Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

La Școala din Hotar, într-o zi frumoasă de toamnă

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Am revenit, joi (22 octombrie 2009) la Școala din Hotar, așa după cum am promis în vară domnului director, Dumitru Simuț. În 25 august, la ora vizitei noastre, în curtea școlii se descărcau bolțari pentru garajul microbuzului școlar, iar viceprimarul, dl Aurel Leho, tocmai sosise în curte cu un trailer de lemne...

Ieri, bolțarii dispăruseră, se „metamorfozaseră” în garaj, lemnele erau frumos rânduite în magazie, iar oamenii muncii spărgeau („ușile”) și tencuiau, „profitând” de faptul că directorul fugise până la Aleșd (la centrul de comunicare) cu statisticile de început de an școlar. Detaliile aveam să le aflăm de la dna Maria Lasca, secretarul școlii.
„Un gospodar oricând își găsește de lucru. După finalizarea garajului, domnul director și-a pus în plan să tencuiască și magaziile de materiale și de lemne și să le dea aceeași culoare”.
Pe terenul de sport, Bogdan Sturzu, tânărul profesor de educație fizică și sport, proaspăt absolvent al facultății de profil din Oradea, cronometra elevii din clasa a VI-a, la alergare de viteză. În sala de la grădiniță, preșcolarii și educatoarea (dna Ileana Chirila) se jucau „De-a școlarii”, povestind pe baza imaginilor cuprinse pe planșele cu litere. Cei ajunși în grupa mare pregătitoare chiar se întreceau în a nominaliza litera. I-am văzut la lucru și pe „primarii” claselor I, a II-a și a IV-a (elevii doamnelor înv. Cornelia Scorțe, inst. Gabriela Nicoară și inst. Emanuela Cordiș). Pretutindeni sunt copii frumoși și isteți, curați și ordonați, ascultători și respectuoși. Atmosfera de lucru, modalitățile de antrenare a elevilor, reacția lor și răspunsurile pe care le dădeau, toate ne-au demonstrat că „la țară” nu există o altă ștachetă a calității și exigenței (decât la oraș).
Însoțiți de domnul director, aveam să-i cunoaștem și pe gimnaziști (și dascălii lor). După pauză, cei din a V-a s-au dus direct la terenul de sport, având oră de educație fizică. Și pe ei i-am găsit alergând (contra cronometru) pe terenul de fotbal. Cei din a VI-a aveau oră de geografie (cu dna prof. Lenuța Gherlea). La a VIII-a, prof. Mădălina Lascău și elevii găseau și scriau pe tablă cuvinte  sinonime. În sala alăturată, cei din a VII-a își băteau capul cu 5 (2x – 7) – 3 (3x – 8)... la ora de matematică (împreună cu prof. Chirila Samica). Pe elevii dnei înv. Florica Simuț i-am găsit la ora de engleză, cu prof. Marinela Maghiar, aflată în primul său an de apostolat.
La Hotar, elevii vin la școală, își fac temele și învață, chiar dacă e de lucru în gospodărie și pe câmp. „La noi nu s-a pus problema ca părinții să-i rețină și să-i ducă la muncile câmpului. După cum ați putut constata, până și copiii romi vin la cursuri. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în condiții bune. Nu ne putem plânge. Avem elevi, avem dascăli și toate dotările necesare...”
Am mai aflat apoi că duminică (25 octombrie), pe platoul din fața Primăriei din Þețchea se va sărbători, pentru a patra oară, Ziua recunoștinței, prilej cu care școlarii și preșcolarii din comuna Þețchea vor fi și ei prezenți pe marea scenă... (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:50 Ora de vară a Europei de Est