dascălii și elevii în derularea proiectelor școlare.
„Mă bucur de această inițiativă a profesorilor de engleză și de acest parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea. Am mai avut parteneriate cu elevi și dascăli din Ungaria, Austria și Elveția, iar acesta este primul la nivel județean. Tema este una potrivită și incitantă „Caracterul – cheia către succes”, iar prezența unui campion mondial în școala noastră nu poate decât să ne onoreze și să ne bucure nespus”, ne-a declarat directorul școlii, prof. Grațian Hanga. Cu ochi buni este privit acest parteneriat și de către prof. Camelia Pop, responsabil de proiecte și programe comunitare la nivelul colegiului orădean.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în 12 februarie 2010, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Caracterul – cheia către succes!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:02 Ora de vară a Europei de Est