Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A început selecția!

„Investește in oameni!”

A început selecția!

Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității din Oradea anunță demararea procesului de selecție a grupurilor țintă I și II, pentru instruirea gratuită în cadrul Școlii antreprenoriale pentru femei în centrele locale AntrES.

Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității din Oradea, în calitate de coordonator inter-regional, în parteneriat cu: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați; Universitatea de Vest din Timișoara; Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Universitatea de Nord Baia Mare; Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița; Fundația „Academia Comercială" Satu Mare; Societatea Științifică de Management din România, în cadrul proiectului, Antreprenoriatul și egalitatea de șanse. Un model inter-regional de școală antreprenorială pentru femei, proiect finanțat din Fondul Social European – „Investește în oameni!”, Contract  nr. POSDRU/9/3.1/S/5; perioada de implementare: 05.01.2009 - 05.01.2011, valoare: 12.500.104 lei, anunță: demararea procesului de selecție a grupurilor țintă I și II, pentru instruirea gratuită în cadrul Școlii antreprenoriale pentru femei în centrele locale AntrES.
Centrele locale AntrES au fost constituite cu sprijinul autorităților locale, în perioada mai – iunie 2009, prin semnarea de acorduri de parteneriat cu administrația publică locală. Astfel, în fiecare județ din cele șase implicate în proiect, au fost constituite câte patru centre locale, la sediile primăriilor,  după cum urmează: Sighetul  Marmației, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Seini (județul Maramureș); Negrești - Oaș, Ardud, Carei, Tășnad (județul Satu Mare); Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta (județul Bihor); Recaș, Lugoj, Buziaș, Jimbolia (județul Timiș); Chișineu - Criș, Ineu, Pecica, Lipova (județul Arad); Caransebeș, Moldova Nouă, Băile Herculane, Bocșa (județul Caraș Severin).
În perioada 27 octombrie – 6 noiembrie 2009, va avea loc procesul de selecție a grupurilor țintă pentru instruirea gratuită în cadrul Școlii antreprenoriale pentru femei, astfel:
Grup țintă I - femei manager de IMM-uri, care doresc să-și dezvolte afacerea se vor selecta câte șase persoane la cele patru centre locale din fiecare județ, deci un total de 24 femei pe județ, respectiv 144 de femei pe ansamblul celor șase județe. Pentru acest grup țintă se urmărește ca obiectiv: îmbunătățirea abilităților manageriale, intra și antreprenoriale, în vederea dezvoltării afacerii existente, utilizarea optimă a oportunităților existente pe piață, a factorilor de succes care cresc competitivitatea, a strategiilor de management și marketing etc. și promovării adaptabilității, cu efecte asupra performanței economice, stabilității IMM-urilor și nivelului de ocupare.
Grup țintă II - femei care doresc să-și inițieze propria afacere – se vor selecta câte 18 persoane la cele patru centre locale din fiecare județ, deci un total de 432 femei pe ansamblul celor șase județe. Pentru acest grup țintă se urmărește ca obiectiv: formarea culturii antreprenoriale, creșterea abilității de a transforma ideile de afaceri în acțiuni concrete, prin furnizarea informațiilor necesare privind mediul de afaceri și oportunitățile existente pe plan local, elaborarea unui plan de afaceri, organizarea și derularea unei afaceri de succes etc. și prin servicii de sprijin pentru inițierea unei afaceri, având ca efect generarea unui număr crescut de afaceri, atât în mediul urban, cât și rural.
Persoanele interesate se pot înscrie la sediul primăriilor din centrele locale AntrES, prin depunerea următoarelor documente : pentru grupul țintă I - femei manager: fotocopie a buletinului/cărții de identitate al/a solicitantei; copie de pe certificatul de înmatriculare la Registrul Comerțului; declarație pe proprie răspundere că ocupă un post de manager la firma proprie (IMM); formularul nr. 1 de înscriere în baza de date; pentru grupul țintă II - femei care doresc să inițieze o afacere: fotocopie a buletinului/cărții de identitate al/a solicitantei; curriculum vitae; formularul nr. 2 de înscriere în baza de date.
Selecția grupurilor țintă se va realiza pe baza rezultatelor aplicării a două chestionare: chestionar de evaluare psiho-comportamentală și chestionar socio-profesional.
Activitatea de instruire în cadrul Școlii antreprenoriale pentru femei se va desfășura la sediul primăriei din Centrul local AntrES, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010, bilunar,  în zilele de vineri și sâmbătă; manager de proiect, prof. univ. dr. Anca Dodescu
Pentru informații suplimentare: www.antres.ro (Olimpia P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:58 Ora de vară a Europei de Est