Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O întâlnire cu furnizorii de educație non-formală din Oradea

Marți, 20 oct., la Universitatea Oradea

O întâlnire cu furnizorii de educație non-formală din Oradea

Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic al Universității din Oradea organizează, marți (20 octombrie 2009, la ora 17.00), o întâlnire cu furnizorii de educație non-formală din Oradea, prilej cu care ne propunem discutarea impactului pe care această formă a educației o poate avea în rândul potențialilor săi beneficiari, precum și încercarea de a reuni oferta în domeniu a celor interesați sub o “umbrelă” comună.

Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic este o structură în cadrul Universității din Oradea care prin misiunea și obiectivele sale își propune formarea inițială și continuă a personalului didactic, precum și promovarea inovației în educație și învățământ.
Pentru realizarea acestor obiective, DPPPD Oradea desfășoară o serie de activități ce pot fi subsumate atât educației formale, cât și celei non-formale. Din prima categorie amintim cursurile Modulelor I și II de formare în psihopedagogie și metodică, precum și celelalte masterate și cursuri postuniversitare organizate la DPPPD. Din categoria cursurilor de educație non-formală pot fi amintite cele organizate anual la Stâna de Vale, după cum urmează:
2002 – Comunicarea mesajului didactic
2003 – Dezvoltarea echipei
2004 – B.L.S. – elemente privind acordarea primului-ajutor
2005 – Elemente privind organizarea turismului școlar
2006 – Didactica expresivității
2007 – Tehnici artizanale. Abordări creative
2008 – Animatori pentru activitățile de tineret
2009 – Inițiere în tehnica și arta fotografică
2010 (în pregătire) – Dezvoltare și Branding personal
 Etimologic, conceptul de educație non-formală provine din latinescul „non-formalis” – fără formă, în afara formei organizate oficial pentru un anumit gen de activitate. Educația non-formală se referă la întreaga activitate organizată și sistematică, realizată în afara cadrului formal al educației, pentru a completa și facilita învățarea celor interesați să se perfecționeze într-un anumit domeniu. De altfel, de-a lungul istoriei sale, ideea educației non-formale a venit tocmai ca o replică împotriva caracterului livresc al învățării promovat în cadrul formal al activităților școlare.
 Așadar, educația non-formală (sau extrașcolară) completează activitatea școlară. Aceasta permite adâncirea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor în zonele de interes ale elevilor, respectiv cultivarea intereselor, înclinațiilor și a talentelor acestora pentru anumite domenii. Ea permite folosirea eficientă și plăcută a timpului liber al copiilor, dezvoltarea vieții asociative și a capacităților de cooperare în rezolvarea unor sarcini complexe, formarea trăsăturilor pozitive de personalitate etc. De asemenea, educația non-formală permite implicarea elevilor în activități opționale într-o mai mare măsură decât ar permite activitățile curriculare.
 Pornind de la experiența acumulată în domeniu și fiind convinși de faptul că la nivelul municipiului Oradea există numeroși alți furnizori de educație non-formală, ne propunem reunirea într-o platformă comună a ofertei de educație non-formală existente în Oradea. Concret, invităm organizațiilor guvernamentale și non-guvernamentale la o întâlnire pentru realizarea acestei platforme /baze de date comune, prin rugămintea adresată acestora de a-și lansa oferta de cursuri non-formale sub o „umbrelă” comună. Motivația pentru care dorim reunirea acestor experiențe este dată de posibilitatea oferită organizațiilor furnizoare de educație non-formală de a-și disemina oferta și în alte medii decât în cele cu care s-au obișnuit, de a face schimb de expertiză în domeniu, respectiv de a se susține reciproc în caz de necesitate. Totodată, rămânem deschiși la orice sugestie privind promovarea și dezvoltarea ofertei de educație non-formală existente în municipiul nostru.
 Pentru aceasta, DPPPD Oradea are deosebita plăcere de a vă invita să luați parte la o întâlnire – evident non-formală – în care să dezbatem problematica educației non-formale și să încercăm identificarea unor modalități de diseminare mai eficientă a produselor de calitate în domeniu în rândul celor interesați. Vom încerca să stabilim care sunt exact activitățile care se încadrează în categoria celor non-formale, care este oferta educațională a fiecărei organizații și cum poate fi făcută cunoscută posibilului public interesat. De asemenea, orice altă problemă pe această temă va putea fi discutată.
 Întâlnirea va avea loc MARÞI, 20 octombrie 2009, la Universitatea din Oradea, DPPPD (str. Universității nr. 1, pavilion E, etaj III, cabinet E 307).
 Vă rugăm să transmiteți invitația noastră tuturor celor interesați.
 De asemenea, vă rugăm să confirmați participarea Dvs. (sau a unui reprezentant al organizației Dvs.) până cel târziu luni, 19 octombrie 2009. (Valentin Blândul)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:22 Ora de vară a Europei de Est