Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Mioara Pituț lucrează la Ambasada României de la Haga

„Gojdiștii sunt oameni de calitate”

Mioara Pituț lucrează la Ambasada României de la Haga

„Gojdiștii sunt oameni de calitate”, afirma cineva. Subscriu. De ani buni, verific și eu acest adevăr, și am exemple, de la primarul actual, Ilie Bolojan, la fostul director al colegiului, distinsul profesor Dorel Tifor...

Dar câte alte nume nu aș putea da dintre absolvenții de după Revoluție, pe care îi cunosc personal de pe băncile școlii. Mai zilele trecute, aveam să aflu, cu bucurie, că o fostă gojdistă, o elevă minunată, serioasă și ambițioasă, a ajuns diplomat, un vis împlinit, o dorință pe care și-a declinat-o de pe când studia într-o clasă bilingvă și îmi scria la Crișana tineret. Ei bine, Mioara Pituț a ajuns diplomat de carieră. Din 2006, lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar din iulie 2008, la Ambasada României la Haga, pentru patru ani. „La ambasadă mă ocup, în special, de cultură, diplomație publică și relațiile cu comunitatea de români din Olanda”, îmi spunea Mioara, mai zilele trecute.
„Săptămâna viitoare, îi așteptăm aici pe Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arșinel și Eugen Cristea, însoțiți de Dan Puican, regizor artistic la Radio România Actualități. La 23 octombrie, vor prezenta spectacolul "Caviar, vodka si bye-bye" în fața unui public românesc, sperăm cât mai numeros. Spectacolul este organizat de Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe Române din Schiedam (lângă Rotterdam), cu sprijinul ambasadei. Artiștii pleacă mâine din București, vor susține spectacole la Bruxelles și Paris, înainte de a ajunge în Olanda”.
 Nu putem decât să o felicităm pe Mioara pentru calitatea sa, iar în misiunea nobilă pe care o are, aceea de a ne reprezenta peste hotare, îi dorim să rămână așa după cum am cunoscut-o: demnă, onestă și mândră, ambițioasă și strălucitoare! (Ov. Dan)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:30:15 Ora standard a Europei de Est