Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Toamna baladelor

Sâmbătă și duminică, la Palatul Național al Copiilor și Elevilor

Toamna baladelor

Ieri (marți, 3 noiembrie 2009), la conferința de presă organizată de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Dorel Luca, am aflat, de la inspectorul de specialitate, prof. Ioan Ștefan Fluieraș, cum că 11 elevi ne-au reprezentat județul la Festivalul național de interpretare și creație (muzică folk) „Toamna baladelor”, desfășurat, sâmbătă (31 octombrie 2009) la Palatul Național al Copiilor și Elevilor din Capitală, dar numai Măriuca Popa, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, eleva prof. Ana-Maria Gal, a obținut premiul I, la interpretare, ceilalți au răcit pe drum și s-au ales doar cu premii de participare.

După conferință, aveam să-l abordăm pe dl inspector Ioan Ștefan Fluieraș pentru mai multe detalii. Așa am aflat că în urma unui concurs „fantomă” (despre care noi nu am știut nimic), 11 elevi s-au calificat pentru „Toamna baladelor” (cinci elevi de la Școala „Oltea Doamna”: Livia și Iulia Blaga, Cătălina Brisc, Smaranda Sîrca și Diana Vaida; tot cinci elevi și de la C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș: Cătălin Hora, Amalia Viliga, Alexandru Haiduc, Laura Peter și Evelin Bodea, plus Măriuca Popa, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă (o voce superbă, cultivată, un talent și un interpret de clasă, pe care am audiat-o în repetate rânduri). Reprezentanții Bihorului au fost însoțiți la București de doi profesori (Gabriela Mihaela Vescan, de la C.N. „Samuil Vulcan” și Loredana Conțiu, de la Școala „Oltea Doamna” din Oradea – coordonator de grup. La volanul microbuzului s-au aflat (pe rând), potrivit tabelului, domnii șoferi Pataki Attila și Petru Ioan Bulzan.
Tare ne mai minunăm noi cum de au răcit 10 din cei 11 bihoreni, cu doi șoferi și doi însoțitori într-un microbuz „performant”, credem noi. Chiar nu le-a purtat nimeni de grijă, domnule inspector sau poate plouă în microbuz...
Copiii n-au nicio vină că au răcit și nu au putut da randament. Noi, însă, ne îndoim de „preselecția” pe care a organizat-o dl inspector, cică anunțată, unde și când? Și ne mai întrebăm: câți elevi și dascăli din județul Bihor or fi aflat despre această preselecție... pentru „Toamna baladelor”, cine a făcut-o și pe ce criterii (apolitice)?
Toamna baladelor... la alții!
Ca să nu murim neinformați, am accesat și noi pe internet, în stânga și în dreapta, să vedem cum și-au informat alții... cititorii. Cei care au aflat, totuși, despre acest festival. Ne-au sărit în ochi vreo două mo(n)stre.
Citiți ... și poate vă distrați...
Forever Folk – Muzica Sufletului Tău
Festivalul “Toamna Baladelor” 2009
September 28, 2009 · Print This Article
Palatul Copiiilor din Bucuresti va gazdui si in acest an Festivalul – Concurs National de Interpretare si Creatie Muzica Folk “Toamna Baladelor” 2009. Astfel, sambata 31 octombrie, incepand cu ora 10, va avea loc concursul propriu-zis, iar duminica, 1 noiembrie, pe scena vor urca cei mai merituosi concurenti, in “Gala Laureatilor”.
Conditii de participare
Fiecare judet/sector va participa la sectiunea interpretare cu cate un concurent sau grup (max. 5 persoane) pe categorie de varsta, dupa cum urmeaza:
INTERPRETARE:
Grupa I: scoli generale si licee, clasele V-VIII, IX – XII;
Grupa II: palate si cluburi ale copiiilor, licee pedagogice si scoli vocationale, clasele  V-VIII, IX – XII;
CREATIE: clasele V – XII;
Elevii din judete vor fi insotiti de un cadru didactic, conform normelor de transport.
Fiecare participant va prezenta in concurs o piesa folk din creatia romaneasca, internationala sau proprie, cu durata de cel mult 4 minute
Solistii vocali se vor acompania singuri la chitara sau alt instrument specific muzicii folk; nu se admite acompaniament inregistrat (negativ).
Inscrierea in concurs se face pe baza fiselor de inscriere (click aici). Acestea vor fi expediate prin posta pana la data de 16 octombrie 2009 (data postei) pe adresa: Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Str. Icoanei nr. 19, sector 2, cu mentiunea “Pentru Festivalul Toamna Baladelor”. La fisa de inscriere se vor anexa copii dupa actul de identitate al concurentului/concurentilor si tabelul nominal pentru grupurile vocale (semnat de profesorul indrumator si directorul unitatii de invatamant).
Dupa peritada de inscriere, in functie de bugetul festivalului, se vor transmite adresele de invitatie nominala, cu specificarile pentru transport, cazare si masa si programul festivalului.
Juriul va fi compus din specialisti in domeniu. Hotararile juriului nu pot fi contestate.
Toamna baladelor pentru elevii din România (13 oct. 2008)
Toamna se numara ... concursurile scolare. Si cum tinerii sunt atrasi de aceste competitii, numarul participantilor creste de la an la an.
Astfel, anul acesta, elevii din clasele V-XII isi demonstreaza talentele artistice la concursul national de interpretare si creatie muzica folk, "Toamna Baladelor". Concursul se va desfasura pe 1 si 2 noiembrie, la Palatul National al Copiilor din Bucuresti.
La aceasta competitie, pot participa fiecare judet cu cate un concurent sau un grup de maxim 5 persoane. Elevii participanti trebuie sa prezinta in concurs cate o piesa folk din creatia romania, internationala sau proprie, cu durata de cel mult 4 minute. Solistii vocali se vor acompania singuri la chitara sau alt instrument specific muzii folk.
Micile talente ale Romaniei vor fi premiate in functie de fiecare sectiune, grupa si categorie de varsta.
Cazarea si masa vor fi asigurate de organizatori, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc", iar transportul va fi suportat de inspectoratele scolare judetele.
Festivalul este organizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este cuprins in Calendarul Activitatilor Educative 2008.
Acest articol poate fi preluat doar cu acordul scris al www.calificativ.ro si intra sub incidenta legii copyrightului!
Fără cuvinte! (Ovidiu DAN)

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 04:11:14 Ora standard a Europei de Est