Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Miercuri, la „No Problem”

Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Miercuri, 18 noiembrie 2009, la discoteca No Problem, Asociația Studenților din Universitatea din Oradea a dat startul la Balul balurilor, ediția 2009. Opt perechi de boboci, aleși pe „sprânceană”, din cadrul mai multor facultăți din Universitatea din Oradea, au avut de înfruntat probe amuzante și inovative.

Un lucru interesant de știut este că la acest eveniment, și-au făcut apariția Emilian Pavel, liderul tinerilor sociali democrați din Bihor, însoțit de corespondentul său la nivel național, Nicolae Bănicioiu, care a dorit să îi salute pe boboci și invitații lor. Nicolae Bănicoiu a fost membru al conducerii USR (Uniunii Studenților din România), în care se află și ASUO. 
Bobocii au intrat pe scenă îmbrăcați în pijamale, dansând și încântându-ne cu prestația lor. S-au prezentat și au dat startul primei probe. În cadrul acesteia, de altfel una simplă și hazlie, participanții au primit câte un subiect și trebuia să spună pe rând câte un cuvânt ca să formeze o poveste. Pentru fiecare poveste aveau la dispoziție câte un minut. Juriu puncta spontaneitatea și imaginația.
Pentru a nu-i solicita prea mult, prezentatorii au chemat-o pe Silvia, o tânără speranță orădeană, care a cântat două coveruri: „Simply the Best” (Tina Turner) și „It’s a heartache” (Bonnie Tyler).
Cea de-a doua probă, nelipsită într-un astfel de concurs, a fost cea de dans, pe diferite ritmuri. Toți s-au descurcat excelent, fiindcă fiecare are stilul lui de dans.
Imediat după această probă, a urmat creatoarea de modă Ioana Silaghi, care a prezentat publicului colecția sa intitulată „Eternity 2180”, o serie de creații „Science Fiction”, prezentate de modelele agenției Amaliei Judea. Trebuie remarcat faptul că una dintre modele a fost desemnată Miss World România, și, totodată, a fost ocupantă a locului cinci la Miss World, reprezentând astfel cu succes orașul și țara noastră.
Pentru ca un spectacol de o astfel de amploare să poată fi realizat nu pot lipsi sponsorii. Vodafone, partener principal al evenimentului, i-a testat pe boboci în cadrul probei cu număr trei. Astfel, concurenții trebuiau să convingă publicul de oferta telefoniei.
Un alt sponsor, Paintball, i-a pus pe concurenți la încercare. Proba de paintball a fost cea mai hazlie, constând în aceea că fetele trebuiau să nimerească, cu ajutorul puștii speciale de paintball, un măr aflat pe capul băieților.
Departe de toate acestea, cea mai incitantă probă a fost cea numită „lanțul de haine”. Pe fundal se auzea „You can leave your hat on”, iar perechile au fost nevoite să se debaraseze de îmbrăcăminte pentru a forma cel mai lung lanț vestimentar pentru a câștiga numărul maxim de puncte. Cel mai mare a fost lanțul de opt metri. Anca, studentă la Drept, a susținut următorul moment scenic, fredonând două coveruri foarte cunoscute.
Penultima proba a fost monologul. Băieții trebuiau să spună câte un monolog pe baza unui subiect. Un spectator din sală le-a sugerat să povestească despre Moș Crăciun. La sfârșitul poveștii a reieșit că Moș Crăciun există și că e de fapt, Mario, un concurent al balului.
Ultima probă a fost cea oferită de către partenerii media și sponsorii, Zile și Nopți. După sloganul revistei „Noi dăm viața orașului”, fiecare echipă trebuia să-și închipuie cum ar sparge monotonia unei petreceri. Publicul a fost cel care a dat note, în funcție de spontaneitatea și imaginația fiecărui boboc.
Finalul balului a fost marcat de prezența britanicului stabilit în Oradea, David Bryan, care a cântat coveruri foarte cunoscute, dintre care amintim: „Angels” (Morandi), „All I ever wanted”  (BassHunter), „Listen to your heart” (Roxette) și „Infinity”.
Unul dintre sponsori, și anume Benvenuti, i-a desemnat pe Davidovici și partenera sa, drept perechea Benvenuti.
Miss boboc și Mister boboc le-au revenit Dianei Sava și lui Mario Berdeac.
Cel mai așteptat moment al serii a fost mega concertul susținut de Andreea Bănică, cea care a creat o atmosferă demnă de un bal pe cinste. Interpreta ne-a încântat cu piesele sale cunoscute precum: „Leli ra”, „Numele tău”, „Hooky Song”, „Îndrăgostiți”, „Fiesta”, „Samba”.
Povestea Balului balurilor 2009 s-a încheiat. Dacă este să privim puțin în trecut, printre trupele deja consacrate care au pășit la Balul balurilor al ASUO au fost: Spitalul de Urgență, Fly Project, Cristina Rus, Ackent, Dj Dave și Doony, iar anul acesta Andreea Bănică.
 Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment, Loredana Barmoș și Radu Malița (prezentatori), Mihai Floruț, Simina, și nu în ultimul rând Ovidiu Coman și Alina Gâdoiu, membrii fondatori și în prezent, onorifici ai ASUO.
Nu îi putem uita nici pe sponsorii evenimentului: Vodafone, Benvenuti, BCRS, Visual Art Media, Durans, American Experience, Oradea Shop, Lime Cafe, Restaurant Pallazo, dar nici pe partenerii media oficiali: Kiss Fm și Zile și Nopți. (Ioana Dumitrăchescu)
P.S. Penttru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:41 Ora standard a Europei de Est