Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea mai amplă acțiune de promovare a mesajului campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare!”

Duminică, în supermarket-urile și hypermarket-urile orădene

Cea mai amplă acțiune de promovare a mesajului campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare!”

Reprezentanții tuturor structurilor subordonate M.A.I. din județul Bihor acționează unitar pentru a preveni fraudele de natură electorală.

Duminică, 15 noiembrie 2009, reprezentanții structurilor subordonate Ministerului Administrației și Internelor din județul Bihor au fost implicați activ în cea mai amplă acțiune de promovare a mesajului campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare”, desfășurată simultan în toate județele țării.
 Și de această dată, organizatorii au vizat locurile cu densitate mare a populației, punctul de trecere a frontierei Borș, marile supermarketuri, hypermarket-uri de pe raza municipiului Oradea și mall-ul orădean Lotus Center, vizitat zilnic de mii de persoane, atât din Oradea și județul Bihor, cât și de turiști veniți pentru relaxare în cunoscuta stațiune bihoreană Băile Felix.
La ampla acțiune preventivă și de informare au participat polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii Compartimentului Poliției de Proximitate din cadrul I.P.J. Bihor, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, cei ai Poliției de Frontieră Bihor și cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.
Activitățile de informare a cetățenilor cu privire la consecințele votului ilegal au demarat la ora 10.00, în P.T.F. Borș, când cetățenii români care au intrat în țară prin acest punct de trecere a frontierei au fost consiliați cu privire la principalele contravenții și infracțiuni la legea electorală și au primit fluturașii promoționali ai campaniei. În același timp, acțiunea s-a derulat în supermarketul REAL, unde au fost distribuite pliantele campaniei, iar cetățenii au fost informați cu privire la prevederile legale în materie și la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale.  
Acțiunile au continuat în mall-ul Lotus Center, când polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră bihoreni au acționat în echipă, pentru ca mesajul campaniei să își atingă finalitatea și cât mai mulți cetățeni, din diverse categorii sociale, să fie conștientizați și responsabilizați, astfel încât să fie prevenite orice evenimente negative în timpul campaniei electorale și în ziua desfășurării scrutinului.
Cetățenii prezenți într-un număr mare pentru a-și petrece timpul liber în centrul de cumpărături și divertisment orădean au primit cu receptivitate pliantele distribuite de organizatori, care le-au furnizat toate detaliile necesare cu privire la scopul campaniei, durata sa și orice alte amănunte privitoare la contravențiile și infracțiunile prevăzute de legea electorală și consecințele nerespectării acestora.
În același timp, echipele preventive mixte au acționat în zona supermarketului Carrefour, unde au fost distribuite materialele promoționale ale campaniei și au fost purtate discuții cu cetățenii prezenți pentru cumpărături, cu privire la implicațiile fraudelor de natură electorală.
Ampla acțiune s-a finalizat la orele amiezii, după ce și persoanele care și-au făcut cumpărăturile în supermarketul Selgros au fost informate și consiliate pe aceeași temă de polițiști, polițiști de frontieră, pompieri și jandarmi, alături de voluntari.
Campania „Votul ilegal înseamnă închisoare!” continuă în județul Bihor. Organizatorii își propun să desfășoare o serie de acțiuni prin care mesajul campaniei să ajungă în toate colțurile județului, în toate mediile sociale, totul pentru ca, scrutinul electoral să se desfășoare în județul Bihor în mod corect, fără niciun fel de incidente.  
Nu uitați, pentru sesizarea unei fapte care încalcă prevederile legislației electorale, sunați la 112!
Centru de comunicare județean Bihor, persoană de contact, purtător de cuvânt, inspector de poliție Alina DINU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea mai amplă acțiune de promovare a mesajului campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare!”

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:12:21 Ora standard a Europei de Est