Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un festival de poveste... cu prinți și prințese

Festivalul toamnei, la Șc. „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Un festival de poveste... cu prinți și prințese

De zece ani, toamnă după toamnă, inst. Stela Tăut de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea organizează, cu mult succes, „Festivalul toamnei”, încât, de mai bine de cinci ani, i s-a dus vestea (și povestea), iar prinți și prințese de peste mări și țări vin să vadă și să participe la acest festival, mai cu seamă la „Bucuriile toamnei” – cireașa de pe tortul festivalului.

„Scânteia”, ideea i-a venit Stelei în 2000, după ceea ce a văzut la „October Fest”, organizat de Casa de Copii „Sf. Nicolae” Peciu Nou (județul Timiș). La ediția din acest an, manifestările au început la 1 octombrie, cu jocuri în aer liber și igienizări în parcul Cetății. Au continuat cu culesul merelor în livadă, târgul de carte veche și colectare de maculatură, expoziție de carte la biblioteca școlii, cu informare, portofolii și prepararea celei mai mari salate de fructe (260 de porții), la clasele a II-a B și a IV-a A, participare la Festivalul copiilor din Orășelul copiilor (expoziția roadelor, concursuri și spectacol), depuneri de flori de Ziua orașului, activitate la secția de copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și culminând cu „Bucuriile toamnei”, expoziție (bal, paradă, premiere...), organizată ieri, joi (15 octombrie 2009). La deschiderea expoziției, echipa de proiect (Stela Tăut, Simona Mihalca, Simona Vancea și bibliotecar Daniela Pop) a invitat oficialități din partea Primăriei, Inspectoratului Școlar, C.C.D., Orășelul copiilor, Poliție, școli și grădinițe partenere... Mulți au onorat și s-au bucurat de ceea ce au văzut (și nu au mai văzut în altă parte). La acțiunile celor 15 zile de festival, au participat, după aprecierea coordonatorului de proiect, Stela Tăut, circa 400 de elevi, din 17 clase din ciclul primar al școlii, plus două din ciclul gimnazial (I B, C, D, E, a II-a A, B, C, D, E, a III-a A, B, D, a IV-a A, B, C, D, E, a VI-a A și C).
Bucuria „Bucuriilor toamnei” a constituit-o pentru organizatori și pentru directorul școlii, prof. Ioan Mocan, participarea cu lucrări a unor elevi de la școlile gimnaziale orădene „Oltea Doamna” și „Lucreția Suciu” (îndrumați de inst. Elena Pavel și Viorica Mitran, respectiv, prof. Mădălina Tăut) și de la C.S.E.I. nr. 1, dar și prezența la manifestare a directorilor acestor școli, prof. Mircea Mitran și Gheorghe Tirla, precum și a elevilor și dascălilor de la Colegiul Național "Iosif Vulcan" din Oradea (clasele conduse de înv. inst. Maria Duma, Angela Clonda, Marioara Dronca și Aurelia Susan), care pun la cale un parteneriat cu dascălii de la "Nicolae Bălcescu". Din partea Centrului Rezidențial „Sfântul Nicolae” Peciu Nou (județul Timiș), s-au primit poze de la festivalul lor tradițional – „October Fest” (ediția a XIV-a) care au fost expuse pe un panou, precum și o emoționantă scrisoare (pe care o reproducem).
Stimată Doamnă Învățătoare, Dragi Copii,
Sărbătoarea recoltei a însemnat totdeauna pentru noi o zi a împlinirii bucuriei și încântării. Am aniversat și noi 14 ani de când în fiecare an ne bucurăm de această sărbătoare care reprezintă o încununare a hărniciei noastre, a legăturii noastre cu generozitatea pământului.
Din păcate, complexitatea activităților noastre nu ne permite să sărbătorim și alături de voi însă compensăm lipsa noastră prin urările pe care astăzi vi le transmitem: să fiți buni, generoși ca și pământul care ne hrănește, frumoși asemenea naturii care ne inspiră, bucuroși, voinici, voioși.
Vă urăm distracție plăcută și un an nou bun și generos.
Cu drag,
Copiii din casele de copii de tip familial Sfântul Nicolae din Peciu Nou
Artificii și spectacol
Aprinderea artificiilor din uriașul tort al toamnei a dat semnalul inaugural, urmat de cuvântul domnului director, prof. Ioan Mocan, și al doamnei inst. Stela Tăut, coordonatorul festivalului, tăierea panglicii...
Ana Maria Mihăieș, la fel de isteață, precum e de bună cântăreață, a îndemnat invitații și presa să viziteze expoziția:
„Frumoasă toamnă bogată, iată ce au făcut copiii cu roadele tale!”
Pentru spectacol, copiii și părinții s-au deplasat la sala de spectacole a Comunității evreiești (școala nedispunând de o asemenea sală, iar vremea bacoviană nu le-a permis copiilor să se desfășoare în curte). Prințesele toamnei, Antonia Chiș (prințesa 2008) și Antonia Mitrașca (prințesa 2009) au dat undă verde distracției făcând „rocada” și schimb de coșuri cu roadele toamnei. Tonul fiind dat, pe scenă au urcat prinții și prințesele toamnei, elevii clasei a II-a B (instruiți de Florin Culda, de la clubul „Exclusiv”), urmați de elevii clasei I C (înv. inst. Mihalca Simona), cu o superbă paradă a legumelor și fructelor. Lumea de poveste a prinților și prințeselor a continuat, muzical, cu „Basme”, în interpretarea Andreei Pop (din clasa a II-a D). La final, scena a fost „incendiată” de dansatorii clasei a IV-a A (înv. inst. Simona Vancea), cu un buchet de dansuri, orchestrați de același Florin Culda.
Vom încheia recunoscând că la cea de-a X-a ediție a Festivalului toamnei de la Școala „Nicolae Bălcescu”, nu s-a simțit deloc criza economică, dar nici cea politică! (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un festival de poveste... cu prinți și prințese.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:52 Ora de vară a Europei de Est