Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Jertfa de sânge a Bihorului”

Ne-am îndepărtat de istorie și de noi înșine

„Jertfa de sânge a Bihorului”

Distinsul om de cultură și de bine Mircea Bradu, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, trăgea semnale, cu sau fără laser, ieri (marți, 24 noiembrie 2009), în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, la întâlnirea generalilor Inspectoratului Școlar cu directorii de grădinițe și școli.

Din experiență, din ceea ce se vede cu ochiul liber zi de zi, din unele cercetări și sondaje, dar și din ceea ce se scrie mai nou prin cărți - manuale (de istorie, geografie, limba română...), domnia sa a atras atenția că noua generație, copiii de azi, dar și de ieri nu mai știu nimic despre cine am fost și cine suntem, cine au fost și ce au făcut bunicii lor, cu cine s-au luptat și pentru ce. Unii, chiar eroi (pe bune), nu sunt cunoscuți, dispar și nimeni nu mai știe nimic despre ei. După cum constatăm și noi, Bunicul (cel veritabil) a rămas doar în literatură. Cine-și mai adună nepoții pe prispă, pe genunchi, să le povestească verzi și uscate, unde se duc păsările cerului, când se duc, de ce cad frunzele... Iar copiii, când ajung să învețe istoria din cărți, află despre Esca de la ProTV, mâine va citi despre Adrian Copilul Minune.  Cântă și învață manele. E mai ușor decat să se bată cu turcii și cu tătarii... Trec cu ușurință pe lângă monumentele istorice... Nici nu au curiozitatea să afle ce reprezintă acea piatră înălțată în mijlocul satului, lângă primărie sau în fața bisericii.
Directorul culturii bihorene și profesorul Gheorghe Damian (de la Vatra Românească) au venit în fața directorilor cu un CD („Jertfa de sânge a Bihorului”) care conține monumente din Oradea și județul Bihor și o carte recentă – „Jertfa de sânge a Bihorului”, cam voluminoasă (cartea nu jertfa), mare și grea, mai ceva ca o biblie, bunuri pe care le recomandă școlilor, bibliotecilor școlare. Au fost recomandate și primarilor, dar ei sunt ocupați cu politica și alegerile... Se presupune că existând acolo, în primării și în școli, aceste bunuri ar putea ajunge  într-o bună zi și în mâinile copiilor, să le vizualizeze și să le răsfoiască, ba chiar să afle ce conțin, la orele de lectură, de istorie, la dirigenție sau la activitățile extrașcolare și extracurriculare. Să afle din cărți măcar și din imaginile prezentate în power point cine au fost bunicii lor, ce monumente au în satul sau în orașul lor, dar și ce semnifică ele. Mai mult, îngrijindu-le, vor ști să le și prețuiască și să le respecte pentru mesajul lor.
Opriți-vă. Puneți ordine în viață!
E trist că în vremurile stresante și grele pe care le trăim nu mai avem vreme de noi înșine, nu mai știm cine suntem și cine am fost, ne e rușine de noi și de istoria noastră, nu ne interesează încotro ne îndreptăm. Dar parcă putem intui ce va fi mâine, când azi trăim cum trăim?
Așa nu se mai poate. Trebuie o schimbare în bine. Dar de unde poate veni această schimbare, acest miracol? Din cer? Nici măcar de acolo, pentru că nu mai credem în Dumnezeu! Nu mai credem în nimeni și nimic. Stop cadru! Așa nu se mai poate. Până când? Opriți-vă, oameni buni! Unde vreți să ajungem?
Stimați părinți, dascăli și copii, opriți-vă! Nu mai alergați, nu mai vorbiți. E nevoie de liniște! Ascultați și contemplați natura! Vorbiți cu ea. Ne este singurul și cel mai fidel prieten, care ne dă mult și multe și ne cere puțin sau deloc. Întoarceți-vă fața spre natură. Fiți mai receptivi la semnalele sale! Trebuie să facem ordine, începând cu noi înșine. Ca să punem ordine în viața noastră, trebuie să începem prin a contempla și a învăța din toate și de la toate, iar natura ne oferă toate aceste exemple! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Jertfa de sânge a Bihorului”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:10:21 Ora de vară a Europei de Est