Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bobocii „șoguni” și-au scuturat aripile de puf

Balul bobocilor de la C.T. „Andrei Șaguna”

Bobocii „șoguni” și-au scuturat aripile de puf

Ca în fiecare toamnă, fiecare liceu din Oradea își numără bobocii. Joi, 5 noiembrie 2009, a fost rândul celor de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” să-și etaleze talentele, să-și măsoare curajul și priceperile. Bobocii și-au scuturat aripile de puf și au demonstrat că sunt adevărați șoguni!

Probele de foc prin care au trecut bobocii au fost atent analizate și apreciate de către juriu (format din dna director, prof. Antiana Man, în calitate de președinte, dl director adjunct, prof. Gavril Porțan, dna prof. Costa Florica, dna prof. Cristina Olar,  dna prof. Ildiko Biro, dna prof. Ramona Chișiu și dna prof. Alexandrina Teușdea, iar din partea Consiliului elevilor, Banhidi Chantal, din clasa a XI-a G și Raț Robert, din a XI-a A.
Cupluri celebre
Tema balului din acest an a fost „Cupluri celebre”. Bobocii și-au ales câteva cupluri celebre din literatură și nu numai, pentru a ilustra eterna temă a iubirii. Astfel: perechea nr. 1: Maitreyi și Allan (Silaghi Alexandra cls. a IX-a B și Vasilachi Mihai cls. a IX-a C), perechea nr. 2: Romeo și Julieta (Ivancov Laurențiu și Sim Monica, ambii din cls. a IX-a B), perechea nr. 3: Felix și Otilia (adică Nistor Ionel și Delescu Maria, din clasa a IX-a C), perechea nr. 4: Andreea Marin și Ștefan Bănică (reprezentată de Popa Gabriela și Merluț Cosmin, din clasa a IX-a C), perechea nr. 5: Zoe și Tipătescu (adică Lingurar Adela din cls. a IX- a D și Ivancov Sergiu din cls. a IX-a C), perechea nr 6: Veta și Rică (reprezentată de Oltean Elena din cls. a IX-a C și Ungi Norbert din cls. a IX-a B). Surpriza serii a constituit-o perechea de ,,pinguini”, care a întreținut atmosfera, constituită din Gocan Ovidiu și Cozma Marius, din cls. a IX-a B. Aceștia au antrenat bobocii în faimosul dans al pinguinilor.
Probele bobocilor au fost alternate cu momente artistice. Prima probă a balului a constituit-o prezentarea bobocilor, juriul apreciind costumele acestora, dar și dialogul pregătit de boboci, pentru a ilustra specificul perechii. De asemenea, fiecare pereche și-a adaptat și o melodie pentru prima probă.
După prezentarea bobocilor, eleva Popa Ana Maria din clasa a IX-a B a interpretat o melodie hip-hop, din repertoriul propriu. Aliona, invitata specială a Consiliului elevilor, a delectat publicul cu melodiile sale.
A urmat a doua probă de dans, în care bobocii și-au demonstrat talentele de veritabili dansatori. Unul din cele mai reușite momente ale spectacolului a fost momentul de pantomimă „Nu ne place școala”, adaptare modernă a schiței „Un pedagog de școală nouă”, de I.L. Caragiale, pregătită de dna dir. adj. Carmen Matiuță.
Bobocii șaguniști trebuie să aibă și aptitudini sportive, astfel că următoarea probă i-a dinamizat puțin: fiecare boboc a trebuit să facă dribling printre boboace într-un timp record. Proba cu mingea a fost destul de dificilă pentru boboacele care purtau tocuri, însă nu s-au dat bătute!
Ca la orice bal, care se respectă, ținuta trebuie să fie impecabilă. Astfel că, a urmat parada modei, coordonată de prof. Felicia Burcia, avându-le pe post de manechine, pe elevele școlii. Acestea au încântat privirile spectatorilor cu ținutele lor.    
După ce au demonstrat că sunt buni dansatori, sportivi aprigi, îndrăgostiți înflăcărați, bobocii au mai avut de trecut o probă destul de dificilă: proba de interpretare a unor versuri, pe diferite ritmuri: rock, muzică populară, rap etc. Probele pentru boboci au culminat cu ultima probă de dans.
Până juriul a deliberat, elevii au pregătit un alt moment artistic: Șatra - dans țigănesc, iar elevii din clasa a XI-a A au prezentat un fragment din schița ,,Un pedagog de școală nouă”, de I.L. Caragiale.
La final, cei mai merituoși boboci au fost premiați, astfel: Miss boboc - Sim Monica (cls a IX-a B), Mister boboc - Vasilachi Mihai  (cls a IX-a C), locul II – perechea formată din Delescu Maria și Nistor Ionel (din clasa a IX-a C), locul III – Silaghi Alexandra și Ivancov Laurențiu (din clasa a IX-a B); premiul de popularitate l-a obținut perechea de pinguini, Cozma Marius și Gocan Ovidiu (din clasa a IX-a B).
 Trebuie menționați sponsorii, care au făcut posibilă premierea bobocilor:  S. C. Tenche – com SRL, Școala Auto Dorina, Magazinul Pada Murre, Florăria „Floricica”, Comunitatea Evreiască și Librăria Libris.
Seara s-a încheiat în acordurile muzicii, printr-un moment de dans realizat de trupa de break dance, Cool Dance de la S.A.M. „G. Barițiu” și C.T. „Andrei Șaguna” - mixaj. Felicitări tuturor! (Cătălin Florea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:29 Ora de vară a Europei de Est