Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”

Vineri, la Grădinița nr. 41 - „Piticot” din Oradea,

„Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”

La Grădinița nr. 41 – „Piticot” din Oradea, a fost sărbătorită, vineri (23 octombrie 2009), pentru a cincea oară, Ziua bunicilor...
Blânzi și buni, plini de iubire, bunicii au fost cele mai răsfățate persoane din sală.

„A devenit de-acum o tradiție ca în fiecare octombrie să-i sărbătorim pe bunici, cei care se ocupă de creșterea nepoților, îi aduc și îi duc de la grădiniță, îi scot în parc și le fac toate poftele, îi sfătuiesc și îi iubesc ca pe ochii din cap”, după cum ne-a declarat doamna director, prof. Elisabeta Varga.
A fost o sărbătoare pe cinste, cu invitați și prieteni (între care: subcomisar Ioana Indrieș, șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, Dana Hodoșan, director al Centrului de zi din cadrul A.S.C.O., prof. Doina Marcu, directorul Liceului de Artă din Oradea (bunică și dumneaei), prof. Zoia Ciogu, consilier educativ la Școala cu clasele I-VIII nr.11, vechi și fidel partener). Minunatul colectiv de educatoare, îmbogățit și cu alte cadre de calitate (cum este dna inst. Maria Trip, fostul director al Grădiniței nr. 26, desființată) a prezentat și de această dată un spectacol de gală, orchestrat de dna ed. Ecaterina Grecu, responsabil cu proiectele și programele comunitare.
„Bunica... e iubire pe pământ!”
„Fii cuminte, drag copile/ Poartă-te frumos și bine/ Căci la om, buna purtare/ Este ca la pom o floare...”
„Bunica-i cântec/ Bunica-i soare/ Bunica-i dulce alinare/ Bunica-i zâmbet/ Bunica-i vis/ Bunica-i floare de cais/ Bunica-i rază/ Bunica-i dor/ Bunica-i aripă în zbor/ Bunica-i toate câte sunt/ E iubire pe Pământ!”
În versuri și cântece de mare sensibilitate, copiii au creionat imaginea și personalitatea neasemuită a bunicilor, care-și desăvârșesc iubirea și își revarsă toată bunătatea și înțelepciunea asupra nepoților. Artiștii îndrumați de ed. Ecaterina Grecu și inst. Maria Trip au reușit să umezească ochii blânzi și calzi ai bunicilor care îi sorbeau din ochi. La împlinirea regalului au pus umărul partenerii mai vechi ai grădiniței, Cristian Jurcuț, un as al dansului, care ne-a încântat cu ai săi dansatori, chiar dacă, începători, artiștii dnei inst. Floare Vancea (de la Școala nr. 11), nelipsiți de la toate manifestările de suflet. Ei au recitat (Alexandru Duică, Diana Vușcan, Vlad Birta, Ioana Buzlea), au dansat (Andreea Buzlea – Raul Pașcalău și Coralia Urdea), au jucat teatru (Darius Gavriș, Laura Feșnic, Sorin Gal și Denisa Manci au interpretat sceneta „Bunicul”). Lor li s-au alăturat cu câte un moment artistic alți doi parteneri tradiționali, copiii de la Grădinița nr. 17 -  structura Grădiniței „Piticot” (îndrumați de educatoarea Dana Orțan) și copiii de la Centrul „Cuore” (conduși de inst. Adriana Gherman, Lucica Ciarnău și Ioana Zgârd).
Și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente pentru încântarea deplină a sărbătoriților zilei, copiii le-au mai dăruit bunicilor, o floare, o bomboană și o diplomă de excelență pentru „Cel mai bun bunic (din lume)”. Desigur că au curs din nou lacrimi (și într-o tabără și în cealaltă). Cum să nu plângă nepoțica atunci când își căuta bunicuța prin mulțime și nu o descoperea, rămânând doar ea cu diploma neonorată...
Cu copiii și cu bunicii nu e de glumit. Ei sunt sensibilitatea întruchipată, care explodează ușor. Ei nu-și pot masca simțămintele. Ei nu mint și nu trădează!
Cine are bunici să-i iubească, iar noi, toți, să-i respectăm și să-i cinstim pentru pletele lor albe, ninse de vremuri, griji și nevoi, pentru înțelepciunea lor proverbială. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:31 Ora standard a Europei de Est