Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

„Francesca” rulează în Oradea între 16 și 29 octombrie

O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Bobby Păunescu, regizorul lungmetrajului „Francesca”, și trei dintre interpreții principali, Monica Bîrlădeanu, Dorian Boguță și Mihai Dorobanțu, s-au întâlnit, luni (19 octombrie 2009) cu reprezentanții presei orădene, la cafeneaua „Violet” din Lotus-Center, iar seara, cu cinefilii orădeni prezenți la proiecția de gală.

Regizorul și cei trei interpreți se află într-un turneu de promovare a filmului. Până în decembrie, ei și-au propus să ajungă în 15 orașe importante din țară, prilej cu care organizează conferințe de presă și intră în dialog cu cinefilii prezenți la proiecția de gală. Filmul rulează deja în cinematografele din București, Bacău, Cluj - Napoca, Iași, Pitești, Timișoara și Oradea, premiera națională a avut loc la începutul lunii octombrie, cea mondială, în septembrie, la Festivalul de film de la Veneția, iar în Italia, premiera este programată pe 20 noiembrie.
Francesca este  o poveste crudă a societății românești de astăzi... ceea ce se întâmplă în București, după cum recunoaște regizorul filmului.
Francesca (Monica Bîrlădeanu), tânăra educatoare, visează să plece în Italia, în căutarea unei vieți mai bune, așa după cum visează mulți români, furați de mirajul străinătății. Și pentru a-și vedea visul cu ochii e în stare să înfrunte orice. Ea visează chiar să deschidă în Italia o grădiniță pentru copiii românilor plecați și stabiliți acolo.
Vizionând filmul, pot să spun că, până mai ieri, nu o vedeam pe Monica jucând un asemenea rol, dar ce nu face actorul pentru un ban și pentru ... „glorie”! Or fi fiind bucureștenii bucureșteni, dar pe alocuri, limbajul întrece orice măsură (suportabilă), exagerând în exprimări de prost gust, chiar dacă cei ce vorbesc sunt niște personaje dubioase, de mahala, iar în vocabularul lor activ intră doar câteva cuvinte - clișeu, porcoase, care le caracterizează educația, faptele și „bunele” intenții. Ca spectator, intri în sală cu o anumită imagine și percepție pe care ți-au creat-o actorii pe care i-ai avut în față... și ieși cu totul alta și cu un gust amar. Într-adevăr, „Francesca” nu e un simplu film..., iar acțiunea se sfârșește neașteptat ... când te aștepți cel mai puțin. Pornind la drum, Francesca nu mai ajunge la destinație... De ce? Nu vă povestim. Mergeți de vedeți filmul, dar fără copii. Ei să stea acasă, la televizor sau în fața calculatorului. E mult mai educativ...
Când mergi la cinema, parcă îți dorești să te destinzi, indiferent de subiectul filmului, să ieși din cotidian. Lungmetrajul lui Bobby Păunescu mai mult te cufundă în mediul de zi cu zi (al Bucureștiului), căutând parcă cu lumânarea mizeria morală și decăderea individului, pentru care banul înseamnă totul...
Regizorul Marian Crișan, prezent la proiecția de gală
După ce am vizionat filmul, parcă nu-mi mai vine să vă povestesc ce au spun cei trei interpreți și regizorul Bobby Păunescu la conferința de presă: faptul că Monica Bîrlădeanu a declarat că rolul pe care îl joacă în film e cel mai aproape de sufletul său din tot ce a interpretat până acum..., că Dorobanțu nu e actor, dar a debutat, totuși, ca personaj negativ. Din cauza micilor sale afaceri, Miță (Dorian) își sacrifică iubirea și nu numai...
„Peste cinci ani, când ne (re)vedem”, spunea regizorul, ar vrea să poată povesti cu presa și despre un film internațional. De ce nu? Cu fonduri și cu actori, totul e posibil. Subiecte (ca acesta) se găsesc la tot pasul.
Înaintea proiecției de gală, alături de regizor și cei trei interpreți, ni s-a arătat la față și regizorul bihorean Marian Crișan, din Salonta (câștigătorul râvnitului premiu Palme d’Or de la Cannes din 2008, pentru cel mai bun scurtmetraj - „Megatron”). În cadrul conferinței de presă, salontanul nostru fusese lăudat nu numai pentru calitățile sale excepționale de regizor, ci și pentru cele de gazdă bună, care i-a omenit exemplar pe bucureșteni, așa cum o fac bihorenii, cu toată dragostea și prietenia, și cu bucate alese... Mai mult, în iarnă, prietenii lui Marian vor reveni la Salonta la tăiatul porcului...
Marian Crișan a revenit acasă nu pentru un concediu de odihnă sau într-o vizită, ci pentru filmări (filmări care au început pe 17 septembrie, iar luni, 19 octombrie, ar fi trebuit să se încheie).
Una peste alta, ne-a bucurat întâlnirea cu Monica, Bobby, Dorian și Mihai, precum și privilegiul de a-l vedea pe Marian Crișan și pe Raluca Munteanu, cea care ne-a prezentat filmul (încă de vineri) pe ovidan.ro, filmul, însă, nu ne-a încântat deloc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O poveste crudă a societății românești de astăzi...

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:37:09 Ora standard a Europei de Est