Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grupul Școlar Agricol „Horea” Marghita

Zilele școlii

La Grupul Școlar Agricol „Horea” Marghita

În fiecare an, la Grupul Școlar Agricol „Horea”, ultima săptămână a lunii mai este dedicată Zilelor școlii. Și în acest an școlar, sub conducerea directorului școlii, prof. Ilieș Moise, a consilierului educativ, prof. Camelia Pap, și a Consiliului de administrație, s-au organizat manifestări educative, cultural-artistice și sportive. Cele mai multe au avut loc în zilele de joi și vineri (24 - 25 mai).

În rândul elevilor, s-a bucurat de succes dezbaterea „Școala violenței”, coordonată de dl director, care a adus în atenție  problemele grave cu care se confruntă în prezent școala în întreaga lume. S-au făcut referiri la cazuri concrete care s-au petrecut în acest an în școli din România, fiind subliniate urmările lor pentru tânăra generație, învățămintele și măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea unor astfel de cazuri. Un interes aparte a stârnit prezentarea ultimului număr al revistei școlii „Foaia noastră”, care popularizează acțiunile elevilor, și consemnează interviurile luate de colectivul de redacție elevilor și profesorilor din școală.
Concursuri pe diverse teme 
Vineri, au avut loc concursuri pe diverse teme.  „Prietenul meu, pompierul”, organizat de consiliul PSI din școală, a adus în prim-plan pregătirea elevilor pentru cunoașterea efectelor incendiilor și prevenirea lor. Câștigătorul acestui concurs a fost echipajul clasei a IX-a A (Silcău Carmen, Naghi Vasile și Horvath Szusza Ildiko), urmat de echipajul clasei a IX-a B, pe locul II, și de echipajul clasei a IX-a C, pe locul III. În cadrul concursului de îndemânare și conducere a tractorului (coordonat de profesorii: Pușcaș Ioan, Scurt Roman, Jarca Ioan, Palotaș Emeric, Orbai Roman), elevii de la profilul tehnic și-au etalat cunoștințele de legislație rutieră, priceperile și deprinderile în conducerea auto. Pe locul I s-a situat Pintea Claudiu (din clasa a X-a D), pe locul II - Covacs Ferenc (din a X-a E), iar pe locul III - Elek Barna. Concursurile tematice (de matematică, literatură română, cultură generală, protecția mediului) au adunat un număr mare de participanți, dar și susținători. La concursul de cultură generală s-au evidențiat: Negrean Ramona (din clasa a IX-a B), Drimbău Cristian (a IX-a F) și Pop Adelina (a IX-a B), coordonați de prof. Pașcalău Aurelia și Mihocaș Teodora. Concursul de informatică „Aplicații Power Point” a fost câștigat de elevul Cociuba Sergiu, din clasa a XII-a A.
Elevele de la profilul economic, secția Lucrător în comerț, au organizat o expoziție de produse culinare cu vânzare, prilej cu care elevele claselor  a X-a A, B și C s-au dovedit a fi cele mai harnice.
Sesiuni de comunicări, întreceri sportive 
Tot vineri, s-au desfășurat sesiunile de comunicări ale elevilor și cadrelor didactice. Domnul director Moise Ilieș a prezentat lucrarea „Realizări și perspective pentru anul școlar 2006-2007”, prof. Camelia Pap – „Strategia dezvoltării activităților educative școlare și extrașcolare”, Maria Prahanca – „Biblioteca - ieri și azi”, prof. Liana Coroianu – „Parteneriatul școlar – o altă formă de educație”…
Întrecerile sportive au mobilizat cei mai mulți elevi. Meciurile de handbal fete, băieți, și concursurile de atletism au fost susținute de galerii numeroase, iar finala campionatului școlii la fotbal avea să pună punctul pe i. Câștigând finala cu 2 la 0, în fața celor din a XI-a P, cei din a XI-a C au devenit campionii liceului.
Concluzionând, putem spune că fiecare gen de activitate a fost interesantă, și reușită, atâta timp cât și-a realizat obiectivele propuse, suscitând interes.
Vom încheia aceste rânduri spunând că la actuala ediție a Zilelor școlii, la nivelul liceului, au fost acordate trei distincții „Gheorghe Lazăr”, două distincții clasa a III-a profesorilor Timar Traian și Palotaș Emeric, și  o distincție clasa a II-a profesorului Moise Ilieș, pentru rezultate excelente obținute în activitatea didactico-științifică în ultimii zece ani.
Diana LASLĂU
Liana COROIANU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (La Grupul Școlar Agricol "Horea" Marghita).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:31 Ora de vară a Europei de Est