Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Activități bogate și interesante, de „Ziua școlii”

Marți, la Lic. T. German „Friedrich Schiller”, Oradea

Activități bogate și interesante, de „Ziua școlii”

La împlinirea unui an de existență de la înființarea primului liceu german din Oradea - Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” - conducerea liceului (director - prof. Maria Adriana Bunea, director adjunct - Schiszer Ecaterina) și-a propus o promovare mai „agresivă” a imaginii liceului, constatând faptul că orădenii nu au prea auzit de liceu german, chiar dacă a fost mediatizat în presa locală.

Așadar, organizatorii evenimentului de marți (10 noiembrie 2009) nu s-au mulțumit doar să invite presa („acasă”) pentru a consemna ceea ce s-a pus la cale la ceas de sărbătoare, ci au decis să iasă în stradă, cu un banner, cu un grup de elevi care să împartă fluturași trecătorilor, în fruntea grupului aflându-se însăși conducerea, directorul și directorul adjunct. Reprezentanții liceului au pornit pe traseul strada Tudor Vladimirescu, până la primărie, unde au avut prima staționare. Cei doi directori au urcat la primarul municipiului pentru a-i înmâna o mapă cu materiale anume pregătite pentru a promova imaginea liceului. De la primărie, s-a plecat pe strada Republicii până la magazinul „Crișul”, împărțindu-se fluturași în stânga și în dreapta...
Manifestări variate și atractive
În cadrul celor două clădiri ale liceului, la nivelul ciclurilor primar, gimnazial și liceal, au fost organizate activități pe ateliere de lucru și centre de interes, în clădirea principală fiecare putând opta pentru atelierul dorit...
În sala de experimente și experiențe, pasionații de fizică și chimie se distrau de minune alături de colegii lor mai mari și îndrăgiții profesori Szakacs Eugen și Wagner Erika. Dând filmul înapoi, să ne reamintim câți copii și tineri nu l-au îndrăgit pe Eugen Szakacs, maestrul de ceremonii de la Radio „Sonvest” pentru zecile de concursuri organizate și sutele, poate miile de premii oferite ascultătorilor, în vremea când „Sonvest” pusese stăpânire pe Oradea și pe sufletele noastre. Acum, dl Eugen își vrăjește elevii, îi derutează și îi încântă cu „bateria” din lămâie, cu producerea electrolitului cu ajutorul acidului dintr-o banală lămâie. Unii beau sucul de lămâie, alții folosesc lâmâia pentru a pune în funcțiune un led. La masa alăturată, pe marele ecran rula înregistarea video cu paiul din plastic electrizat...  Chimiștii dnei prof. Erika se distrau de mama foc schimbând culoarea substanțelor (chimia culorilor) în eprubete, făceau ecotest pentru analiza apei potabile, foc pe apă, transformarea apei în vin (câți băutori de... apă nu și-ar dori de sărbători să știe o astfel de șmecherie), artificii în eprubetă, vulcanul chimic, grădina chimică... Protagoniștii incitantelor demonstrații au fost: Hegyes Antonius, Vinter Robert, Adrian Monenci și Eduard Malița, Antonia Popa, Oana Manole, Carmen Negrău, Horia Andor și Gacsadi Tamara.
Experimente s-au fost, însă, mult mai multe. Noi v-am povestit doar despre cele la care am fost martori. Expoziția cu referate, portofolii, pietre prețioase, diamant și grafit ne-a oferit și reversul medaliei, dându-ne posibilitatea să vedem ce s-a făcut și cu alte ocazii.
Praga, Dresda, Berlin, Postdam...
Patruzeci și doi de elevi și cinci însoțitori au fost răsfățații unei excursii organizate de prof. Kovacs Hajnalka, Gina Petrișor, Sandra Petruc și Florica Dragoș (cu participarea dnei prof. Kovacs Marta, de la Lic. Teologic Romano – Catolic „Szent Laszlo”), la Praga, Dresda, Berlin, Postdam... în perioada 27 octombrie - 1 noiembrie, iar marți, organizatorii au dorit să ne facă în ciudă, prezentându-ne imagini de neuitat de prin locurile vizitate, aceasta fiind cea de-a doua ieșire în lume și cea mai consistentă. Prima a fost în 2008, la Viena. Regretăm nespus manevra greșită pe care am făcut-o, fără voie, privându-vă astfel de încă o sută de poze pe site, din care peste jumătate erau din excursie și de la atelierul de arte. Și uite așa, am reușit să o dezamăgim pe Corina, buna noastră prietenă de la „Crișana”, pe care am lăsat-o cu ochii în soare, tot așteptând pozele, dar și pe doamnele profesoare Anca Moț și Violeta Bototan, care au rămas fără poze pe site.  Nici pentru 10 milioane nu ne-am fi dorit să vedem dispărând (din fața ochilor și de pe card) o sută de poze!
„Prietenia – o artă!”
În atelierul de arte au fost expuse figurinele din ipsos pictate de copiii cu CES, figurine reprezentând legume și fructe de toamnă pictate mai zilele trecute în Orășelul copiilor, împreună cu partenerii de proiect, colegii și prietenii lor de la CSEI nr. 1 și Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc”, în cadrul proiectului educațional „Prietenia – o artă!” Fiind prima activitate din cadrul proiectului, întâlnirea a avut reverberații profunde, emoționale, care s-au exprimat indirect în „Bogățiile toamnei” (felicitări, pictură pe lemn, măști, brățări, coliere, cercei și alte lucrări), în care Bianca Moca, Andreea Pașca, Ioana Varga, Cristina Șuteu, Casandra Bulișca, Mihai Sandu... au picurat mult suflet, după cum ne-au asigurat profesoarele coordonatoare, Anca Moț și Violeta Bobotan.
Din sala alăturată aproape nimeni nu ieșea cu mâna goală, pentru că acolo era de mâncat, nu de admirat. Bucătari și  cofetari vestiți din gimnaziu, ajutați de părinți, au pus la cale o expoziție culinară cu vânzare, ecologică până în pânzele albe și tentantă. Profesoarele LianaTeaha și Adina Veteși au venit cu ideea, iar copiii cu marfa. Și uite-așa au făcut 1.100.000 de lei, cu care vor face o bucurie de Sfintele Sărbători colegilor de școală aflați în dificultate din punct de vedere financiar.
Concurs de afișe, concurs de șah...
Cum ar fi putut uita elevii și dascălii, la ceas aniversar, tocmai de patronul spiritual al școlii, Friedrich Schiller. Ei bine, elevii claselor a VI-a A și B și a VII-a A s-au întrecut în a realiza colaje, postere, afișe... inspirate din opera poetului și dramaturgului german, născut în 10 noiembrie 1759, și  considerat unul din „prinții poeziei germane”. Un juriu (format din prof. Adina Pășcuța și Ruxandra Chiș, ajutate de o mână de elevi) a apreciat că lucrarea trioului din a VII-a (Andreea Pașca, Bianca Moca și Bianca Chicoșu) merită premiul I. Pe timpul derulării prezentării operelor, pe marele ecran s-au succedat secvențe memorabile de la tradiționalul concert omagial Strauss, care are loc la Viena, în fiecare an, în cea de-a doua zi a Noului An. La concursul de interpretare, tot Michael Jackson a fost cel mai tare!
Cei care mai și gândesc cu capul pe care îl poartă cu mândrie pe umeri, pasionați fiind de sportul minții, s-au înscris pe lista dlui profesor Pavel Corba, pentru regalul de șah. S-au înscris, au jucat și au câștigat... experiență sau premii, după caz: Alessandra Tîrnavan (premiul I), Iulia Dogaru (II), Iulia Roman (III); Mircea Gurău (I), Dudaș Attila (II),Voda Erik (III), iar din rândul liceenilor: Ovidiu Maioru (I), Sebastian Ghiurcuța (II) și Silvași Peter (III).
„Primarii” s-au întrecut în trei centre atractive
În corpul B de clădire (din piața Cazărmii nr. 17), învățătorii au organizat pentru „primari” (adică pentru elevii ciclului primar) trei centre de interes. În cadrul unui centru s-au experimentat: (re)producerea artificială a vârtejului în apă, identificarea proprietăților apei sărate, reacția chimică a prafului de copt în oțet și în zeama de lămâie, prepararea diferitelor lichide cu materiale solubile, extragerea clorofilei din frunze, absorția apei colorate ... În toate cazurile, au fost prezentate cauzele, consecințele, dar și foloasele obținute... Acest centru a fost coordonat de înv. inst. Vasi Krisztina și Ellenes Jakabffy Emese.
În atelierul de creație, coordonat de înv. inst. Kor Maria Magdalena, Anca Banciu și Szekely Kiraly Erzsebet, copiii au confecționat din hârtie „dovleacul fermecat”, utilizat în viața de zi cu zi ca un suport pentru lumânare, specifia acestui anotimp și lunii noiembrie, după cum a țimut să ne precizeze dna inst. Maria Kor.
În sala de sport, prof. Marius Suciu și Vlad Cartea au organizat concursuri și ștafete. Colectivului de organizatori ai celor trei ateliere li s-au alăturat și ceilalți dascăli: Dunai Marta, Dorina Bratiș, Flavia Filimon, Iosif  Șandor și Emilia Huza. În toate cazurile, activitățile s-au încheiat cu aprecierea performanțelor obținute și, după caz, cu înmânarea unor diplome și atenții (sponsorizate de Banca ING), iar directorii liceului (director - Adriana Maria Bunea, director adjunct - Schiszer Ecaterina) au considerat că atât organizatorii cât și participanții merită toate felicitările pentru frumoasele și instructivele activități desfășurate de „Ziua școlii”.
„Interculturalitatea, caracteristică a cetățeanului european”
După-amiază, dascălii, invitații și partenerii (directori de grădinițe și nu numai) s-au reunit la „Vandana” pentru o dezbatere specială, cu tema  „Interculturalitatea, caracteristică a cetățeanului european”, o reuniune asezonată cu muzică, dans și bunătăți culinare. Au onorat dezbaterile reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (în frunte cu generalul adjunct, prof. Nicolae Ungur), precum și președintele Forumului Democrat German, doamna Wodă Helene.
După introducerea în cadru și în tema propusă, doamna director și-a prezentat strategia de management. Despre proiectele derulate, dar și despre cele aflate în derulare au vorbit înv. Emilia Huza, prof. de sprijin Violeta Bobotan și înv. inst. Vasi Krisztina.
Generalul adjunct, Nicolae Ungur, a apreciat deschiderea școlii spre nou și preocuparea pentru colaborare națională și internațională, prin multitudinea de proiecte derulate, iar doamna Wodă Helene a ținut să felicite dascălii pentru învățământul de calitate în limba germană, exprimându-și totuși nedumerirea pentru numărul mic de elevi care frecventează secția germană a liceului, în comparație cu numărul mare de copii din grupele de germană de la grădinițe, numărul aflat în continuă creștere...
Să mai spunem că în curtea liceului german din Oradea, în 10 noiembrie 2009, a fost plantat  „copacul Schiller” care va crește odată cu elevii, bucurându-se de toate izbânzile lor și de fiecare sărbătoare a celor vrednici de laudă și de o cauză mai bună! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități bogate și interesante, de „Ziua școlii".

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:19 Ora standard a Europei de Est