Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința internațională „Post-comunism și noua identitate europeană”

Astăzi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Conferința internațională „Post-comunism și noua identitate europeană”

Conferința internațională Post - comunism și noua identitate europeană este organizată de către Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, în intervalul 5 - 7 noiembrie 2009. Vor lua parte la lucrările conferinței cercetători români și străini (din Germania, Marea Britanie, Grecia, Serbia, Albania, Slovenia și Ungaria). Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză.

Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării în cadrul căreia funcționează și Centrul de Studii pe Problemele Identității și Migrației (vezi www.e-migration.ro) a dobândit experiență în organizarea unor manifestări științifice de talie internațională, această  conferință aflându-se la cea de-a V-a ediție.
Conferința marchează și aniversarea a două decenii de la colapsul regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, invitând cercetătorii să prezinte lucrări dedicate transformărilor instituționale și reformelor democratice ale tranziției.
Intenția noastră este să deschidem direcții de cercetare care sunt prea puțin prezente în discursul academic românesc, cu toate că sunt de cea mai mare actualitate; raportul dintre identitatea națională – regională - europeană, diversitatea culturală într-o Europă fără frontiere, respectarea dreptului la identitate culturală în civilizația europeană sunt chestiuni care preocupă elitele politice și intelectuale din Uniunea Europeană. De asemenea, migrația și mobilitatea forței de muncă reprezintă unele dintre cele mai dezbătute probleme pe agendele politice ale diferitelor țări europene.
Principala motivație pentru organizarea acestei manifestări științifice constă în actualitatea temelor care vor fi dezbătute. Astfel, lucrările conferinței vor fi grupate în trei secțiuni principale, după cum urmează: Identity and mobility in Europe (Identitate și mobilitate în Europa);
The image of the New Europe in the mass-media (Imaginea noii Europe în mass-media); Institutional changes and democratic reforms after the fall of communism (Schimbări instituționale și reforme democratice după căderea comunismului).
O altă motivație, la fel de importantă, este aceea că dorim, prin intermediul acestor manifestări științifice, să ne consolidăm expertiza pe aceste probleme și relațiile de colaborare cu cercetători din România și din străinătate, care au preocupări similare; dorim să încurajăm schimbul de idei, să adăugăm noi colaborări celor realizate până în prezent, să stabilim noi parteneriate și să ne aducem contribuția la cercetarea unor teme care prezintă mare interes la nivelul Uniunii Europene.
Edițiile anterioare
Prima ediție s-a desfășurat sub forma unei conferințe internaționale la Oradea, în martie 2004, eveniment ce a coincis și cu lansarea, în cadrul facultății noastre, a masteratului Libertatea de mișcare a persoanelor în Europa (primul masterat de acest fel din România). Conferința s-a bucurat de o participare consistentă, națională și internațională, de prezența unor specialiști în domeniile identității și migrației, universitari renumiți și experți practicieni. A doua conferință internațională a avut loc în noiembrie 2005, lucrările ei fiind publicate în volumul European Identity and Free Movement of Persons (editori Lia Pop și Cristina Matiuța, Editura Universității din Oradea, 2005, 375 pagini, ISBN 973-613-960-3).
A treia ediție s-a ținut în noiembrie 2006, sub forma unui seminar internațional, la care au luat parte specialiști în domeniul migrației din șapte țări ale Europei Centrale și de Est, inclusiv România. Acest seminar a fost parte a unui proiect mai larg, intitulat Migration and Identity in a Changing Europe: Building Partenerships and Fostering Communication, derulat în cadrul Centrului de Studii pe Problemele Identității și Migrației și finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă (prin programul East-East: Partenership Beyond Borders).
Cea de-a patra ediție a fost organizată în noiembrie 2007, sub forma unei conferințe internaționale intitulate Migration and Identity in the European Union, care a reunit 50 de participanți, din care 22 din străinătate (din 13 țări). Multe din lucrările prezentate în cadrul acestei manifestări au fost publicate în Journal of Identity and Migration Studies (publicație electronică de specialitate în limba engleză, cu apariție semestrială, editată, începând cu anul 2007, de Centrul de Studii pe Problemele Identității și Migrației, indexată în 15 cataloage internaționale și trei baze de date internaționale (Copernicus, Scopus, DOAJ) și recunoscută de către CNCSIS; pentru detalii, a se vedea www.jims.e-migration.ro). (Radu S.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:22 Ora de vară a Europei de Est