Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul de burse Fred Robey

Pentru studenții din Oradea, Baia Mare și Sighetu Marmației

Programul de burse Fred Robey

Joi, 24 septembrie 2009, în cadrul mesei rotunde ce a avut loc la Camera de Comert și Industrie Bihor, a fost lansată runda a III-a a Programului de burse Fred Robey.
În intervalul 2006 – 2010, filantropul american Fred Robey a donat Rețelei Fundațiilor Carpatice aproximativ 100,000 USD pentru susținerea tinerilor din Euroregiunea Carpatica, respectiv din zonele de frontieră ale celor cinci țări membre: Polonia, Slovacia, România, Ucraina și Ungaria.

În perioada 2007/2009, de Programul de burse Fred Robey a beneficiat un număr de 15 studenți din România (nouă din Sighetu Marmației și șase din Oradea).
În anul școlar 2009/2010 se va implementa cea de-a treia fază a Programului de burse Fred Robey.
FDEC România, în colaborare cu universități, ONG-uri și firme locale, asigura beneficiarilor acestui program asistență financiară, tehnică și training, astfel: asistența financiară – până la 1,000 USD/ beneficiar/ an școlar,
asistență tehnică – consiliere în orientarea profesională și dezvoltarea propriei cariere, training - instruire – posibilitatea de a face voluntariat sau practică în contextul Rețelei fundațiilor Carpatice și a partenerilor acesteia: ONG-uri, firme.
Pot solicita burse studenții din centrele universitare Oradea, Baia Mare și Sighetu Marmației, care îndeplinesc simultan următoarele condiții: sunt absolvenți ai primului an de studii și au rezultate excelente la învățătură, provin dintr-un mediu social dezavantajat, sunt membri activi într-o organizație neguvernamentală din centrul universitar în care își desfășoară activitatea educațională, au o viziune clară asupra propriei cariere, contribuie la dezvoltarea regiunii – vor avea prioritate tinerii talentați care intreprind acțiuni concrete în favoarea regiunii sau comunității proprii (ex: lucrări de licență legate de problemele existente în regiune; muncă voluntară pentru comunitatea locală).
Programul se adresează și studenților care au beneficiat de bursă în anii precedenți!
Candidaturile și documentele aferente se depun la sediul FDEC România până în 27 octombrie 2009, ora 16.00.
FDEC România oferă consultanță în întocmirea dosarelor până în data de 20 octombrie. Selecția candidaților se va face prin interviu, în luna noiembrie, în Oradea și Sighetu Marmației.
Candidatura trebuie să cuprindă: două scrisori de recomandare (una din partea ONG-ului în care candidatul își desfășoară activitatea de voluntariat, iar alta din partea unui cadru universitar sau a unei firme în care lucrează), o scrisoare de motivație, un curriculum vitae (CV) în format european, o fotografie  de tip pașaport, și copii după carnetul de student și foaia matricolă la zi.
Mai multe informații se găsesc la adresa FDEC România: 410009 Oradea, România, strada Roman Ciorogariu nr. 65, anexa C, etaj 1, tel / fax: +40 259 419758; mobil: +40 745757695
e-mail: cfro@cfoundation.org; www.carpathianfoundation.org. persoane de contact: Lorena Stoica (director), Raluca Mitra (coordonator proiect) Raluca MITRA

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:02:45 Ora de vară a Europei de Est