Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Universitari orădeni în inima Europei

În Belgia, la Charleroi

Universitari orădeni în inima Europei

În condițiile în care în România acestei toamne se pare că nu există evenimente mai importante decât competiția politică pentru prezidențiale, în toate țările europene se organizează manifestări care celebrează 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală și de Est.

Un astfel de eveniment, organizat în Belgia, la Charleroi (50 km sud de Bruxelles), de Grupul de Cercetări și Acțiune asupra Politicii Europene de Vecinătate (GRAPEV) de pe lângă Comisia Europeană și Ambasada Poloniei de pe lângă Comisia Europeană, reunește în zilele de 22 - 24 octombrie peste 150 cercetători și cadre didactice universitare din toate țările europene. Un loc special, prin numărul participanților, este alocat reprezentanților mediului universitar din Europa Centrală și de Est.  
Organizatorii, apreciind rezultatele științifice ale universitarilor orădeni, au invitat Institutul de Studii Euroregionale, Centru European de Excelență „Jean Monnet” (membru al GRAPEV) să fie co-organizator al conferinței cu titlul: Identités, citoyennetés et démocratie: 20 ans après. Alături de Universitatea orădeană, co-organizatori ai conferinței sunt și Institutul Internațional de Științe Administrative din Bruxelles, Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea „Jagellona” din Cracovia (Polonia), Universitatea „Matej Bel” din Banska Bistryka (Slovacia) și Universitatea “Charles” din Praga (Cehia).
Delegația orădeană care va susține lucrări la conferință cuprinde atât cadre didactice ale Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale (Ioan Horga, Luminița Șoproni, Mircea Brie, Dorin Dolghi, Adrian Popoviciu, Alina Stoica, Constantin Þoca, Mariana Buda), cât și doctoranzi și masteranzi (Florentina Chirodea, Lia Derecichei, Diana Gal). Din România, vor mai participa la conferință și cadre didactice de la SNSPA București, UBB Cluj - Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.
Un alt element demn de remarcat este faptul că Institutului de Studii Euroregionale (ca structură comună de cercetare a Universităților din Oradea și din Debrecen) i s-a încredințat responsabilitatea gestionării uneia dintre cele trei secțiuni ale conferinței, intitulată „Media, identitate europeană și dialog intercultural”. Prin aceasta, se dovedește că organizatorii apreciază rezultatele universitarilor orădeni în studierea impactului pe care l-a avut mass-media în democratizarea Europei Centrale și de Est și apoi în procesul de aderare la UE și se confirmă faptul că aici există o expertiză recunoscută de către Comisia Europeană, prin Modulul european Jean Monnet „Mass-media și dialogul intercultural în Europa fără frontiere”, al cărui titular este doamna conferențiar dr. Luminița Șoproni.
Participarea la Conferința de la Charleroi reprezintă o foarte mare realizare pentru Universitatea din Oradea, prin aceea că este portdrapelul României la această manifestare. Acest lucru poate părea un paradox pentru multă lume, în condițiile în care, nu de mult, președintele în exercițiu al țării situa instituția orădeană în rândul „corigenților” din învățământul universitar românesc. Ce ironie a sorții: să fii pentru europeni un partener credibil pentru a-ți reprezenta țara, iar pentru ai tăi să fii bun de arătat cu degetul. Acest exemplu dovedește încă o dată că nu știm sau nu vrem să alegem grâul de neghină. (Ioan Horga)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:49 Ora standard a Europei de Est