Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii și dascălii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua națională

Ieri, la palat

Elevii și dascălii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua națională

În cinstea zilei de 1 Decembrie – Ziua națională a României, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea au prezentat, miercuri, 25 noiembrie 2009, pe scena Palatului Copiilor și Elevilor, un program artistic adecvat, intitulat „Noi suntem români”, coordonat de consilierul educativ, prof. psiholog Claudia Trifa, moderator, dl prof. Doru Conta.

 În deschidere, dl prof. de istorie Petru Pasula a vorbit despre semnificația actului istoric de la 1 Decembrie 1918.
Potrivit obiceiului, cei dintâi artiști care au urcat pe scenă au fost membrii corului școlii, condus de prof. Irinel Băjenaru, cu un imn eroilor și un buchet de colinde. Elevii din clasa a II-a E (înv. Aurora Avram) s-au dovedit a fi niște dansatori grozavi pentru vârsta lor fragedă. Îmbrăcați în costume populare, ei au prezentat o polcă din Bihor. Cei din a II-a G (înv. Teodora Sîncelean) au dansat un dans modern. Alții au dansat în perechi, dans sportiv (David Cosma, din a II-a C, înv. Florica Hava, instr. Ghiță Stelian). Clasa a IV-a E (înv. Lucia Leț) a fost reprezentată de trei recitatori: Mihai Constantinov, Denis Ardelean și Daniel Glița, iar a VI-a D, de un grup de recitatori. Cei din a V-a C (prof. diriginte Anca Fetea) au pregătit un montaj literar-muzical. Soliștii vocali, interpreți talentați de muzică ușoară și muzică populară (Maria și Nicoleta Ungur, Antonia Huza, Romana Caba, Giulia Romocea, Roxana Mureșan și Patricia Ciubotaru) sunt de-acum cunoscuți și în afara școlii. Roxana Mureșan și Patricia Ciubotaru cântă în grupul „Vivere”, grup răsplătit cu premiul I la San Remo (Italia).
De la San Remo la ... „Suflet de stea”
Elevii dnei Valeria Mișcuția dețin apoi nenumărate premii individuale la concursuri și festivaluri naționale. Roxana a obținut premiul II, împreună cu colegele din grupul Foxy Stars, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului - concurs „Cerbul copiilor”, de la Piatra Neamț, precum și un premiu III la „Delfinul de aur” de la Năvodari. Patricia (chiar dacă e doar în clasa a II-a) are în palmares un trofeu (Trofeul copiilor - „Andantino”, București), un premiu I (la Super Star Fest, de la Bacău) și două premii II (la „Delfinul de aur” de la Năvodari și la „Suflet de stea” de la Aleșd). În încheierea programului, au evoluat gimnastele școlii, campioni naționali la gimnastică ritmică (Alexa Prada, Ioana Câmpan și Alexandra Popovici, din clasa a VI-a C, prof. diriginte Maria Bandici), Alexa, Ioana și Alexandra ne încântă cu panglicile, mingile și bastonașele lor, de ani buni, de pe când erau în ciclul primar, eleve ale dnei învățătoare, inst. Florica Hava. Și de această dată, doamna învățătoare le-a admirat și aplaudat din primul rând, cu aceeași emoție și bucurie. Sufletele se atrag, iar urmele nu se șterg cu trecerea timpului.
„Toate popoarele își sărbătoresc Ziua națională...”
Directorul școlii (când „Gheorghe”, când „Mircea”, depinde de cel care semnează articolul), prof. dr. Florian Hava, este și de această dată mulțumit de prestația artiștilor. „Sunt mulțumit de programul prezentat în cinstea Zilei naționale a României. Copiii sunt mari artiști, sinceri și drăgălași, deloc prefăcuți. Ne îndepărtăm tot mai mult de istorie și de noi înșine, după cum remarca un distins om de cultură. Parcă ne e rușine să ne declinăm ceea ce suntem, români. Vrem să fim europeni înainte de a fi români. Globalizarea nu înseamnă să ne pierdem ceea ce este al nostru și al strămoșilor noștri. Nimeni nu ne cere să renunțăm la ce este specific românesc, să ne negăm moștenirea culturală, tradițiile și obiceiurile. Nu e o rușine să-ți iubești țara și neamul, să-ți respecți și să-ți cinstești înaintașii, să fii patriot, nu naționalist sau rasist. Toate popoarele își sărbătoresc Ziua națională și își cinstesc eroii. Poate mai mult ca noi, cu mândrie și demnitate,” susține directorul școlii, prof. dr. Florian Hava. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii și dascălii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua națională.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:06 Ora de vară a Europei de Est