Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost sărbătorită „Ziua recoltei”

La două grupe de germană de la Grădinița nr. 46 din Oradea,

A fost sărbătorită „Ziua recoltei”

Copiii din grupa mare germană (îndrumați de ed. inst. Nicoleta Ursuț și ed. prof. Ferenczi Maria) și grupa mijlocie (îndrumați de ed. prof. Codruța Ivan și ed. prof. Nicoleta Torj) au sărbătorit, astăzi (joi, 12 noiembrie 2009), în prezența părinților, „Ziua recoltei” – „Erntedankfest”.

„Suntem bucuroși să constatăm faptul că atât copiii cât și cadrele didactice de la cele trei grupe de germană, cu care ne-am îmbogățit din această toamnă, s-au încadrat perfect în colectivul grădiniței noastre. Ne-am îmbogățit, nu numai ca număr, ca efectiv, ci și calitativ. Noile noastre colege sunt cadre didactice bine pregătite, cu experiență, exigente și responsabile, preocupate de nou, ancorate în realitate și capabile să ofere copiilor toate cunoștințele necesare unei bune instruiri și educări temeinice, iar în plus, cunosc și promovează tradițiile și obiceiurile poporului român și ale poporului german”, ne-a declarat prof. Rodica Ștef, directorul Gădiniței nr. 46.
Din această toamnă, cu cele trei grupe de germană (repartizate în urma desființării Grădiniței nr. 26), Grădinița nr. 46 a devenit cea mai mare grădiniță din municipiul Oradea.
„Mulțumiri toamnei pentru bogăție”
„Activitatea de astăzi vine să evalueze cunoștințele dobândite de copii pe parcursul a trei săptămâni, în timpul derulării proiectului tematic „Toamna cea bogată”. În această perioadă, copiii și-au însușit nenumărate cunoștințe noi cu prilejul vizitelor făcute la sera botanică (în parteneriat cu catedra de Biologie a Universității din Oradea, prof. Adriana Petruș), și în piață, în parcuri, unde am adunat frunze, ghindă și castane. Considerăm că au fost activități reușite, în care ne-am propus atât educarea limbajului, cât și cunoașterea mediului înconjurător, dar și dezvoltarea și consolidarea unor elemente și noțiuni de matematică, îmbogățire sufletească și educație estetică”, a ținut să sublinieze ed. inst. Nicoleta Ursuț. Nicoleta a avut emoții în plus la activitatea de evaluare, deoarece, pe lângă atâția ochi critici ai părinților și directorului, a avut parte de judecata celei care i-a fost director, profesor și diriginte pe când era elevă la Școala din Hidișelu de Dobrești, prof. Marta Popa și prof. de geografie, dna Maria Mateiaș. Scenetele, poeziile și cântecele au dat posibilitate copiilor să se exprime în germană, iar activitatea de final, activitatea practică i-a pus la masă, alături de părinți, să pregătească împreună cu mămica sau tăticu cea mai gustoasă salată de fructe, dar și să pună murături în borcane pentru iarnă. Răsplata muncii a venit repede. Când salata a fost gata, cu mic cu mare, toată suflarea a trecut la... mâncare!
Mai aflăm apoi de la prof. Maria Ferenczi că tot în tradiția germană este și confecționarea lampioanelor (care conțin o lumânarea aprinsă). Cu aceste lampioane se merge la vecini, rude și prieteni, prilej cu care se cântă „Laterne, Laterne/ Sonne, Mond und Sterne” (candele, candele/ Soare, Lună și stele). Tot un obicei nemțesc este și înălțatul (dansul) zmeului (Drachen in Wind – „Zmeul în vânt”, adică înălțarea zmeului, în noiembrie, când bate vântul). Acesta a fost, de fapt, momentul cu care a început activitatea la grupa mare.
Peisaje de toamnă, cu totul originale
„A mulțumi toamnei pentru dărnicie, pentru bogăție e tot un obicei nemțesc. Am primit toamna cu bucurie, exprimată prin versuri și cântece, în cadrul unui moment artistic la care au asistat și părinții, ne spune prof. Codruța Ivan, educatoare la grupa mijlocie germană.
Am recitat, am cântat și ne-am jucat, iar la sfârșit, am ieșit în sala de mese unde am făcut salată de fructe și prăjitură cu mere, am pus murături...”
Copiii au lucrat, după puteri și pricepere, alături de părinți, iar la sfârșit s-au ospătat cu toții. Pentru tema de casă, intitulată „Peisaj de toamnă”, temă făcută la meserie, părinții și copiii au fost premiați cu diplome (pentru întreaga familie)...
Pragul grădiniței a fost trecut, ieri, și de doi inspectori școlari, Akos Zoltan, inspector general adjunct și Farkas Tunde, inspector cu minoritățile, chiar dacă scopul vizitei domniilor lor nu a fost vizionarea și evaluarea lucrărilor și roadelor toamnei.
Să mai spunem că nici prichindeii grupei mici nu doresc să se lase mai prejos, ei punând de un eveniment... după puterile lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost sărbătorită  „Ziua recoltei”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:23 Ora de vară a Europei de Est