Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Europe on a plate”(Europa pe o farfurie)

Proiect Comenius la C. T. „A. Șaguna” Oradea

„Europe on a plate”(Europa pe o farfurie)

Anul acesta, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea a câștigat un proiect Comenius în valoare de 24.000 de euro, finanțat de Agenția națională pentru programe comunitare în domeniul educației și formării profesionale (ANPCDEFP), un program de finanțare europeană.

Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Lifelong Learning Programme) facilitează accesul la alternative europene de învățare continuă și activă, iar programul sectorial Comenius este prima componentă a acestuia.
Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație, urmărind dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor și sprijinirea elevilor pentru a dobândi competențele și abilitățile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională și cetățenie activă.
„Europe on a Plate” este un proiect de parteneriat școlar multilateral între șase țări europene, pe parcursul căruia elevii implicați în proiect vor descoperi bucătăria tradițională specifică acestor țări partenere.  Þările și școlile implicate în acest proiect sunt: Polonia (Zespó³ Szkó³ Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach) – școală coordonatoare, România (Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” Oradea), Belgia  (Centre Educatif Communal Secondaire de Couillet-Marcinelle), Bulgaria (Profesionalna Gimnazia Po Targovia I Restorantiorstvo), Franța (Lycée des Métiers Hôtellerie Services Jules Lecesne) și Portugalia (Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda – Escola Profissional de Hotelaria e Turismo de Lisboa). Cu acest nou proiect, partenerii și-au propus: dezvoltarea abilităților elevilor în domeniul gastronomiei și bucătăriei tradiționale, îmbogățirea cunoștințelor elevilor cu privire la culturile altor popoare europene, cunoașterea tradițiilor culinare și a bucătăriei acestora, îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbilor engleză și franceză a elevilor, precum și cunoașterea vocabularului gastronomic și a limbajului de zi cu zi, îmbogățirea cunoștințelor elevilor și profesorilor cu privire la diversitatea culturală și lingvistică europeană....
Echipa de proiect a Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” este alcătuită din: conducerea școlii (director, Antiana Man, directori adjuncți, Carmen Matiuța și Gavril Porțan), încă cinci cadre didactice (Cristina Dulău - coordonator de proiect, prof. Ramona Mateiaș, Alina Bagdi, Felicia Burcia – designer, Voichița Popa – maistru bucătar), precum și trei clase de elevi de la profilul de bucătari (clasele a IX-a C, a X-a și a XI-a F).
Proiectul se derulează pe perioada a doi ani școlari (2009 - 2011), timp în care, elevii și profesorii implicați vor face vizite în țările partenere și vor lua parte la lecții de gătit feluri de mâncare tradițională, vor participa la workshopuri, vor concura în gătirea felurilor de mâncare învățate, descoperind secretele culinare.
Ca și produse finale urmează să realizăm un DVD cu filmarea unor mâncăruri specifice din țările partenere, însoțit de un dicționar în  limbile respective, cuprinzând termenii culinari întâlniți la acele filmări, un calendar cu poze și rețete realizate pe parcursul celor doi ani de proiect și o broșură cu specificul culinar al fiecărei țări.
Primele două vizite de lucru – în Polonia
În perioada 22 - 26 septembrie 2009, a avut loc prima întâlnire de lucru a coordonatorilor acestui proiect, în Polonia, la Sierakowice, la școala coordonatoare. Au fost prezente cadre didactice din cele șase țări partenere. În cadrul ședințelor de lucru, a fost stabilită strategia demarării proiectului: datele următoarelor vizite, locul și numărul de persoane prezente, responsabilitatea și sarcinile fiecărui partener, obligațiile și atribuțiile fiecăruia, reguli și hotărâri importante pentru o bună colaborare europeană. Totodată s-a hotărât relizarea unui loggo reprezentativ pentru acest proiect și un site unde elevii și profesorii implicați să comunice și să posteze informații utile, poze, filme și ppt-uri. La prima întâlnire, am avut ocazia să ne cunoaștem, să descoperim ce ne unește și ce ne diferențiază de ceilalți, luând primul contact cu cultura și bucătăria poloneză. Vizitând orașul Gdansk, un oraș cu o arhitectură și o istorie impresionante, am făcut o paralelă cu Timișoara noastră, deoarece acolo a avut loc revoluția când a fost înlăturată dictatura comunistă, în anul 1989 (doar că în Gdansk nu a avut loc vărsare de sânge). Tot aici și acum, am avut ocazia să gustăm din mâncărurile lor specifice. Am văzut dunele de nisip de la Leba (Marea Baltică) și Sopot.
Între 14 și 21 noiembrie 2009, va avea loc a doua vizită de proiect, tot în Polonia, la Sierakowice, cu participarea a trei elevi, însoțiți de profesori, care vor asista la lecții de gătit, la workshopuri, la care li se vor prezenta modalități de realizare a vaselor de lut și a decorațiunilor pentru sărbătoarea Crăciunului, realizate manual. Vor vizita un han agro-turistic unde vor degusta din bunătățile locale. La finalul vizitei, va avea loc o competiție între echipajele celor șase țări participante, la care elevii își vor demonstra maiestria în a prepara felurile de mâncare învățate în decursul celor patru zile.
Sperăm ca acest proiect să contribuie la dezvoltarea abilităților gastronomice ale elevilor de la profilurile de ospătari - bucătari, la îmbogățirea culturii lor generale prin noi achiziții de cunoștințe despre cultura, geografia și gastronomia țărilor europene partenere și îmbunătățirea exprimării lor în limba engleză. (Cristina D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europe on a plate”(Europa pe o farfurie).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:25 Ora de vară a Europei de Est