Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua municipiului de Crișul Repede

12 octombrie, la Oradea

Ziua municipiului de Crișul Repede

12 octombrie 1918, 12 octombrie 1944. Frumoasă și impresionantă sărbătoare… cu dublă semnificație, vorba colonelului în rezervă Vasile Creț.
„Vremurile grele dau oameni mari. Astăzi, când trebuie să ia decizii, unii își pun piciorul în ghips”, cugetă primarul municipiului, Ilie Bolojan.

Primarele nostru a deschis ședința festivă a Consiliului local ca un moderator, dând cuvântul istoricilor să se pronunțe, să prezinte faptele istorice de la 12 octombrie 1918 și 12 octombrie 1944, dar nu numai, după care, în stilu-i caracteristic, în cadrul unui discurs pragmatic, scurt, concis (și la obiect) și-a prezentat punctul de vedere, dând cezarului ce-i al cezarului, fiecăruia după fapte, cinstire tuturor înaintașilor, pentru faptele de arme, armatei române, dar și celei sovietice și primarului maghiar care timp de 19 ani a înfăptuit mult, a ridicat multe în Oradea (din care au fost nominalizate două clădiri, clădirea Primăriei Oradea și Teatrului de Stat). Apreciză și cinstește tot ceea ce este vrednic de laudă și cinstire, dar nu poate fi de acord cu contemporanii (epigonii) lipsiți de valoare, verticalitate și caracter. Recunoaște și spune cu voce tare faptul că vremurile grele dau oameni mari, dar nu poate fi de acord cu cei care, astăzi, când trebuie să ia decizii își pun piciorul în ghips, o aluzie fină la cei care nu au nici cap, nici voință, dar nici valoare de întrebuințare, mici de caracter, lași și mincinoși...
Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a fost, așa după cum îl știm, drept, sincer și ferm, direct. A spus-o răspicat și în primărie, dar și sub cerul liber, în fața Ostașului român, apreciind, de la general la soldat, pe fiecare după merite. A semnat apoi protocolul de înfrățire cu orașul Ceyrat (din regiunea Clermont Ferrand, Franța), după ce ani buni, conducerea Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 (directorul, Mircea Gârba și directorul adjunct, Smaranda Burcă) a deschis calea colaborării și a pavat drumul, statornicind relații frățești de bună colaborare între școala gimnazială orădeană și colegiul francezilor...
Premierea a 47 de olimpici naționali
Municipalitatea a mai făcut un lucru de toată lauda: a decis ca, an de an, cei mai vrednici dintre elevii orădeni, olimpicii naționali, să fie premiați, fiind astfel recompensați, dar și încurajați pentru a obține noi izbânzi. Fiecare din cei 47 de olimpici premiați a primit o diplomă (în limba lui) și două cărți, dar și promisiunea că toți vor fi îmbarcați într-un autocar și duși să vadă o capitală europeană. Anul acesta, vor vedea Viena. La anul, o altă vienă...
N-am reușit însă să înțelegem ordinea în care s-au citit și premiat olimpicii. Ne așteptam ca lista să fie deschisă, de drept și de fapt, de olimpica națională și internațională (de aur) a Oradei și Bihorului, gojdista Ioana Moga. Am zis că poate s-a luat în ordinea alfabetică a școlilor sau poate după numărul total de olimpici premiați, dar nu s-a întâmplat nici așa, nici așa.
Prin urmare, lista a fost astfel „botezată”: Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” (cu 10 premianți, începând cu două premiante din fosta clasă a VIII-a: Carina Marin și Oana Pelea), Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (cu patru premianți: Sebastian Trifa și Radu Cora...), Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” (cu un singur premiant, Arva Julia), Liceul de Artă (cu cinci premianți: Lehaci Cristina și Filipov Camilia... ), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (cu 10 premianți: Lazăr Vlad și Sârca Luana..., Ioana fiind nominalizată abia a patra), Liceul Teologic Baptist „Emanuel” (cu trei premianți: Miclea Roxana și Popovici Titus...), Liceul Teoretic „Ady Endre” (cu doi premianți: Jerovszki Timea și Olah Eszter), Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (cu un singur premiant, Marian Mikacs), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (cu nouă premianți: Ghenț Roxana și Lepădatu Andrei...), Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” (cu un premiant, Belfenyeri Tamas) și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea (cu un singur premiant, Silaghi T. Elisei Matei).
P.S. Noi ne-am străduit să respectam înscrisul din tabel, am intervenit doar în cazul lui Trifa, cunoscându-l de Trifa și nu „Tirfa”. O fetiță tocmai reclamase că ea nu este Roxana..., iar Camilia ar putea fi, probabil, Camelia, dar nu ne pronunțam în necunoștință de cauză.
Onor ostașului român și lui Aurel Lazăr
De la statuia Ostașului român, din parcul 1 Decembrie, unde s-a dat onorul, s-a cuvântat și s-au depus coroane, jerbe și flori, s-a plecat la Casa Memorială a lui Aurel Lazăr (unde la 12 octombrie 1918, s-a desfășurat importanta ședință a Comitetului executiv al Partidului Național Român, cu care prilej a fost redactată istorica Declarație de independență sau de autodeterminare, cum spun unii istorici, a ramurii transilvane a poporului român). Și aici, ca și la statuia lui Aurel Lazăr, s-au depus jerbe. În fața statuii, prof. univ. dr. Ion Zainea a creionat sugestiv figura personalității marelui om politic Aurel Lazăr...
Fără a da vreo conotație politică momentului, apreciem faptul că politicienii noștri s-au arătat, totuși, la față, „defilând” în spatele unor militari, alături de reprezentanți ai unor asociații culturale, instituții și elevi... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua municipiului de Crișul Repede.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:27:17 Ora standard a Europei de Est