Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Deschidem porþile Bihorului”

Specialiºti francezi atraºi în explorarea peºterilor bihorene

Proiectul „Deschidem porþile Bihorului”

O echipã de experþi francezi a fost cooptatã de cãtre Consiliul Judeþean Bihor pentru a se alãtura eforturilor specialiºtilor români în vederea studierii ºi valorificãrii mediului carstic bihorean.

În cadrul politicii de dezvoltare a turismului bihorean, Consiliul Judeþean Bihor a lansat luna trecutã ideea unui proiect de amenajare ºi introducere în circuitul turistic a unui ”lanþ” de peºteri din judeþul Bihor, proiect intitulat „Deschidem porþile Bihorului”.
 „Consiliul Judeþean se implicã în dezvoltarea efectivã a turismului bihorean ºi în punerea în valoare a potenþialului extraordinar de care dispune judeþul Bihor. Ne-am propus sã promovãm un turism prietenos faþã de mediu, în armonie cu natura. Tocmai de aceea am invitat alãturi de noi specialiºti, atât din þarã, cât ºi din strãinãtate pentru a ne asigura cã mediul carstic bihorean va fi pus în valoare fãrã sã fie distrus. Partenerii noºtri din Franþa au experienþa implementãrii unui asemenea proiect, ºi eu cred cã experienþa lor ne poate fi de folos, astfel încât proiectul nostru sã fie o reuºitã”, a declarat domnul Dumitru Voloºeniuc, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Bihor.
 Din echipa de specialiºti francezi, care vor studia ºi vor evalua mediul carstic bihorean fac parte: Bernard Gely, istoric, arheolog la Serviciul regional de arheologie, specialist în studiul peºterilor ornate, din cadrul Direcþiei regionale de Afaceri Culturale Rhône-Alpes, Françoise Prud'Homme, responsabil al Muzeului regional de Preistorie din Orgnac – Franþa, Valérie Plichon, membru în biroul Comitetului speologic regional Rhône-Alpes ºi Marcel Meyssonnier, consilier de tehnicã speologicã la  Direcþia regionalã de Tineret ºi Sport Rhône-Alpes.
 Tot în acest proiect au mai fost cooptaþi specialiºti ai Muzeului Þãrii Criºurilor, Parcului Natural Apuseni, Institutului de Speologie „Emil Racoviþã”, Federaþiei Române de Speologie, Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor ºi ai Univeritãþii din Oradea.
 Prin proiectul „Deschidem porþile Bihorului” Consiliul Judeþean Bihor îºi propune sã atragã fonduri europene pentru amenajarea mai multor peºteri din Bihor, în vederea valorificãrii lor din punct de vedere turistic. De asemenea, se doreºte amenajarea cãilor de acces la obiectivele greu accesibile din zona cheilor ºi a cascadelor, precum ºi amenajarea unor zone de campare cu dotãrile necesare, care sã protejeze în acelaºi timp natura, dar ºi sã asigure un confort adecvat turiºtilor. (ªerban M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:40 Ora de vară a Europei de Est