Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patru medalii de aur și argint pentru echipa României, în Iran

Aur și argint, dar și locul III pe națiuni

Patru medalii de aur și argint pentru echipa României, în Iran

Dl profesor Marin Bica (de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea) ne dă o veste de o mie de puncte: echipa României s-a întors medaliată cu aur și argint din Iran.

Cei cinci elevi care au reprezentat România la confruntarea internațională de astronomie și astrofizică din Iran (Oprescu Miruna din Constanța, Ioana Zelko și Marius Constantin din București, Vlad Margarint din Bârlad și Kruk Sandor din Baia Mare) au obținut un rezultat răsunător, două medalii de aur și două de argint, situând România pe locul III pe națiuni, după țara gazdă și India. Elevii au fost însoțiți în Iran (în perioada 18 - 26 octombrie 2009) de inspectorul general din minister, Sorin Trocaru și de prof. dr. Petru Crăciun (de la Colegiul Tehnic din Fălticeni, cel care i-a pregătit pe partea de astrofizică, dl profesor Marin Bica pregătindu-i pe partea de astronomie).
„E de apreciat și de felicitat dl profesor dr. Petru Crăciun pentru ceea ce a reușit să facă și să obțină în doar doi ani de când se ocupă cu pregătirea lotului național pe partea de astrofizică. Neavând o dotare corespunzătoare pentru un lot național, omul nostru și bunul meu prieten nu s-a lăsat, ci a cumpărat un telescop mai performant ca al meu, la care a adăugat o cameră CCD și cu acest telescop am pregătit copiii pentru proba
observațională, ceea ce s-a dovedit un mare câștig pentru că la internaționale s-au folosit astfel de telescoape”, ne-a spus dl prof. Marin Bica (profesorul și „dirigintele” olimpicilor internaționali).
Așadar, felicitările pentru rezultatele deosebite le merită, în egală măsură, „corifeii” naționali care i-au pregătit la lotul restrâns din luna septembrie, dar și ceilalți profesori ai elevilor (prof. dr. Petru Crăciun și prof. Marin Bica, prof. Ioan Adam din Bârlad, care l-a pregătit pe Vlad și prof. Lucian Stoian din Baia Mare, care l-a pregătit pe Soni). „Nu trebuie să-l uităm nici pe dl prof. Sandu Mihail, gazda noastră dintotdeauna (la lotul național), un mare suflet, care ne-a oferit cu promptitudine toate cele necesare, chiar dacă pentru aceasta trebuia să intre în datorii. Și în ceilalți ani, dânsul ne-a asigurat totul, deși de la minister a primit abia 1/3 din cât trebuia să cheltuiască cu noi.”  
Pe 5 noiembrie... spre China!
„Pentru olimpiada internațională de astronomie, voi pleca în China (din Oradea, pe 5 noiembrie), însoțit de Denis Derecichei, actualmente elev la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, dar care era încă elevul Școlii „Dacia” din Oradea atunci când a obținut calificarea. În China, trebuie să ajungem în 8 noiembrie, unde vom sta până pe 16. Din delegația României mai fac parte: prof. Lucian Stoian de la C.N. „V. Lucaciu” din Baia Mare și elevii săi, Andrei Cuceu și Kruk Sandor, Ioana Zelko și Manca Alberto din București și Ștefan Florescu din Curtea de Argeș. Mai trebuie să menționez faptul că de la Școala „Dacia” mi s-au calificat doi elevi pentru olimpiada internațională din China, dar Sebastian Trifa nu a fost lăsat să participe întrucât regulamentul precizează că participanții trebuie să fie născuți în 1994 sau 1995, iar el e din 1996, deși performanța sa e cu atât mai meritorie cu cât a obținut-o la o vârstă atât de fragedă.”
Mulțumim, domnule profesor, și să vă întoarceți cu cele mai strălucitoare medalii (și) din China! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:06 Ora de vară a Europei de Est