Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doi ani de „Datină străbună”

Sâmbătă, în vizită la Muzeul Militar din Oradea

Doi ani de „Datină străbună”

Prof. Liliana Balint, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Rieni, ne-a invitat să participăm, sâmbătă (14 noiembrie 2009), la un moment aniversar, găzduit de Muzeul Militar din Oradea - marcarea a doi ani de la înființarea „Datinii străbune” (Asociație de promovare a tradițiilor și istoriei militare)...

Alături de cei 15 elevi de la Școala din Rieni, conduși de directorul școlii, la manifestarea omagială au mai participat: „veteran” Gheorghe Foica, Ana - Maria și Iulia Balint (de la C. N. „Iosif Vulcan” și Liceul de Artă), nouă elevi premianți de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bogdan” din Vașcău, însoțiți de directorul școlii, prof. Liliana Laza și profesorul lor de matematică, Mihai Rădac, precum și un grup numeros de liceeni de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea (elevi din clasele a X-a A, a XII-a D și F, a XI-a C și D, însoțiți de prof. Corina Negruțiu, Olivia Pop, Ioan Cotca și Ciprian Băguț).
Invitații speciali ai organizatorilor evenimentului au fost Mircea Dulca, directorul Muzeului Militar și colonelul Dan Poinar (ofițer activ al armatei, trecut în rezervă după 2001, potrivit voinței sale, după începerea procesului de reformă a armatei), actualmente, consilier superior în cadrul Consiliului Județean Bihor.
Excursia și vizita – recompense pentru elevii merituoși
„Obișnuim să-i felicităm și să-i premiem pe cei mai merituoși elevi ai școlii nu doar cu diplome (și bani, în măsura în care beneficiem și de sponsorizări), ci și cu excursii, cum este cea de față, când ne-am programat o vizită la Muzeul Militar, la invitația dlui Bogdan Briscu, director în relația cu publicul al Asociației „Datina străbună” Oradea”...
 „Și noi am ținut să-i recompensăm pe cei mai buni elevi ai noștri, premianții școlii, cu această excursie la Oradea și cu o ieșire la McDonalds. Între ei, o avem și pe frumoasa Elora Fofiu, președintele Consiliului elevilor”, a ținut să adauge directorul Școlii din Vașcău, dna prof. Liliana Laza.
Onor la drapel
După atâtea onoruri pe care le-au dat la drapel, membrii asociației „Datina străbună”, au mai dat unul și sâmbătă, când și-au și prezentat cartea de vizită, prin intermediul unor imagini prezentate în power point, după care, Bogdan Briscu i-a premiat și decorat pe membrii prezenți (între care și Ioana – singurul reprezentant al sexului frumos din asociație). Ceremonialul nu s-a rezumat doar la aceste „avansări”, Bogdan Briscu decorându-i și pe directorul Muzeului Militar, dar și pe colonelul Dan Poinar. Pe elevii prezenți, „Datina străbună” i-a surprins în mod plăcut cu o demonstrație de mânuire a armelor și de executat „foc... concentrat”. Puțin i-a cam speriat, dar i-a și distrat impactul atacului „la baionetă”, moment în care „soldații”, ieșind din tranșee, s-au năpustit asupra inamicului aflat în fața lor. Scăpând cu viață, elevii s-au dat la râs (vorba aceea: de râsu-plânsu’).
În partea a doua a manifestării, elevii, organizați pe echipaje, au vizitat secțiile  Muzeului Militar, avându-l drept ghid pe însuși directorul muzeului, dl Mircea Dulca. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doi ani de „Datină străbună”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:06 Ora de vară a Europei de Est