Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Purtați prin lumea basmului, filmului și desenului animat

În și de Ziua persoanelor cu dizabilități,

Purtați prin lumea basmului, filmului și desenului animat

Joi (3 decembrie 2009), în și de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, Mirela Floruț, profesor de sprijin la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din Oradea, a organizat o activitate specială pentru copiii cu dizabilități (de la CSEI nr. 1 din Oradea).

În cadrul proiectului educațional „Copil ca tine sunt și eu”, în „Săptămâna educației globale” au avut loc mai multe manifestări, structurate în trei etape: activități de parteneriat care au implicat aproape toate clasele gimnaziale din școală („Octavian Goga”) și clasa a V-a B de la Lic. T. „Onisifor Ghibu” (prof. diriginte Daniela Kele); o a doua etapă, în care au fost mobilizați părinți și cadre didactice, iar a treia etapă a adunat sub aceeași „umbrelă”, în cadrul atelierelor de lucru, elevi și adulți (ateliere de pictură, lucru manual, bucătărie, muzică și dans). La aceste întâlniri au participat și cadre didactice din alte școli, care și-au manifestat dorința de a colabora cu Mirela Floruț (inst. Cristiana Vidican, de la „Oltea Doamna” și prof. Elena Giurgilă, de la Salonta).  
Joi – o activitate comună cu CSEI nr. 1 și „Onisifor Ghibu”
 Mirela (alias Veronica), clovnul Găgăuță și o seamă de alte personaje din lumea basmului, filmului și desenului animat au primit, joi, o clasă de copii de la CSEI nr. 1 (însoțiți de părinți și cadre didactice: prof. Alina Savu, logoped Oana Tuduce, educator Lucreția Doble, prof. Lucia Popa – directorul centrului și prof. Teodora Pantazi). După ce i-au impresionat cu o primire ca-n basme, i-au invitat în sala de sport unde au desfășurat activități comune: un joc de intercunoaștere (Pânza de păianjen), ateliere de lucru (Iubește, să fii iubit! Ajută, să fii ajutat! – finalizarea mesajelor, precum și Cele mai haioase prăjiturele), joc de mișcare (Oglinda). Oaspeții au mai avut parte și de alte surprize plăcute oferite de membrii corului școlii (condus de prof. Monica Matiuț) și dansatorii (sportivi) ai Oanei Floruț (antrenor al clubului „Exclusive”). La ultima rundă a activității, partenerii și-au conturat mâinile pe inimioara prieteniei, pe care s-au și semnat.
Toate aceste activități au mobilizat forțe uriașe, implicând și o armată de dascăli (Mirela Floruț – coordonatorul principal: organizator, scenariu și regie, prof. Dorina Pop, inst. Adelina Moga, prof. Codruța Cioară, Steluța Carp, înv. Florica Șandra, înv. Ioan Pop, prof. Florina Floriș, prof. Ana Ienci, înv. Iuliana Seica și prof. Monica Matiuț), în frunte cu noua conducere a Școlii „Octavian Goga” (director – prof. Ioan Heciu, director adjunct – prof. Luminița Lazăr). Din partea Inspectoratului Școlar a onorat dna Doina Gyori, inspector școlar de specialitate.     
 Lansare de baloane cu mesaje pe platoul din fața arenei „Antonio Alexe”
După gustarea cu prăjiturele și primirea darurilor de Moș Nicolae, copiii de la CSEI nr. 1 și partenerii lor de la „Octavian Goga” s-au deplasat pe platoul din fața arenei „Antonio Alexe”, unde îi așteptau partenerii lor de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (elevii din clasa a V-a B și dirigintele clasei, prof. Daniela Kele). Înarmați, fiecare cu câte un balon plin cu heliu de care era legat mesajul „Iubește, să fii iubit! Ajută, să fii ajutat!”, copiii au lansat baloanele, urmărindu-le cum se îndepărtează, încredințați fiind că mesajul lor izvorît din suflet îi va impresiona pe cei care îl vor recepta. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Purtați prin lumea basmului, filmului și desenului animat.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:39:16 Ora de vară a Europei de Est