Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Avem sau nu avem luni, 30 noiembrie, zi liberă?

Art.10 din Legea nr. 329/2009 - directorul și părinții

Avem sau nu avem luni, 30 noiembrie, zi liberă?

Asta e întrebarea... „capitală”!
În cele ce urmează, vă supunem atenției comunicatul primit din partea Inspectoratului Școlar al județului Bihor (semnat de însuși generalul, dl profesor Dorel Luca).

Urmare a celor două adrese primite de la M.E.C.I. în legătură cu art.10 din Legea nr. 329/2009 - domnul inspector școlar general, prof. Dorel Luca a convocat joi, 19.11.2009, o ședință cu directorii unităților școlare din județul Bihor.
De asemenea, domnul inspector le-a reamintit directorilor faptul că norma profesorilor este de 40 de ore pe săptămână, fiind formată din: 16, respectiv 18 - 24 de ore de predare efectivă; ore de pregătire; activitate metodico – științifică; ore de relaționare cu părinții și oră de dirigenție.
Conform art. 10 alin (2) din legea mai sus – amintită, „autoritățile și instituțiile publice au obligația de a-și organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public”.
A solicitat directorilor să se consulte cu părinții asupra zilei de 30.11.2009 pentru a fi considerată zi liberă, ziua respectivă putând fi contabilizată drept opt ore neplătite din cele 26,04 ore aferente procentului de 15,5%, cât trebuie  diminuat pentru luna noiembrie.
Unitățile de învățământ sunt instituții de interes public, deci aplicarea art. 10 din legea mai sus - amintită se va face fără încetarea activității didactice cu excepția zilei de 30 noiembrie 2009, dar și în această zi numai cu acordul părinților.
În data de 24.11.2009 va avea loc o nouă întâlnire cu directorii unităților de învățământ, până atunci ei vor trebui să ajungă la un consens cu cadrele didactice, părinții elevilor și comunitatea locală.
Pentru luna noiembrie marea majoritate a directorilor au optat pentru reducerea programului de la 8 ore la 6 ore pe zi, fără afectarea procesului instructiv - educativ.
inspector școlar general,
prof. Dorel LUCA

Trimite email
marți, 14 ianuarie 2025, 04:38:36 Ora standard a Europei de Est