Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”

Vineri, la Grădinița nr. 41 - „Piticot” din Oradea,

„Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”

La Grădinița nr. 41 – „Piticot” din Oradea, a fost sărbătorită, vineri (23 octombrie 2009), pentru a cincea oară, Ziua bunicilor...
Blânzi și buni, plini de iubire, bunicii au fost cele mai răsfățate persoane din sală.

„A devenit de-acum o tradiție ca în fiecare octombrie să-i sărbătorim pe bunici, cei care se ocupă de creșterea nepoților, îi aduc și îi duc de la grădiniță, îi scot în parc și le fac toate poftele, îi sfătuiesc și îi iubesc ca pe ochii din cap”, după cum ne-a declarat doamna director, prof. Elisabeta Varga.
A fost o sărbătoare pe cinste, cu invitați și prieteni (între care: subcomisar Ioana Indrieș, șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, Dana Hodoșan, director al Centrului de zi din cadrul A.S.C.O., prof. Doina Marcu, directorul Liceului de Artă din Oradea (bunică și dumneaei), prof. Zoia Ciogu, consilier educativ la Școala cu clasele I-VIII nr.11, vechi și fidel partener). Minunatul colectiv de educatoare, îmbogățit și cu alte cadre de calitate (cum este dna inst. Maria Trip, fostul director al Grădiniței nr. 26, desființată) a prezentat și de această dată un spectacol de gală, orchestrat de dna ed. Ecaterina Grecu, responsabil cu proiectele și programele comunitare.
„Bunica... e iubire pe pământ!”
„Fii cuminte, drag copile/ Poartă-te frumos și bine/ Căci la om, buna purtare/ Este ca la pom o floare...”
„Bunica-i cântec/ Bunica-i soare/ Bunica-i dulce alinare/ Bunica-i zâmbet/ Bunica-i vis/ Bunica-i floare de cais/ Bunica-i rază/ Bunica-i dor/ Bunica-i aripă în zbor/ Bunica-i toate câte sunt/ E iubire pe Pământ!”
În versuri și cântece de mare sensibilitate, copiii au creionat imaginea și personalitatea neasemuită a bunicilor, care-și desăvârșesc iubirea și își revarsă toată bunătatea și înțelepciunea asupra nepoților. Artiștii îndrumați de ed. Ecaterina Grecu și inst. Maria Trip au reușit să umezească ochii blânzi și calzi ai bunicilor care îi sorbeau din ochi. La împlinirea regalului au pus umărul partenerii mai vechi ai grădiniței, Cristian Jurcuț, un as al dansului, care ne-a încântat cu ai săi dansatori, chiar dacă, începători, artiștii dnei inst. Floare Vancea (de la Școala nr. 11), nelipsiți de la toate manifestările de suflet. Ei au recitat (Alexandru Duică, Diana Vușcan, Vlad Birta, Ioana Buzlea), au dansat (Andreea Buzlea – Raul Pașcalău și Coralia Urdea), au jucat teatru (Darius Gavriș, Laura Feșnic, Sorin Gal și Denisa Manci au interpretat sceneta „Bunicul”). Lor li s-au alăturat cu câte un moment artistic alți doi parteneri tradiționali, copiii de la Grădinița nr. 17 -  structura Grădiniței „Piticot” (îndrumați de educatoarea Dana Orțan) și copiii de la Centrul „Cuore” (conduși de inst. Adriana Gherman, Lucica Ciarnău și Ioana Zgârd).
Și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente pentru încântarea deplină a sărbătoriților zilei, copiii le-au mai dăruit bunicilor, o floare, o bomboană și o diplomă de excelență pentru „Cel mai bun bunic (din lume)”. Desigur că au curs din nou lacrimi (și într-o tabără și în cealaltă). Cum să nu plângă nepoțica atunci când își căuta bunicuța prin mulțime și nu o descoperea, rămânând doar ea cu diploma neonorată...
Cu copiii și cu bunicii nu e de glumit. Ei sunt sensibilitatea întruchipată, care explodează ușor. Ei nu-și pot masca simțămintele. Ei nu mint și nu trădează!
Cine are bunici să-i iubească, iar noi, toți, să-i respectăm și să-i cinstim pentru pletele lor albe, ninse de vremuri, griji și nevoi, pentru înțelepciunea lor proverbială. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua europeană a părinților” și „Luna senectuții”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:50 Ora de vară a Europei de Est