Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pământul e supărat. Și are toate motivele să fie!

La Grădinița nr. 43 din Oradea, a fost lansată o nouă rachetă

Pământul e supărat. Și are toate motivele să fie!

Uitându-se în jur, la Soare, la Lună, la Zâna bună, Pâmântul oftează și nu-și mai poate ridica privirea ... din pământ! În cadrul unui joc de rol, copiii încearcă să-l consoleze, să-l îmbuneze și să-i dea motive de optimism și chiar o undă de bucurie

Toate acestea s-au petrecut ieri (joi, 29 octombrie 2009), la activitatea de creație a grupei pregătitoare de la Grădinița nr. 43 din Oradea. Inst. Ioana Klein, copiii grupei și părinții au acționat toți ca unu, în Săptămâna mondială a spațiului, pentru a construi rachete, care mai de care, farfurii zburătoare nemaivăzute cu care să iasă în Univers, să colinde planetele, făcând senzație, fără să le pese de supărarea Pământului – planeta vie.  Alex Rusu a fost Pământul, Patric Lionis – Soarele, Bianca Burcă – Luna, Larisa Blaga – Steaua, Constantin Bianca – Zâna animalelor, Cezara Todea – Zâna apelor, iar Vanessa Guller – Zâna plantelor. Þin  sfat și reușesc să-i redea Pământului optimismul și puterea de a se învârti mai departe pe orbita sa, copiii arătându-se grijulii și dornici să schimbe comportamentul oamenilor. Urmează ca fiecare să-și prezinte racheta inventată, să lanseze aceeași rachetă în cadrul unui concurs al micilor cosmonauți, urmat de o ieșire în spațiu pentru recuperarea rachetei. Copiilor din grupa pregătitoare li s-au alăturat și patru copii din grupa mare, a dnei educatoare Lenuța Crăciun: Renata Gui, Cristian Câmpean, Raul Ciolpan șiTimotei Buhaș. La final, toți copiii și părinții prezenți la activitate ies în curte pentru lansarea unei rachete speciale, care, ajutată de propulsoarele proprii (baloane umplute cu heliu), ajunge să-i uimească pe cei mici și pe cei mari. Și ca să nu plângă nimeni după ea, ca-n alte dăți, Ioana a avut grijă să o ancoreze cu fire nevăzute spre a o putea recupera după ce a depășit înățimea blocurilor cu zece etaje plutind deasupra curții spre disperarea porumbeilor care i-au dat târcoale, neștiind ce este cu minunea zburătoare din spațiul lor cosmic și personal. Au venit, au cercetat și au plecat cu coada între picioare.
Iată, așadar, cum a reușit Ioana (o educatoare inofenivă, la prima vedere) să-i înnebunească din nou pe cei mici și pe părinții lor, dându-le satisfacții și imbold în muncă, motive de bună conlucrare și iubire). Doamna director, inst. Rodica Ciocan, are și dumneaei motive de încântare, vâzând asemenea minuni. E pentru a treia sau a patra oară, parcă, și pentru noi, o plăcută zăbavă să asistăm la activități deosebit de interesante la această grădiniță, unde s-a născut revista preșcolarilor bihoreni și unde s-au lansat proiecte naționale, de genul celui cu „Lupul în povești”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pământul e supărat. Și are toate motivele să fie!

Trimite email
marți, 29 aprilie 2025, 10:02:29 Ora de vară a Europei de Est