Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a fost lansată cartea „Fericirea...”

„Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

Catedra de Sociologie și Asistență Socială și Centrul de Studii asupra Transformărilor Sociale au organizat, miercuri, 2 decembrie 2009, o manifestare care se vrea o tradiție - „să ne prezentăm producțiile noastre”, după cum a ținut să sublinieze prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.

De această dată, a fost lansată cartea lui Sergiu Bălțătescu, intitulată „Fericirea în contextul social al tranziției postcomuniste din România”.
Despre Fericirea... lui Sergiu Bălțătescu au vorbit: conf. univ. dr. Florica Ștefănescu, prof. univ. dr. Floare Chipea și prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.
„ Nu știu cât a fost de fericit colegul nostru, Sergiu Bălțătescu, atunci când a scris-o, dar cartea i-a adus titlul de doctor în sociologie și de conferențiar doctor. În comunitatea sociologilor, este o carte de referință, de specialitate...”, ține să ne asigure, dintru început, conf. univ. dr. Florica Ștefănescu.
Iar prof. univ. dr. Floare Chipea o consideră „o lucrare solidă, aplicată și documentată, care cuantifică foarte multe ore și zile de muncă și preocupări pentru cunoașterea metodologiei, o mare meticulozitate pentru detaliul de tehnică, o lucrare prin care Sergiu se proiectează ca un sociolog meticulos, care stăpânește metodele de cercetare în sociologie. Lecturând-o chiar nu am avut niciun moment, nu am găsit un mod de abordare care ar putea fi criticat. Titlul e provocator. Fericirea ca bunăstare sau ca viață bună. Cartea dezvoltă astfel cel mai important aspect al societății, acela de a asigura bunăstarea, privită dintr-o perspectivă și printr-o abordare sociologică. El definește fericirea din punct de vedere teoretic prin prisma a trei obiective mari, după ce a parcurs foarte multe surse bibiografice interne și externe, ceea ce presupune o muncă enormă, începând cu anticii și epoca medievală, nelipsind abordările românești, după cum subliniază Floare Chipea. Avem de-a face cu o abordare metodologică de-a dreptul impresionantă, exhaustivă. Din analiza tranziției, cu meticulozitate, extrage și propune un model teoretic de abordare, o propunere de teorie, prin analiza indicatorilor sociali care măsoară bunăstarea socială a populației. Concluzionând, vom spune că avem în față o lucrare excepțională de sociologie, care i-a adus titlul de conferențiar doctor”, conchide prof. univ. dr. Floare Chipea.
„O lucrare de pionierat în analize de tip atitudinal”
Cel de-al treilea vorbitor (și coleg de catedră), prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean, și-a declinat bucuria, așa după cum spunem în preambul, de a inaugura o tradiție prin care „să ne prezentăm producțiile noastre... După nenumăratele sale articole care au o circulație internațională, avem de-a face cu o lucrare de o calitate deosebită. Ceea ce aduce nou și interesant este ceea ce analizează: Fericirea – viața bună -, satisfacția în viață și față de viață. Sergiu lansează ideea variației fericirii pe care o cercetează, fericirea ca problemă socială esențială (care în comunism era liniștea „înghețată” ). Avem de-a face cu o lucrare de pionierat în analize de tip atitudinal”, ține să ne convingă prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean.
Autorul (conf. univ. dr. Sergiu Bălțătescu) poartă cu sine cartea (fericirea), subiectul lucrării încă din 1998, când a participat la un curs la București despre calitatea vieții, după cum avea să recunoască la începutul intervenției sale. „De atunci au trecut 11 ani, iar la Oradea, am cunoscut perioada eroică în sociologie. În decursul timpului, mi-au fost refuzate, la nivel național, toate granturile care aveau în titlu fericirea. Vreau să subliniez faptul că sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit. Iar prin această carte, am dorit să propun o teorie sociologică a fericirii...”  
Sergiu declară că se simte măgulit de aprecierile colegilor săi, dar și fericit pentru ceea ce a reușit să facă, iar în față o avea pe jumătatea sa, pe Daniela Bălțătescu, soția sa, și pe fiica sa, pupila și dulceața căsniciei sale fericite, pe Ruxi cea frumoasă și curioasă, care (de)ține în mâini cheia Fericirii! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sentimentul lucrului bine făcut e o premisă pentru a fi fericit!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:21 Ora de vară a Europei de Est