Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Jertfa de sânge a Bihorului”

Ne-am îndepărtat de istorie și de noi înșine

„Jertfa de sânge a Bihorului”

Distinsul om de cultură și de bine Mircea Bradu, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, trăgea semnale, cu sau fără laser, ieri (marți, 24 noiembrie 2009), în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, la întâlnirea generalilor Inspectoratului Școlar cu directorii de grădinițe și școli.

Din experiență, din ceea ce se vede cu ochiul liber zi de zi, din unele cercetări și sondaje, dar și din ceea ce se scrie mai nou prin cărți - manuale (de istorie, geografie, limba română...), domnia sa a atras atenția că noua generație, copiii de azi, dar și de ieri nu mai știu nimic despre cine am fost și cine suntem, cine au fost și ce au făcut bunicii lor, cu cine s-au luptat și pentru ce. Unii, chiar eroi (pe bune), nu sunt cunoscuți, dispar și nimeni nu mai știe nimic despre ei. După cum constatăm și noi, Bunicul (cel veritabil) a rămas doar în literatură. Cine-și mai adună nepoții pe prispă, pe genunchi, să le povestească verzi și uscate, unde se duc păsările cerului, când se duc, de ce cad frunzele... Iar copiii, când ajung să învețe istoria din cărți, află despre Esca de la ProTV, mâine va citi despre Adrian Copilul Minune.  Cântă și învață manele. E mai ușor decat să se bată cu turcii și cu tătarii... Trec cu ușurință pe lângă monumentele istorice... Nici nu au curiozitatea să afle ce reprezintă acea piatră înălțată în mijlocul satului, lângă primărie sau în fața bisericii.
Directorul culturii bihorene și profesorul Gheorghe Damian (de la Vatra Românească) au venit în fața directorilor cu un CD („Jertfa de sânge a Bihorului”) care conține monumente din Oradea și județul Bihor și o carte recentă – „Jertfa de sânge a Bihorului”, cam voluminoasă (cartea nu jertfa), mare și grea, mai ceva ca o biblie, bunuri pe care le recomandă școlilor, bibliotecilor școlare. Au fost recomandate și primarilor, dar ei sunt ocupați cu politica și alegerile... Se presupune că existând acolo, în primării și în școli, aceste bunuri ar putea ajunge  într-o bună zi și în mâinile copiilor, să le vizualizeze și să le răsfoiască, ba chiar să afle ce conțin, la orele de lectură, de istorie, la dirigenție sau la activitățile extrașcolare și extracurriculare. Să afle din cărți măcar și din imaginile prezentate în power point cine au fost bunicii lor, ce monumente au în satul sau în orașul lor, dar și ce semnifică ele. Mai mult, îngrijindu-le, vor ști să le și prețuiască și să le respecte pentru mesajul lor.
Opriți-vă. Puneți ordine în viață!
E trist că în vremurile stresante și grele pe care le trăim nu mai avem vreme de noi înșine, nu mai știm cine suntem și cine am fost, ne e rușine de noi și de istoria noastră, nu ne interesează încotro ne îndreptăm. Dar parcă putem intui ce va fi mâine, când azi trăim cum trăim?
Așa nu se mai poate. Trebuie o schimbare în bine. Dar de unde poate veni această schimbare, acest miracol? Din cer? Nici măcar de acolo, pentru că nu mai credem în Dumnezeu! Nu mai credem în nimeni și nimic. Stop cadru! Așa nu se mai poate. Până când? Opriți-vă, oameni buni! Unde vreți să ajungem?
Stimați părinți, dascăli și copii, opriți-vă! Nu mai alergați, nu mai vorbiți. E nevoie de liniște! Ascultați și contemplați natura! Vorbiți cu ea. Ne este singurul și cel mai fidel prieten, care ne dă mult și multe și ne cere puțin sau deloc. Întoarceți-vă fața spre natură. Fiți mai receptivi la semnalele sale! Trebuie să facem ordine, începând cu noi înșine. Ca să punem ordine în viața noastră, trebuie să începem prin a contempla și a învăța din toate și de la toate, iar natura ne oferă toate aceste exemple! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Jertfa de sânge a Bihorului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:35:58 Ora standard a Europei de Est