Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria

Prof. Vad Marta, director cu AC(C)ES internațional

Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria

Prof. Vad Marta, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia, ne furnizează noi surprize plăcute.
Dacă în luna mai, a ajuns la 100 de kilometri distanță de Cercul Artic, în Suedia, povestindu-ne cum arată noaptea fără întuneric..., acum ne-a reținut atenția cu alte informații, în urma câștigării proiectului ACES (Academia școlilor din Europa Centrală), proiect de parteneriat internațional între două-trei școli din țări diferite.

În cadrul ACES, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2009, Domnia sa a participat la întâlnirea coordonatorilor de proiecte (ACES), desfășurată la Salzburg (în Austria), care a reunit coordonatorii a 43 de proiecte din 105 școli din 15 țări din Europa (în total 250 de persoane, circa un profesor și un elev din fiecare școală, plus invitați). Întâlnirea s-a intitulat „Kick of Meeting” și s-a desfășurat în limba engleză, dar se pot folosi toate limbile, după cum a precizat interlocutorul nostru. Programul reuniunii a fost astfel conceput ca și partenerii direcți ai proiectelor să aibă timp de relaționare pentru a perfecta noi acțiuni comune, dar și ocazia de a cunoaște și pe ceilalți reprezentanți ai țării. Din România au fost prezenți reprezentanți din18 școli. În acest cadru organizat, doamna director, prof. Vad Marta, și eleva Roberta Sulea (din clasa a VII-a) s-au întâlnit cu partenerii lor de proiect de la Școala „Karacsony Sandor” din Debrețin (Ungaria). În afara activităților desfășurate în saloane, au fost planificate și ieșiri în oraș, cu vizitarea Casei memoriale a lui Mozart, a Domului și a fortăreței...
În etapa a doua a proiectului, vor avea loc reuniuni între partenerii proiectelor. Cei din Biharia urmează să le facă o vizită partenerilor din Debrețin. În cea de-a treia etapă, vor veni partenerii din Debrețin la Biharia. Etapa finală se va desfășura în Slovacia.
Muncă, voință și perseverență
Doamna director a ținut să sublinieze faptul că nu-ți trebuie pile, relații și cunoștințe pentru a ajunge să câștigi asemenea proiecte, ci doar muncă, implicare, voință, perseverență, să știi limba engleză și să accesezi site-ul www.aces.or.at , iar acest lucru îl poate face orice dascăl. Îmbucurător este faptul că de la o ediție la alta, se constată un progres, în sensul că tot mai mulți dascăli  pun osul la treabă. Dacă la prima ediție ACES (din anul școlar 2006 - 2007) au participat coordonatorii a 22 de proiecte (din 54 de școli și opt țări), după un an, la ediția a II-a, s-a ajuns la 32 de proiecte (din 84 de școli și 12 țări), iar acum, la a III-a ediție: la 43 de proiecte, din 105 școli și 15 țări.
Directorul Școlii din Biharia, dna prof. Vad Marta, vă îndeamnă să accesați www.aces.or.at , să vă faceți timp și curaj pentru a scrie și a câștiga proiecte. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:44 Ora de vară a Europei de Est