Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Învățăm să ne orientăm”

Concurs de orientare turistică la Băile Felix

„Învățăm să ne orientăm”

În organizarea Inspectoratului Școlar, astăzi (miercuri, 23 mai), s-a desfășurat în pădurea de la Băile Felix un concurs de orientare turistică, intitulat “”Învățăm să ne orientăm”, cu participarea a 17 echipaje de copii și elevi de la tot atâtea unități de învățământ, grădinițe și școli gimnaziale, din Oradea și județul Bihor, unități pilot în care se derulează proiectul educațional național “Kalokagathia”, lansat în 2 noiembrie 2006.

Ca niște adevărați “cercetași”!
 
“Programul educativ urmărește stimularea interesului copiilor și elevilor pentru educație fizică și sport în grădinițe și școli, la nivelul județului Bihor, prin extinderea experiențelor pozitive acumulate și derularea unor acțiuni care vizează prevenirea unor atitudini și comportamente dăunătoare sănătății. Iar acest scop se va realiza în măsura în care vor fi îndeplinite cele trei categorii de obiective specifice privind copiii (respectiv elevii), cadrele didactice, dar și părinții (și alți factori educaționali din comunitate)”, după cum sublinia, la lansarea proiectului, prof. Maria Ivănescu, inspector școlar de specialitate, prezentă și astăzi la activitate.

 E ușor de imaginat cât de bine se simțea Pădurea Felix (care fremăta de bucurie), cu asemenea oaspeți dragi!

Echipați și disciplinați, ca niște adevărați cercetași, concurenții așteptau cuminți în spatele liniei de start plecarea în cursă, dată de prof. Ioan Cojocaru (de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea).
Pe traseu, echipajele aveau de trecut pe la cele opt posturi de control, fiecare post fiind reprezentat de un animal. De la respectivele posturi, cei patru membri ai echipajului trebuiau să se înarmeze cu câte o cifră sau literă corespunătoare postului (copiii de grădiniță aveau de adunat în pungă cele opt cifre, câte o cifră de la fiecare post, iar elevii câte o literă (de la A la H). Traseul măsura 620 de metri pentru preșcolari și 1.200 m pentru elevi. Startul se dădea tot din cinci în cinci minute. La sosire, arbitrii verificau “taloanele” de concurs (cifrele, respectiv literele recuperate) și notau timpul parcurs de fiecare echipaj. La final, inspectorii școlari Peto Csilla și Tiberiu Sîncelean, împreună cu echipa organizatoare (formată numai din directoare: Teodora Codău, de la Școala “Dimitrie Cantemir”, Georgeta Bara și Eugenia Pop, directoarele grădinițelor nr.47 și 45 din Oradea) și cei patru arbitri (Bujor Cucu, de la Universitatea din Cluj-Napoca, Elisabeta Moțica, de la C.N. “E. Gojdu”, Ioan Cojocaru, de la P.C.E. și Cornel Bandici, de la Lic. T. “A. Lazăr”) i-au aliniat pentru premiere. Copiii erau fericiți, iar dascălii și părinții, nerăbdători să afle rezultatele.
 La preșcolari, clasamentul arată astfel: pe locul I – echipajul Grădiniței nr. 20 din Oradea (Alexandru Popa, Ștefana Secară, Paula Dogaru și Teodor Dascalciuc, însoțiți de ed. Liliana Brătescu), pe locul II – echipajul Grădiniței din Aleșd, iar pe locul III, echipajul Grădiniței nr. 30.
Celelalte echipaje s-au situat după cum urmează: 4.Gr. Orsolya, 5. Grădinița nr. 45 (Diana Ioana Druță, George Breje, George Rusneac și Ene Robert, însoțiți de ed. Eugenia Pop, Livia Olar, Voichița Portelechi, Olga Bitea și Lucia Varga), 6. Gr. Nr. 50 Oradea, 7. Gr. nr.4  din Marghita (Damaris Fitea, Denisa Buboi, Mădălin Carasec și Cătălin Clopce, însoțiți de ed. Doina Roman și Diana Pantea), 8. Gr. Nr. 47 Oradea, 9. Grădinița nr. 54 Oradea.
La elevi, au câștigat: echipajul Școlii nr. 16 Oradea (Cristian Ciolpan, Ștefania Panc, Kis Vanesa și Diana Fodor, însoțiți de inst. Otilia Luca și înv. Veturia Nica), clasat pe primul loc (la nevoie, echipajul putea fi înlocuit cu un altul, de rezervă, format din Andreea Pontoș, Vlad Marcu, Larisa Nițu, și Teodora Coșa); pe locul II s-a situat echipajul Școlii “Avram Iancu” Oradea, iar pe locul III, echipajul Școlii “Dimitrie Cantemir”(Cristina Hotea, Radu Ștefan, Maria Chereji, George Ionescu, însoțiți de înv. Florica Popuș, Felicia Ianța și directoarea școlii, prof. Teodora Codău, fostă Șandor).
Celelelte echipaje s-au clasat după cum urmează: 4. Școala cu clasele I-VIII din Marghita (reprezentată de Gabriel Ieremi, Oriana Aslovici, Denisa Florina Filip și Valentin George Pușcaș, însoțiți de inst.Laura Pușcaș și înv. Ana Lovas), 5. Școala “Nicolae Popoviciu” din Beiuș, 6. Școala cu clasele I-VIII din Aleșd, 7. Liceul cu Program Sportiv “Bihorul” Oradea (reprezentat de Gabriel But, Ștefania Boța, Ștefan Fodor și Gustav Lucan, însoțiți de înv.Lucreția Filip, Dorina Dulău și prof. Felicia Bulzan, director adjunct, plus două rezerve, elevii Beniamin Orșoș și Raul Aron). 8. Lic. T. “Onisifor Ghibu” Oradea.  (Ovi DAN)

Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto („Învățăm să ne orientăm”).
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:22 Ora de vară a Europei de Est