Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ecosistemul acvatic Marea Neagră

Activitate de cerc la C.N. „I. Vulcan” Oradea

Ecosistemul acvatic Marea Neagră

În fiecare joi, prof. Carmen Filip, coordonatorul Cercului de Protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, desfășoară activități de cerc la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, cu copiii din clasa a IV-a A (înv. inst. Maria Donca), în baza protocolului de parteneriat încheiat între cele două instituții.

Joi, 22 octombrie 2009, conducătorul de cerc le-a propus ecologiștilor „pedagogiști” cunoașterea Ecosistemului acvatic Marea Neagră, prilejuită de apropiata zi de 31 octombrie – Ziua internațională a Mării Negre.
Pentru dobândirea unor cunoștințe noi și fixarea altora, s-a apelat la Atlas, albume, pliante, planșe și chiar dicționare, aflate pe băncile elevilor. De altfel, elevii doamnei institutor Maria Donca sunt obișnuiți să caute cuvinte și să se documenteze de la sursa cea mai autorizată, manualul de specialitate, dicționarul sau culegerea, prietenii lor fideli și nedespărțiți cu care au făcut legământ încă din clasa I. Sub coordonarea dnei prof. Carmen Filip (și având-o alături pe buna lor învățătoare), copiii s-au documentat citind, au decupat, au colorat și au lipit pești, scoici, moluște, vegetație... pe o planșă, descoperind astfel un nou cuvânt – ecosistemul, iar înțelesul l-au „tradus” prin acea planșă comună. Cu alte cuvinte, ecosistemul acvatic Marea Neagră s-a născut sub ochii lor, prin munca de echipă (fiecare având partea sa de contribuție la realizarea colajului). Pe tot parcursul activității, coordonatorul de cerc a ținut să sublinieze necesitatea și importanța cunoașterii și respectării regulilor elementare și a măsurilor de protecție a mediului. În alte și alte activități de cerc, doamna profesor intenționează să diversifice paleta subiectelor și temelor, în funcție de anotimp și condițiile de mediu, de materialele din natură care pot fi utilizate și valorificate (chiar plantare de pomi și flori). Lucrările realizate sunt adunate pentru a fi expuse în cadrul unor expoziții tematice. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ecosistemul acvatic Marea Neagră.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:08 Ora de vară a Europei de Est