Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Șogunii” orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

Joi, la C.T. „Andrei Șaguna” din Oradea, a fost mare sărbătoare!

„Șogunii” orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

„Șaguna a fost un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a desțelenit ceea ce amenința să devină pârloagă”.
Mitropolitul Andrei Șaguna („începător a toate”, cum îl numea scriitorul Ioan Slavici) va rămâne în veci în istoria zbuciumată a românilor ardeleni figură luminoasă a luptătorilor pentru o viață mai bună și mai demnă a neamului său. Chiar și în ultimele clipe de viață, el a lăsat urmașilor cuvintele testamentare: „Fiți în pace, nu vă sfădiți!” Prin marile lui fapte și realizări, acest „diplomat din creștet până-n tălpi” (cum inspirat l-a numit Mihai Eminescu) a devenit nemuritor pentru neamul românesc”.

Am citat din cuvântul dnei prof. Antiana Man, directorul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, rostit la adunarea festivă consacrată sărbătoririi patronului spiritual al școlii, manifestare desfășurată ieri (joi, 26 noiembrie 2009), în amfiteatrul școlii.
Despre personalitatea distinsului mitropolit al Ardealului a vorbit, cu vibrația-i emoțională caracteristică și cu convingere, istoricul și profesorul universitar dr. Viorel Faur.
Dna prof. ing. Gretta Postole (fost director al școlii) a prezentat în power point secvențe din monografia colegiului, lucrare al cărei coordonator este. Chiar dacă monografia „bate monedă” pe perioada ultimilor 50 de ani de când școala a devenit un centru școlar important de formare calificată a forței de muncă, lucrarea „intenționează să surprindă principalele momente din „Drumul devenirii noastre”, o mărturie a ceea ce am fost prin timp, dar și un ghid al celor interesați să descopere primele forme de învățământ profesional în Oradea, începând cu 1778, până în zilele noastre”, după cum a ținut să sublinieze dna Gretta Postole.
Un prilej de bucurie și înălțare spirituală prin artă
Manifestările, bogate și variate (concurs de istorie, parada meseriilor și frizurilor trasnite, cupluri celebre, expoziția de torturi, tărgul fimelor de exercițiu, concurs de estetică - Frumoasele școlii”, concurs de șah și moară, prezentarea produselor proiectelor școlare...) au fost structurate pe teme și domenii, desfășurându-se simultan în numeroase săli, cabinete și laboratoare, sub bagheta profesorilor, inginerilor și maiștrilor instructori. Cartierul general al tuturor acțiunilor s-a mutat din biroul directorului adjunct, prof. Carmen Matiuța, în aripa principală a clădirii, la parter și la etaj, din amfiteatru în laboratorul de chimie (devenit „Stil și decor de... ciocolată”), din cabinetul de istorie (care a găzduit concursul de istorie) în cabinetul de industrie ușoară (unde și-au dat întâlnire cuplurile celebre)...
Inspectorul școlar Florian Mieluț (fost dascăl și conducător al școlii), dna prof. Maria Șandor (așijderea), prof. Florica Orțan (cadru universitar) și alți invitați, cu toții au apreciat devenirea școlii, rezultatele de prestigiu, obținute, an de an, de olimpicii colegiului și dascălii care îi îndrumă, la confruntările locale, municipale și județene, dar și la cele naționale, panoplia premiilor strălucitoare regăsindu-se și în cea dintâi monografie a școlii „șogunilor” orădeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Șogunii” orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est