Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II)

„Landscape Inside, Inside Landscape”

Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II)

Vineri, 2 octombrie 2009, patruzeci de elevi ai Școlii cu clasele I- VIII „Andrei Mureșanu” din Oradea, însoțiți de profesorii lor (Oprea Adriana, Bulinschi Georgeta, Popovici Florica, Hava Laura și Szabo Annamaria), s-au bucurat de frumusețea culorilor toamnei în Þara Moților, într-o activitate derulată în cadrul proiectului Comenius „Landscape Inside, Inside Landscape”.

 Entuziaști și nerăbdători, am pornit la drum spre Munții Apuseni, acolo unde din vechi timpuri, moții păstrează cu mândrie tradițiile, viețuind în armonie cu munții, cu văile, cu dealurile. Splendoarea toamnei, cu năframă ruginie de frunze, am regăsit-o de cum am părăsit decorul orașului, îndemnându-ne parcă să fim mai buni, mai atenți, mai darnici, mai încrezători în ceilalți și în noi înșine. La pas, alungând amorțeala cotidiană a vieții de oraș, am pornit pe Cheile Ordâncușii. Pe poteci de frunze și lemne umede de bruma dimineții răcoroase, am intrat în Peștera Poarta lui Ionele. Spiritul de aventură ne-a condus apoi în drumeție prin pădure, spre Peștera Scărișoara. Liniștea muntelui, tulburată uneori de glasurile vesele ale copiilor încântați de frumusețea peisajului, alunga orice fior de oboseală. După aproape 6 km de urcuș susținut am ajuns în Scărișoara, un cătun în care parcă nimic și nimeni nu a putut tulbura frumusețea naturii. Doar câinii pașnici ai localnicilor ne-au întâmpinat cu dorința lor de a lega prietenii. După aproximativ 500 de metri am ajuns la peșteră. Un loc în care parcă timpul a stat pe loc…de-o veșnicie. Peștera adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România, la care ajungi coborând câteva scări metalice la aproximativ 48 de metri adâncime. Peștera reprezintă o încăpere unică în mijlocul căreia se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80000 mc și care dăinuie în peșteră de peste 4000 de ani. Fața superioară a blocului (3000 mp) formează podeaua sălii mari. În partea dreaptă, acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă denumită Biserica. Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică. Locul gheții este luat adeseori de concrețiuni de o mare diversitate și frumusețe: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite și gururi... Totul într-o desăvârșită frumusețe și splendoare! Temperatura în peșteră este de până la +1 grad Celsius primăvara, vara și toamna și sub zero grade Celsius iarna. Totul pare învăluit într-o aură de basm și mister! Când pășești în peșteră te copleșește frumusețea naturii înghețate și liniștea ce domnește aici. A fost o experiență de neuitat!
 Ne-am întors acasă cu dorința arzândă de a reveni în mijlocul feeric al naturii, în orice anotimp, găsind un prilej de bucurie și relaxare, departe de agitația orașului în care locuim. (Laura & Georgeta)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Frumusețea peisajului influențează frumusețea sufletească (II).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:07:25 Ora standard a Europei de Est