Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Pe două roți pentru sănătate”

Poliția orădeană, alături de cetățeni, în cadrul proiectului

„Pe două roți pentru sănătate”

În cadrul proiectului „Pe două roți pentru sănătate”, derulat de Poliția municipiului Oradea, prin Compartimentul Poliției de Proximitate, în parteneriat cu inițiatorul programului, Asociația Pro Bikers Bihor și cu Asociația Sportivă „Dinamo”, sâmbătă și duminică (10 și 11 octombrie 2009), în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea se vor desfășura o serie de manifestări menite să încurajeze orădenii să adopte unui stil de viață sănătos, prin folosirea bicicletei în locul autoturismului și să stimuleze un comportament preventiv în trafic, menit să prevină victimizarea bicicliștilor prin accidente rutiere.

Pe parcursul celor două zile, polițiștii de proximitate vor fi în mijlocul manifestărilor, în sprijinul cetățenilor interesați să participe la acțiuni, urmând ca prin intermediul unor concursuri și activități distractive, să contribuie la învățarea de către copii a regulilor de circulație privitoare la conducerea bicicletei pe drumurile publice, răsplătindu-i pe cei mai iscusiți dintre concurenți.
Astfel, sâmbătă, între orele 9.30  și 13.00, copiii pasionați de mersul pe bicicletă sunt invitați să participe la concursul „Cum se circulă în siguranță cu bicicleta”, în cadrul căruia, în urma parcurgerii unor probe de îndemânare, câștigătorii vor fi recompensați cu diplome și premii.
De asemenea, duminică, începând cu ora 10.00, polițiștii de proximitate vor susține un instructaj rutier pentru copii, urmat de testarea cunoștințelor de circulație prin intermediul unor chestionare care vor fi completate de copii.
Toți participanții vor primi pliante cu recomandări preventive din partea polițiștilor orădeni, iar bicicliștii vor fi răsplătiți cu veste reflectorizante.
Programul manifestărilor
mbătă
8.00 - 9.00 - înregistrarea concurenților la concursul de orientare cu bicicleta, aflat la cea de-a treia ediție
9.00 - startul competiției - Băile 1 Mai (ștrandul cu valuri)
9.30 - 13.00 - concursuri pentru copii „Cum se circulă în siguranță cu bicicleta”
13.30 - 14.30 - Trial Jam (demonstrații cu bicicleta)
ediție specială
14.30 - 15.30 - demonstrație de acordare a primului – ajutor
15.30 - 16.30 - Trial Jam - ediție specială
17.00 - 18.00 - premierea câștigătorilor
18.00 - 18.30 - concert de muzică ușoară
18.30 - închiderea programului.
Duminică
10.00 - 11.00 - instructaj rutier pentru copii (testarea cunoștințelor de circulație și recomandări preventive)
11.30 - 12.00 - înregistrarea participanților la demonstrația Critical Mass”
12.00 - 13.30 - Critical Mass” special
13.30 - închiderea programului
Împreună, pentru mai multă siguranță!
Pe zi ce trece, bicicleta câștigă tot mai mulți adepți, însă, indiferent de vârstă, aceasta trebuie utilizată corect pe drumurile publice, în spiritul conduitei preventive. Ca urmare a lipsei de precauție, tot mai mulți bicicliști cad victime ale accidentelor de circulație.
Vă reamintim că nesemnalizarea și neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcției de mers, în special spre stânga și la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie principalele cauze ale evenimentelor rutiere provocate de bicicliști.
Cele mai multe accidente cu bicicliști se produc în mediul urban, în zona marilor intersecții, ca urmare a neacordării de prioritate la trecerea altor autovehicule, a tranzitării pe culoarea roșie a semaforului, precum și nerespectării semnificației indicatoarelor rutiere.
Folosirea bicicletei pe timpul nopții sau în condiții meteorologice nefavorabile, mai ales dacă nu este echipată corespunzător cu mijloace de semnalizare, reduce posibilitatea conducătorilor auto de a-i sesiza pe bicicliști. Aceasta este, de asemenea, o cauză frecventă în producerea de accidente rutiere cu victime din rândul bicicliștilor.
Deosebit de periculoase sunt și conducerea bicicletei sub influența băuturilor alcoolice, transportul altor persoane pe bicicletă, transportarea unor bagaje voluminoase, precum și deplasarea în grup a bicicliștilor.
Nu uitați!
Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani și cu respectarea prevederilor legale !
(Alina DINU & Gheorghe BREDĂU)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:02:16 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...