Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un an de excepție, un an al performanțelor

Anul școlar 2008 - 2009, la C.T. „Transilvania”

Un an de excepție, un an al performanțelor

La ora grevei generale de o zi din învățământ (din 5 octombrie 2009), directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” din Oradea, dna prof. ec. dr. Maria Ruge, ne vorbea despre anul școlar 2008 – 2009 ca fiind pentru colegiul pe care îl conduce „un an de excepție, un an al performanțelor”..

Afirmațiile au la bază rezultatele de excepție pe care le-au obținut elevii colegiului în anul școlar 2008 - 2009: o diplomă de participare la Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava, două mențiuni și două diplome de participare, la etapa națională (la Olimpiada interdisciplinară tehnică și la Concursul profesional), precum și 30 de premii și mențiuni la etapa județeană a olimpiadelor și concursurilor (șase premii I, cinci premii II, patru premii III și 15 mențiuni).
Diploma de participare de la Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava (Slovacia) a fost obținută de echipa clasei a XI-a C, formată din: Tatiana Bala, Dan Cioca, Alexandra Bradea, Raul Marian, Dan Robotin, Lavinia Horga și Mihaela Cheregi. La etapa națională, colegiul a fost reprezentat de patru elevi din clasele a XI-a E și I și a XII-a F și G. Daiana Maria Olar și Cubalac Feri Mirko s-au întors de la Suceava cu câte o mențiune, de la Olimpiada interdiciplinară tehnică, iar Georgiana Ghitea și Claudiu  Negru, de la Mediaș și Buzău, cu diplome de participare, de la Olimpiada interdisciplinară tehnică și Concursul profesional. Protagoniștii celor șase locuri întâi de la etapa județeană sunt cei patru olimpici naționali (Daiana Maria Olar, Cubalac Feri Mirko, Georgiana Ghitea și Claudiu Negru) și echipa feminină de handbal care a obținut două premii întâi, atât la etapa municipală, cât și la etapa județeană. Premiile II au fost adjudecate de: Iulian Haș, Gheorghe Bondar și Anca Ruja (la Olimpiada interdisciplinară tehnică), de Kovacs Adam (la Concursul profesional) și de echipa feminină de handbal la etapa urban-rural. Pe cea de-a III-a treaptă a podiumului județean au urcat: Raluca Sălăjan (din a XII-a G) și Maria Maghiar (din a XI-a B), la Olimpiada interdisciplinară tehnică, Rezmives Florin (a XI-a I), la Concursul profesional și Daniel Barbos (din X A), la Concursul național de muzică, secțiunea de muzică cultă. Pentru cele 15 mențiuni s-au „bătut” (și au câștigat): Crina Naghi, Claudia Bogdan, Mariana Bala, Ioana Domocoș, Daniel Benea, Daniela Mihaela Matei și Nicoleta Violeta Rusu (toți șapte la Olimpiada interdisciplinară tehnică), Tatiana Oprea, Mihăiță Petricaș, Raluca Trincă, Gabriela Varga, Maria Gabor și Amalia Mang (echipa „Sanitarilor pricepuți”), Constantin Oneț (la Concursul profesional) și echipa masculină de handbal, la etapa pe municipiu.
 Cei 11 transilvăneni reprezentativi
Mulți dintre olimpici au absolvit colegiul, iar alții erau în practică, așa încât, luni (26 octombrie 2009), la ora vizitei noastre, am reușit să stăm de vorbă doar cu 11 dintre ei („aduși cu arcanul la oaste” de dl profesor Ionel Popa – consilierul educativ).
Faptul că învață la un colegiu tehnic (pentru a deveni tehnician administrație publică) nu l-a împiedicat pe Daniel Barbos să obțină locul III la Concursul național de muzică, secțiunea de muzică cultă. Pentru Daniel, muzica este un hobby. Elevul dnei profesoare Claudia Morar cântă frumos, dar și joacă. A făcut dansuri populare și cântă la trombon în fanfara Bisericii penticostale „Philadelphia”. Văzând că Daniel le are și cu matematica, doamna profesor de matematică Lina Demian l-a trimis și la Kangurul, dar și la concursul dintre licee.
Cubalac Feri Mirko (din Șinteu) și Iulian Florin Haș (din Oradea) sunt colegi de clasă (în a XII-a E). Mirko a reușit în primăvară, la Suceava, să obțină o mențiune națională la chimie industrială – tehnician ecolog și protecția calității mediului, Iulian, doar locul II pe județ, dar ceva mai mult decât în a X-a, când s-a clasat pe locul III. „Succesele noastre naționale și județene nu sunt doar meritele noastre, ci și ale profesorilor ingineri Ligia Aleman, Flavia Crișan și Nicoleta Trip”, ține să precizeze Mirko.
Amalia Mang și Maria Alexandra Gabor (din XII A) sunt membri ai echipajul „Sanitarii pricepuți” care a obținut locul III la etapa municipală (îndrumați de prof. Oana Ochiș și asistent Ana Lăzuran). Cele  două bio-chimiste sunt tari și la mate-info. La Kangurul, Amalia a luat locul I pe școală, iar Maria, mențiune (prof. Ioan Rada), dar la olimpiada de română, Maria (eleva dnei prof. Alina Belejuc) s-a clasat a doua (pe școală).
Sorina Roxandra Sălăjean și Ioana Otilia Sălăjean nu sunt surioare, chiar dacă poartă același nume. Elevele doamnelor prof. ing. Nicoleta Trip și Florica Plop s-au remarcat la protecția mediului. În plus, Sorina a cucerit înaltul titlu de Miss boboc (pe liceu), în clasa a IX-a, iar Ioana face de trei ani judo (dar nu de performanță), ci pentru sine (pentru mișcare și autoapărare).
Daniela Mihaela Matei și Nicoleta Violeta Rusu (din XII F) sunt purtătoare de ... mențiuni la Olimpiada interdisciplinară tehnică, etapa județeană (tehnician analize produse alimentare). Daniela se mișcă bine și la matematică, eleva dnei prof. Lina Demian clasându-se pe locul II pe școală la Kangurul, iar Nicoleta este dublă campioană municipală și județeană la handbal cu echipa școlii (antrenor, prof. Nicolae Chioibaș).
Maria Maghiar și Mariana Bala (din XII B), profil administrație publică, s-au remarcat la Olimpiada interdisciplinară  tehnică (locul III, respectiv mențiune pe județ), spre bucuria profesorilor lor (Adriana Mudura, Octavian Vonea, Adriana Vușcan și Elisabeta Șchiop). Văzând că sunt pasionate de matematică, dna prof. Lina Demian le-a trimis la Olimpiada de matematică și la Kangurul, iar dna prof. Laura Chiș a îndemnat-o pe Maria să participe și la economia întreprinderii.
Cu siguranță, olimpicii Colegiului Tehnic „Transilvania” nu se vor mulțumi doar cu atât, ci vor încerca și în acest an școlar să se numere printre olimpicii naționali și județeni ai Bihorului. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un an de excepție, un an al performanțelor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:54 Ora standard a Europei de Est