Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

O nouă confirmare

Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”

Participând în fiecare an la Festivalul - concurs „Varietăți bihorene”, începând din anul 2000, Andrada Tulvan, din Salonta, a adunat numai premii I și II. La recenta ediție (din 8 noiembrie 2009), ea a obținut punctaj maxim.

Andrada Tulvan are 16 ani și este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta (specializarea filologie). A început să cânte de la vârsta de șase ani, fiind îndrumată de educatoarea Ligia Ghertan și mai apoi de un distins profesor, doamna Paraschiva Cărbunar, un suflet mare și un artist talentat afirmat (care a înnobilat zeci de suflete de copii, dându-le aura unor vrednici moștenitori și mlădițe de tezaur românesc). A ajuns apoi pe mâna unui alt interpret de muzică populară, Sandu Condoroș. Fiind de-acum suficient de obișnuită cu scena, Andrada a început să participe la spectacole și festivități, apărând și pe micile ecrane.
  Timp de trei ani, a activat la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, în calitate de membru al ansamblului folcloric „Miorița”, condus de maestrul coregraf Florea Crișu. Aflată pe drumul afirmării și consacrării, Andrada a primit numeroase invitații. Așa a ajuns să cânte la nenumărate serbări ale comunelor și orașelor, la Remetea, Criștioru de Jos, Vadu - Crișului, Beiuș, Oradea, dar și acasă, la Salonta.
La Concursul național de muzică, etapa județeană, desfășurată în 9 mai 2009, la sala festivă a Liceului Teologic Greco - Catolic din Oradea, Andrada a obținut două premii (premiul I la muzică populară fără acompaniament și premiul II la muzică ușoară cu acompaniament înregistrat). A fost invitată să cânte la Gala tinerelor talente, la Festivalul - concurs „Cântă, cântă gură scumpă”, de la Beiuș... 
Din septembrie, Andrada a început să pună preț și pe perfecționarea sa artistică, în sensul de a urma și o școală de muzică Astfel, din această toamnă, urmează cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția canto - popular, în clasa prof. Antonela Ferche Buțiu, înregistrând câteva piese personale, cu care a apucat să iasă pe scenă, acompaniată de solistul instrumentist Marius Popa.
Dansează și pictează icoane pe sticlă...
Andrada manifestă multă sensibilitate, pe care și-o exprimă nu doar prin cântec, ci și prin pictură și dans. Este membru al unei trupe locale de dans modern și pictează icoane pe sticlă. În luna mai, profesorul Ciprian Ilieș i-a trimis câteva lucrări la expoziția cu tema „Patimile lui Hristos”, organizată la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, iar în urma jurizării, una din icoanele pictate de ea a fost aleasă între primele 10.
Sensibilitatea Andradei se manifestă și în plan literar. În 2006, participând la etapa județeană a Concursului național „Mihai Eminescu” (altfel spus la olimpiada de limba și literatura română), Andrada Tulvan s-a ales cu locul II pe județ (cu media 9,33). La clasă, nota de la limba română nu a coborît sub 10, iar media de absolvire a clasei a IX-a a fost 9,30, situându-se printre primii 10 elevi din clasă (dintr-un efectiv de 33).
 Succesele sale nu-i dau, însă, motive de îngânfare. Andrada nu pozează în vedetă și nu se laudă. Se consideră un copil normal, cu mulți prieteni și cu poftă de viață, având gânduri mari, pe care le ține, deocamdată, sub cheie. „Orice voi face,  n-am să renunț niciodată la muzică”, conchide Andrada Tulvan. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrada Tulvan - punctaj maxim la „Varietăți bihorene”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:55 Ora de vară a Europei de Est