Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Votul ilegal înseamnă închisoare!”

De la Biroul de presă al I.P.J. Bihor

„Votul ilegal înseamnă închisoare!”

Având în vedere gradul ridicat de așteptare din partea cetățenilor față de acțiunile structurilor Ministerului Administrației și Internelor pentru buna organizare și desfășurare a procesului electoral din lunile noiembrie-decembrie, Ministerul Administrației și Internelor a demarat o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor împotriva fraudelor electorale.

Acest demers are în vedere atât situația efectivă înregistrată de către Inspectoratul General al Poliției Române la procesele electorale anterioare, cât și o anumită percepție publică întreținută de unii politicieni privind posibilitatea fraudării alegerilor cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor.
„Votul ilegal înseamnă închisoare” este sloganul campaniei de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale, demers inițiat de Ministerul Administrației și Internelor și derulat cu sprijinul mass-media și a reprezentanților societății civile.
Campania este derulată începând cu data de 23 octombrie 2009, odată cu începerea campaniei electorale și se va termina în ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv în data de 6 decembrie 2009.
Obiectivele campaniei
Informarea cetățenilor privind sancțiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale, conștientizare și responsabilizare a cetățenilor pentru a asigura un vot corect.
S-a creat posibilitatea sesizării la 112 a faptelor care încalcă legea electorală
Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral, cetățenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală.
În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgență 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgență.
Management integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice
 Conceptul de management integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice se materializează prin constituirea, atât la nivel central, cât și teritorial, a unor centre operaționale de comandă. Acestea sunt funcționale de la începutul campaniei electorale și reunesc reprezentanții tuturor structurilor MAI cu atribuții în asigurarea unui climat corespunzător desfășurării alegerilor prezidențiale.
Totodată, în campania demarată de Ministerul Administrației și Internelor vor fi implicați activ, alături de reprezentanții Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de proximitate și de ordine publică și reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Poliției de Frontieră Bihor, precum și ai Instituției prefectului Bihor.
Acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor
În cadrul campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de Proximitate vor desfășura numeroase acțiuni stradale, în locurile publice aglomerate din municipiul Oradea și municipii și orașe din județ, în piețe, mijloace de transport în comun, în zona adiacentă marilor centre comerciale, gări, autogări, totul pentru a informa cetățenii cu privire la riscurile pe care le implică votul ilegal.
Totodată, polițiștii bihoreni se vor deplasa în perioada următoare la centrele multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea, vor fi distribuite pliantele și afișele promoționale ale campaniei și vor fi proiectate spoturile video.
În cooperare cu Poliția de Frontieră, în zilele premergătoare alegerilor, polițiștii bihoreni vor distribui pliante și cetățenilor români care intră în țară prin P.T.F. Borș.
Vor fi organizate întâlniri cu cetățenii din mediul rural, prin intermediul grupurilor de acțiune comunitară organizate la nivelul fiecărei comune, în scopul conștientizării cetățenilor cu privire la implicațiile fraudelor de natură electorală.
La nivel național au fost tipărite cca. 100.000 de afișe și 500.000 de fluturași, ce vor fi distribuite în toată țara, urmând a fi expuse la fiecare secție de votare și la fiecare instituție publică aparținând administrației publice locale.
La acțiunea de distribuire a afișelor și fluturașilor vor participa toate structurile din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.
Bannerul campaniei este postat pe fiecare site al structurilor aparținând Ministerului Administrației și Internelor dar și al prefecturii.
Secțiune de web specială pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor – www.votcorect.mai.gov.ro
Secțiunea web cuprinde informații despre toate contravențiile și infracțiunile din legislația electorală.
Secțiunea se va putea accesa și printr-un click pe bannerul de campanie postat pe fiecare din site-urile găzduitoare.
Totodată, va fi înființată o adresă de e-mail unde cetățenii vor putea posta atât mesaje/sesizări, dar și înregistrări video care privesc aspecte care au legătură cu fraudele electorale. Fiecare informație sau înregistrare relevantă va fi verificată în regim de urgență de către organele de aplicare a legii. Această adresă de e-mail va fi funcțională în zilele alegerilor, respectiv în 22 noiembrie și 6 decembrie.
Se oferă astfel o alternativă celor care în mod corect doresc să semnaleze anumite situații, în altă parte decât la televiziunile care au astfel de secțiuni pentru public.
Spot-uri TV pentru promovarea mesajului campaniei
Direcția Informare și Relații Publice a realizat două spoturi TV pentru promovarea mesajului campaniei și asigurarea îndeplinirii rolului acesteia. Realizarea spoturilor s-a făcut prin resurse proprii – actori, mijloace tehnice, recuzită, producție TV, montaj și editare. (Alina DINU)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:09:51 Ora standard a Europei de Est