Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viorel Vizureanu – Schiță pentru o tipologie a spațialității

Marți, 10 noiembrie, la ora 19.00, la Pavilionul Unicredit din București

Viorel Vizureanu – Schiță pentru o tipologie a spațialității

Ceea ce a fost intitulat poate prea pretențios „Schită pentru o tipologie a spațialității”, aș adăuga acum „pentru o tipologie istorică a spațialității”, ascunde practic în substanța sa două părți oarecum independente una de cealaltă, oricum, două părți care și-ar putea găsi fiecare o dezvoltare aparte și care ar putea, fără îndoială (lucru de care se va putea convinge fiecare), să primească efectiv o amploare considerabilă.

Ne asumăm acest risc, de a lăsa practic anumite trimiteri să nu își producă efectul punctual scontat, să rămână oarecum neclare, mizând pe ceea ce se poate numi o posibilă eficiență a întregului.
O primă parte va încerca, din câteva idei și unele exemple să ne convingă de ceea ce ar putea fi considerată o teorie subiectivă a spațiului – ceea ce nu înseamnă că spațiul ar fi considerat aici în sensul în care predomină astăzi în limba română „subiectivitatea” în sensul unui „bun-plac psihologic”, al unei ireductibile referiri la sine care implică o respingere de plano a oricăror elemente „obiective” sau, mai bine spus, „intersubiective”.
O a doua parte va urmări să ne ofere o imagine, poate simplificatoare, poate ea însăși tributară unei viziuni de tip clasic-metafizic (însemnând în acest context, modern-metafizice) asupra evoluției culturale a conceptului de spațiu înțeles în sens larg, o imagine deci a ceea ce am putea numi principalele paradigme relative la spațialitatea invocată anterior, și anume spațiul „arhaic”, spațiul „modern” și spațiul „postmodern”, cu o focalizare asumată asupra celor două din urmă și a relațiilor dintre ele, precum și asupra a ceea ce astăzi par a fi – după „delirul” postmodern al ultimelor decenii – unele încercări de regândire / de punere în discuție a postmodernității din această perspectivă, îndeosebi din zona socialului.
Despre Viorel Vizureanu
Viorel Vizureanu (1969) este doctor în filosofie, lector universitar la Facultatea de Filosofie a Universității București. A publicat numeroase eseuri, articole și studii în reviste naționale și internaționale și este autorul a numeroase volume de filosofie, printre careDescartes, Editura Paideia, București, 2000, Proiecte filosofice ale Modernității, vol. I, Editura Universității din București, 2008 sau Schiță pentru o istorie a logicii Renașterii, vol. I, Editura Universității din București, 2008. (C.H.)
 Imagine: Sebastian Moldovan, Future Garden, 2007-2009. Courtesy of the artist.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:14:38 Ora de vară a Europei de Est