Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune de proiect „Cartea - prietena mea”

La Școala „Oltea Doamna” din Oradea

Reuniune de proiect „Cartea - prietena mea”

La Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, s-a desfășurat, vineri (30 octombrie 2009), o nouă activitate din cadrul proiectului cultural – artistic interjudețean „Cartea - prietena mea”, cu participarea partenerilor de proiect de la Școala cu clasele I-VIII din Variaș (județul Timiș).

Proiectul a fost inițiat de Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” (director, prof. Mircea Mitran, coordonator de proiect - inst. Romelia Ciarnău), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Casa Corpului Didactic Bihor, Primăria Oradea și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea și se derulează pe perioada a doi ani școlari (2008 - 2009, 2009 - 2010).
Lansarea proiectului a avut loc în 22 mai 2009, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, prilej cu care au fost organizate un medalion literar, intitulat „Mihai Eminescu – înger și lumină a poeziei românești”, o dramatizare - „D-l Goe”, după I.L. Caragiale și o expoziție – „Natura oglindită în operele marilor clasici” (cuprinzând portofolii și lucrări artistico – plastice).
Cea de-a doua activitate a fost organizată (și găzduită) de partenerii de proiect din județul Timiș, la Școala cu clasele I-VIII din Variaș, în 30 mai 2009, un festival etno-cultural, la care au participat și membrii echipei de proiect de la Școala „Oltea Doamna”, după cum ne-a declarat coordonatorul de proiect, inst. Romelia Ciarnău.
Următoarea activitate s-a desfășurat la Pădurea Neagră. Timp de trei zile (9 - 11 iunie 2009), au avut loc drumeții, activități sportive și de creație literară și plastică, expoziție cu lucrările artistico-plastice, spectacol și foc de tabără.
Vizitarea școlii, program artistic, remember, curs de formare
La reuniunea de proiect de vineri, de la Școala „Oltea Doamna”, a fost programat un curs de formare, cu tema „Impactul mass-media asupra copilului”, susținut de prof. drd Adelina Iacob.
După primirea oaspeților, dl director, Mircea Mitran, le-a prezentat școala. Au fost vizitate trei din cele patru corpuri de clădire, sala de sport și cele două corpuri unde funcționează clasele din ciclul primar.
În continuare, programul zilei a cuprins un program artistic, o rememorare a activităților desfășurate, vizitarea expoziției și cursul de formare.
Elevii clasei a II-a C (artiștii dnei înv. inst. Elena Pavel), în parteneriat cu artiști ai dnei înv. inst. Viorica Mitran și alți elevi din școală (o solistă vocală și un grup de chitariști) au prezentat un program artistic încântător, deschis cu imnul școlii. Într-o superbă zi de toamnă, artiștii au adus pe scenă toată frumusețea și bogăția anotimpului autumnal întruchipate de furnică, greiere, licurici și alte personaje pitorești, în dramatizarea „Greierele și furnica”, în dansul toamnei, un moment de dans de societate și un moment liric, de adâncă simțire -„Limba noastră”.
La realizarea programului artistic, și-au dat concursul: Iulian Deac (greierele), Indig Isabelle (furnica), Sebastian Borna (licuriciul), Rareș Blidar, Șerban Ciobanu, Nichita Ilisie, Ciprian Brisc, Andrei Moldovan, Alexandru Gomboș, Denisa Ciucioiu, Gabriela Megheșan și Koteles Andreea, dansatorii Iulia Frâncu și David Cosma, precum și solista vocală Carla Marin (din clasa  a V-a), o super voce și un talent artistic de excepție.
 „Impactul mass-media asupra copilului”
După retragerea artiștilor și premierea oaspeților, au urmat câteva intervenții din partea invitaților (prof. Rodica Popa, profesor metodist al C.C.D.), gazdelor și partenerilor. Coordonatorul de proiect a trecut în revistă activitățile desfășurate, în cadrul unei prezentări în power point, iar expoziția (cu lucrări și portofolii) avea să întregească imaginea asupra proiectului.
La cursul de formare („Impactul mass-media asupra copilului”), susținut de prof. drd. Adelina Iacob, au participat membrii celor două echipe pe proiect: manager – prof. Mircea Mitran, inst. Romelia Ciarnău – coordonator de proiect, inst. Silvia Simuț, Viorica Mitran, Elena Pavel, Rodica Foltuț și Luminița Petca (din partea gazdelor); inspector școlar, inst. Maria Oprescu, director - prof. Daniela Dragomir, director adjunct - prof. Ion Rabota, prof. Corina Munteanu, Florin Zamfir, inst. Mihaela Zamfir, Sonia Zappl, Diana Subota, înv. Delia Luchin, Nicolae Cornescian, Nada Cirici și Zarin Stoianca (din partea oaspeților). Cursul a însemnat chintesența, piatra unghiulară a reuniunii de proiect de la Oradea.
Să mai spunem că „proiectul „Cartea - prietena mea” tinde spre o abordare interdisciplinară, deoarece este o modalitate eficientă de a asigura creșterea coerenței și calității activităților”, așa după cum aprecia coordonatorul de proiect, inst. Romelia Ciarnău. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune de proiect „Cartea - prietena mea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:57 Ora de vară a Europei de Est