Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiune de Ziua internațională a toleranței

Ieri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Acțiune de Ziua internațională a toleranței

Luni, 16 noiembrie 2009, în și de Ziua internațională a toleranței, elevi de liceu și gimnaziu, de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea au dat „extemporal” la toleranță. Cu alte cuvinte, ei ne-au explicat, în holul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, ce înseamnă și cum văd ei toleranța.

„Toleranța este armonia în diferențe!”
Esența lucrurilor a fost trecută pe afișe tip poster, pe care am putut citi: „Toleranța=pace; toleranța este prietenie; toleranța este armonia în diferențe…”
Cei mai mici „soldați” și artiști din companie (Larisa Bejan, George Vid, Ana Voiț, Darius Vaida, Camelia Rusu și Sebastian Bolba, orchestrați de dirigintele lor, prof. Nicoleta Cipleu, profesor de limba română) ne-au tradus totul printr-o scenetă, precum Ion Roată, odinioară, când s-a făcut vorbire despre Unire.
 „Colindătorii” nu au fost primiți cu pâine și cu sare ori cu bomboane, ci cu un zâmbet și cu brațele deschise, de către Mariana Barna, prietenul tuturor copiilor, care i-a condus apoi prin instituție, prezentându-le toate secțiile importante ale bibliotecii. Coborând în hol, i-a întâmpinat însuși directorul, doamna Ligia Mirișan, care a asistat la reprezentația dată de partenerii de proiect pe tema toleranței.
Să cunoaștem și să celebrăm împreună cele mai importante zile mondiale”
Având în vedere scăderea interesului pentru lectură, considerăm necesară întoarcerea spre cartea tradițională și menirea ei. În această idee, ne-am propus să venim astăzi (ieri – n.n.), aici, la bibliotecă, să o vizităm, să ne înscriem și să intrăm în rândurile cititorilor săi fideli”, ne-a declarat coordonatorul general al manifestării, prof. Corina Negruțiu, de la C.T. „Traian Vuia”.
„Activitatea noastră face parte din proiectul educativ interjudețean „Să cunoaștem și să celebrăm împreună cele mai importante zile mondiale” și urmărește dezvoltarea sentimentelor de apartenență la evenimentele și valorile naționale, europene și mondiale, dezvoltarea conștiinței, solidarității și respectului față de valorile culturale, apartenența la cultura națională, europeană și mondială.
În perioada pe care o parcurgem, este imperios necesară reorientarea spre educația interculturală deoarece realizarea obiectivelor acestei educații duce la formarea unei conduite de toleranță față de cei din jur, acceptarea celuilalt, alungarea fricii față de necunoscut, receptarea și conștientizarea valorilor cultural – morale...”
Alături de prof. Corina Negruțiu, s-au aflat și ceilalți coordonatori de proiect (Luminița Dubău, de la Lic. T. „O. Ghibu”, prof. Andreea Șandru, de la Gr. Șc. „Ioan Bococi”), precum și ceilalți membri ai echipei de proiect: Ioana Bocea, Olivia Pop și Marcela Urs (de la C.T. „Traian Vuia”), Anca Raica - prof. colaborator de la Gr. Șc. „I. Bococi”, prof. Nicoleta Cipleu și Florina Portelechi (de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”).
„Soldații” și artiștii înregimentați sunt elevi din clasele a V-a și a VII-a C, precum și a IX-a B (de la „Ghibu”), din a IX-a G, a XII-a D, a XIII-a A (S.A.M.), a IX-a M și a XII-a H, de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acțiune de Ziua internațională a toleranței,

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:05 Ora de vară a Europei de Est