Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au comemorat victimele Pogromului din 9 noiembrie 1938

Duminică seara, la Oradea, tineri... fără frontiere

Au comemorat victimele Pogromului din 9 noiembrie 1938

Mișcarea Tinerilor pentru Pace din Oradea și un grup de tineri de la Centrul Comunitar Evreiesc au organizat, duminică seara (8 noiembrie 2009), la Centrul Evreiesc din Oradea o întâlnire specială la care au participat tineri orădeni și tineri voluntari, precum și studenți, din Germania, Austria, Polonia și Sudan, aflați în România pentru a activa pe lângă diferite ONG-uri.

Motivul întâlnirii a fost comemorarea victimelor Pogromului din 9 noiembrie 1938, declanșat în Germania în urma asasinării unui diplomat german de către un evreu din Polonia, în semn de protest față de deportarea familiei sale într-un lagăr de concentrare. Tinerii (cu vârsta cuprinsă între 19 și 23 de ani), fără frontiere și fără bariere de natură religioasă, naționalitate, sex sau de altă natură, au răspuns frumos provocării adresate de Ioana Lucaciu și Adrian Roșca de a discuta despre modul cum, în timpul șederii lor în România, simt sau observă manifestări ale unor fenomene precum discriminarea, rasismul, anti-semitismul, vorbind cu toții aceeași limbă – engleza.
În general, părerile despre țara noastră din acest punct de vedere sunt bune. România este văzută ca fiind țara poate „cea mai puțin rasistă” din Europa de Est și un spațiu destul de sigur pentru diferite nații din lume. Totuși, deoarece mulți dintre acești tineri sunt în România pentru a ajuta, voluntar, diverse organizații neguvernamentale care lucrează în special cu copii romi, au observat că majoritatea românilor au prejudecăți cu privire la romi și că în relația cu aceștia se manifestă cel mai mult discriminarea. Un alt fenomen observat în școli este, desigur, discriminarea socială.
Ne întrebăm, uneori, probabil, cum ne văd străinii. Ei bine, acest subiect a ocupat într-adevăr o bună parte din discuțiile care s-au purtat cu seriozitate, dar și cu zâmbetul pe buze! Chiar dacă  acești tineri nu simt, în România, fenomenele despre care am vorbit, cu siguranță că ei le-au simțit înainte de-a ajunge la noi. Ce-ar zice, de exemplu, un părinte al unui absolvent de liceu dacă copilul său ar pleca într-un serviciu de voluntariat în Sudan sau în Rusia? Prejudecățile, impresiile create fără prea mult discernământ, fără a avea informații suficiente, aparențele ne fac să părem vest-europenilor o țară periculoasă, unde trăiesc mai mult țigani și oameni needucați, care fură și cerșesc. Asta deoarece, de foarte multe ori, imaginea României în afară este dată, într-adevăr, mai mult de țiganii care merg să cerșească sau să fure. Sau poate doar asta vor unii să vadă...
Acești tineri declară că se simt bine în România (în Oradea, Arad...), iar foștii voluntari care deja s-au întors în țările lor de origine ne spuneau, după șase luni de voluntariat în România, că vor să schimbe această imagine denaturată a țării noastre ...
 „Deoarece, în acest moment, avem peste 10 voluntari străini (susținuți prin programul european de voluntariat, EVS) și un număr poate mai mare de studenți Erasmus, ne propunem să mai organizăm evenimente și întâlniri la care să-i invităm să ne împărtășească din experiența lor interculturală. Pentru tinerii români care nu au poate șansa sau dorința să devină și ei voluntari într-o țară străină și să înțeleagă alte culturi, astfel de interacțiuni pot fi utile și educative. Prin urmare, îi invităm să vină alături de noi, în număr cât mai mare! Și, desigur, le stăm la dispoziție dacă îi interesează un serviciu de voluntariat în care cheltuielile personale sunt mici, iar recompensele trăite într-o astfel de experiență – nemăsurate”, ne-a declarat Ioana Lucaciu.
La finalul întâlnirii, tinerii s-au deplasat la monumentul evreiesc din apropierea Sinagogii unde au aprins lumânări în memoria victimelor Pogromului din 9 noiembrie 1938. (Ioana L. & Ovidiu D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au comemorat victimele Pogromului din 9 noiembrie 1938.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est