Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici

Duminică, la biserica din incinta Universității din Oradea

Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici

Asociația studenților și elevilor basarabeni din Oradea a organizat, duminică, 1 noiembrie 2009, pentru prima oară, comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele profesor Marius Þepele și părintele lector Emil Cioară la biserica din campusul Universității, în prezența organizatorilor evenimentului, cărora li s-au alăturat și alți studenți ai universității orădene, prieteni și credincioși, precum și membri ai Ligii studenților basarabeni din România (studenți basarabeni care studiază în centre universitare din Galați, Timișoara, Brașov, Cluj –Napoca, Suceava și București.
Organizatorii l-au avut în mijlocul lor pe fiul soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, pe Cristofor.
„Sufletul la suflet trage!”
Așadar, Cristofor a fost martor la prima comemorare a părinților săi, pusă la cale de vrednicii elevi și studenți basarabeni care studiază în municipiul de pe Crișul Repede, în frunte cu Anatolie Cojocari – președintele asociației.
„Sufletul la suflet trage! Aici, în biserică, în fața sfintelor icoane, a sfântului altar, ne întâlnim cu toții, morți și vii. Aici ne botezăm și ne cununăm, unindu-ne cu Hristos. Mă bucur să fi săvârșit alături de părintele profesor Marius Þepele această slujbă de pomenire. Am fost astfel în comuniune cu Dumnezeu, în iubire și dragoste cu Doina și Ion Aldea Teodorovici, frați de sânge. Vorbim atât de schimbare, dar schimbarea este în noi. Să vrem doar să schimbăm ce este rău. Să fim capabili de jertfă. Să scăpăm de răul din noi...” după cum îi spunea părintele lector Emil Cioară lui Cristofor după slujbă.
Tot aici, în biserica de lemn de la Universitate (laboratorul, cabinetul special al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă), adusă în 1991, tocmai din Letca, județul Sălaj (și sfințită în 1992), s-a botezat de curând un elev basarabean, Mihai Marc, rămas nebotezat datorită unor conjuncturi neprielnice...
„Bucurați-vă, prieteni!”
După-amiază, pe scena Teatrului „Arcadia” din Oradea (devenită o catedrală a neamului) s-au rostit versuri alese, s-a cântat dumnezeiește de s-au cutremurat inimile pline de simțire românească. Cristofor a plâns de bucurie pentru tot ce le-au făcut organizatorii înălțătorului spectacol părinților săi, semn că mai există lucruri sfinte pe lumea asta și-o simțire românească, vorba cântecului, Ion și Doina fiind pâinea și sarea, zâmbetul și lacrima, trei culori și-o singură credință românească, atât pentru românii de dincolo de Prut, cât și pentru cei de dincoace de Prut, pân’ la Tisa și mai departe. Pentru ei a cântat însuși Cristofor toate durerile pe care le-a îndurat după plecarea lor în Rai, în urmă cu 17 ani, pe când el avea doar 10 ani, iar ei, 34 și 38 de ani.
„Iartă-mă!”
„Dedic acest cântec mamei mele și tatălui meu. E din 1972, rod al primei colaborări a părinților mei cu regretatul poet al neamului nostru, Grigore Vieru. Sunt fericit, gândindu-mă la ceea ce au făcut ei cu muzica lor. Au adunat și au încântat stadioane de patrioți înflăcărați. Dar vreau să cântăm și cântece de dragoste. Ei erau tineri, în floarea vieții, când au plecat în ceruri. „Crede-mă, iubire, crede-mă”, un cântec pe care l-au cântat și împreună cu Mirabela Dauer, cu Dida Drăgan. „Bucurați-vă, prieteni, bucurați-vă de prieteni și de frați, de un cântec, de un amurg cu flori de tei, de lumina dragostei...”
A fost ca „o evadare în trecut” și o binecuvântare cerească. Ne-am încărcat pozitiv bateriile sufletului. „Adrian Păunescu spunea că patria noastră se află sub pământ, făcând trimitere la atâția și atâția eroi căzuți care au jertfit pentru ea. Patria noastră se află aici, azi, și acum”, așa după cum s-a exprimat o basarabeancă ce studiază în orașul lui Funar. Și tot ea mai spunea că „e un act de curaj să perpetui dragostea și simțirea prin artă, prin frumos...”
Tocmai aceasta au făcut studenții basarabeni de pretutindeni, aseară, pe scena Teatrului „Arcadia” au perpetuat dragoste și iubirea, simțirea și credința românească, iar Anatolie nu a fost decât o „unealtă”..., „momentul potrivit la locul potrivit”, după cum singur a recunoscut.
Fetele au urcat pe scenă cu flori, să le dăruiască lui Cristofor, Doinei și lui Ion, prezenți în spatele cortinei, în stânga și în dreapta, în mijlocul și în sufletul artiștilor, iar în fața scenei, orădenii l-au așteptat pe Cristofor să-l îmbrățișeze și să-l sărute... Am tresărit și m-am bucurat nespus când doamna Belicciu l-a sărutat, iar profesorul meu de matematică, distinsul profesor Boris Belicciu, l-a îmbrățișat ca de un fiu, așa cum l-ar fi strâns la piept Doina și Ion, văzându-l atât de vrednic și demn. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:06 Ora standard a Europei de Est