Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a fost lansată cartea „Fericirea...”

„Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

Catedra de Sociologie și Asistență Socială și Centrul de Studii asupra Transformărilor Sociale au organizat, miercuri, 2 decembrie 2009, o manifestare care se vrea o tradiție - „să ne prezentăm producțiile noastre”, după cum a ținut să sublinieze prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.

De această dată, a fost lansată cartea lui Sergiu Bălțătescu, intitulată „Fericirea în contextul social al tranziției postcomuniste din România”.
Despre Fericirea... lui Sergiu Bălțătescu au vorbit: conf. univ. dr. Florica Ștefănescu, prof. univ. dr. Floare Chipea și prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.
„ Nu știu cât a fost de fericit colegul nostru, Sergiu Bălțătescu, atunci când a scris-o, dar cartea i-a adus titlul de doctor în sociologie și de conferențiar doctor. În comunitatea sociologilor, este o carte de referință, de specialitate...”, ține să ne asigure, dintru început, conf. univ. dr. Florica Ștefănescu.
Iar prof. univ. dr. Floare Chipea o consideră „o lucrare solidă, aplicată și documentată, care cuantifică foarte multe ore și zile de muncă și preocupări pentru cunoașterea metodologiei, o mare meticulozitate pentru detaliul de tehnică, o lucrare prin care Sergiu se proiectează ca un sociolog meticulos, care stăpânește metodele de cercetare în sociologie. Lecturând-o chiar nu am avut niciun moment, nu am găsit un mod de abordare care ar putea fi criticat. Titlul e provocator. Fericirea ca bunăstare sau ca viață bună. Cartea dezvoltă astfel cel mai important aspect al societății, acela de a asigura bunăstarea, privită dintr-o perspectivă și printr-o abordare sociologică. El definește fericirea din punct de vedere teoretic prin prisma a trei obiective mari, după ce a parcurs foarte multe surse bibiografice interne și externe, ceea ce presupune o muncă enormă, începând cu anticii și epoca medievală, nelipsind abordările românești, după cum subliniază Floare Chipea. Avem de-a face cu o abordare metodologică de-a dreptul impresionantă, exhaustivă. Din analiza tranziției, cu meticulozitate, extrage și propune un model teoretic de abordare, o propunere de teorie, prin analiza indicatorilor sociali care măsoară bunăstarea socială a populației. Concluzionând, vom spune că avem în față o lucrare excepțională de sociologie, care i-a adus titlul de conferențiar doctor”, conchide prof. univ. dr. Floare Chipea.
„O lucrare de pionierat în analize de tip atitudinal”
Cel de-al treilea vorbitor (și coleg de catedră), prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean, și-a declinat bucuria, așa după cum spunem în preambul, de a inaugura o tradiție prin care „să ne prezentăm producțiile noastre... După nenumăratele sale articole care au o circulație internațională, avem de-a face cu o lucrare de o calitate deosebită. Ceea ce aduce nou și interesant este ceea ce analizează: Fericirea – viața bună -, satisfacția în viață și față de viață. Sergiu lansează ideea variației fericirii pe care o cercetează, fericirea ca problemă socială esențială (care în comunism era liniștea „înghețată” ). Avem de-a face cu o lucrare de pionierat în analize de tip atitudinal”, ține să ne convingă prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.
Autorul (conf. univ. dr. Sergiu Bălțătescu) poartă cu sine cartea (fericirea), subiectul lucrării încă din 1998, când a participat la un curs la București despre calitatea vieții, după cum avea să recunoască la începutul intervenției sale. „De atunci au trecut 11 ani, iar la Oradea, am cunoscut perioada eroică în sociologie. În decursul timpului, mi-au fost refuzate, la nivel național, toate granturile care aveau în titlu fericirea. Vreau să subliniez faptul că sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit. Iar prin această carte, am dorit să propun o teorie sociologică a fericirii...”  
Sergiu declară că se simte măgulit de aprecierile colegilor săi, dar și fericit pentru ceea ce a reușit să facă, iar în față o avea pe jumătatea sa, pe Daniela Bălțătescu, soția sa, și pe fiica sa, pupila și dulceața căsniciei sale fericite, pe Ruxi cea frumoasă și curioasă, care (de)ține în mâini cheia Fericirii! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:55:04 Ora standard a Europei de Est