Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri (20 noiembrie 2009), la sărbătoarea lor de suflet, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” din Oradea și-au invitat, după obicei, foștii elevi și profesori, care revin cu drag la școala unde au învățat sau predat, pentru că simt că sunt primiți cu sinceritate și bucurie!

Nici nu vă puteți închipui cu cât drag au fost întâmpinați dl prof. Ilie Crăciun, actualmente inspector școlar,  general adjunct, care a predat istoria timp de 16 ani la „Alexandru Roman” ori dna prof. Lucia Cociubei, fost director al școlii, ani buni, conf. univ. Liviu Dărăban, de la catedra de fizică atomică și nucleară a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj - Napoca, fost elev al școlii, prof. de română Vasilica Sărac, fost elev, lect. univ. dr. Marius Miheț, de la catedra de limba și literatura română a Facultății de Litere din Oradea, invitatul conducerii...
La Academia din Velența, se revine cu drag, vorba generalului Ilie Crăciun, pentru că aici fiecare și-a lăsat un dram din sufletul său, și pentru că ești primit cu inima deschisă, de oameni cu suflet mare, precum directorul - Anca Piscoi, directorul adjunct - Ecaterina Moga ori consilierul educativ - Gheorghina Lemnian.
Patronului spiritual, Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române, i-a fost cinstită memoria printr-o evocare de bun-simț și o prezentare în power point suficiente pentru a impresiona auditoriul și a-și realiza obiectivul propus.
Concursuri și ateliere de lucru
Din sala de sport, elevii ciclului primar și gimnazial s-au retras în săli, pentru a participat la activități pe ateliere de lucru sau la concursuri.
Cei mai mici „soldați” ai școlii, elevii clasei I A, s-au pus pe colorat, cu tema „Școala mea, la ceas aniversar” (înv. Lavinia Cotro); cei din a II-a A i-au primit alături pe prichindeii grupei mijlocii de la Grădi nr. 22, partenerii lor de proiect pentru a picta împreună flori pentru patronul spiritual; gimnaziștii au putut opta pentru activitatea de creație – „Laboratorul artiștilor”, concursul „Luceafărul școlii”, jocul – concurs cu puzzle, concursul „Viața și activitatea lui Alexandru Roman”, compunerea „Școala mea” (în română și maghiară) ori pentru competiții sportive distactive; pe elevii din a IV-a A i-am găsit la concursul de perspicacitate, iar cei din a IV-a C și a III-a A au ieșit la distribuit pliante, pentru promovarea imaginii școlii.
Proverbiale și îndrăgite sunt momentele artistice
Când vine vorba de distracție, de ieșit pe scenă, la microfon, la dans ori ca actor într-un rol, nimeni nu refuză.
După ce-au răsfoit (în power point), „Cartea cu amintiri”, prezentată de Georgeta Iepure, cei din a IV-a A (îndrumați de Diana Vidican și Daniela Luca) au ieșit la rampă cu momentul lor artistic. Dorina Ursan și actorii săi ni l-au recuperat și restituit pe „D-L Goe”. După pictat, clasa I s-a apucat de cântat; elevii din a II-a A  (înv. Alina Firtean) au prezentat sceneta „Prietenul adevărat”, iar clasa a VIII-a A și-a prezentat sloganurile și numărul de dans...
Între numerele artistice, consilierul educativ, prof. Gheorghina Lemnian, și conducătorii de ateliere și concursuri au premiat câștigătorii.
Din tot ce s-a făcut, fiecare a avut de câștigat: spectatorul, cu spectacolul, iar artiștii, cu diplomele și premiile, așa încât, la final, cu toții au fost mulțumiți! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:51:19 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...