Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Prinde gustul participării!”

Săptămâna națională a participării active a tinerilor

„Prinde gustul participării!”

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) organizează, în perioada 17 - 24 octombrie 2009, Săptămâna națională a participării active a tinerilor (SNPAT).

Vor fi organizate evenimente adresate tinerilor și celor activi în domeniul tineretului, scopul fiind stimularea acestora de a participa activ la nivelul comunității și în procesul decizional. De asemenea, ne dorim să creăm un prilej de dezbatere pe tema tineretului și să facilităm dialogul între decidenți, tineri și lucrători de tineret. În cadrul acestei săptămâni vor fi promovate diferite metode de participare, cum ar fi „cafeneaua publică”, „atelierele de scenarii”, teatrul forum, animația stradală, simularea dezbaterilor parlamentare.
În cadrul SNPAT, ANPCDEFP, prin programul european „Tineret în acțiune”, organizează:
1) Training de lobby și advocacy (17 - 20 octombrie)
Cursul de formare va fi organizat în perioada 17 - 20 octombrie, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe. Acesta urmărește instruirea tinerilor și reprezentanților organizațiilor de tineret în utilizarea tehnicilor de lobby și advocacy pentru soluționarea problemelor tinerilor și promovarea intereselor acestora la nivel local / regional.
2) Cafenea publică (19 octombrie)
Cafeneaua publică este o metodă simplă și eficientă de a analiza un subiect și de a colecta opinii cu privire la acesta. Prin această metodă se dorește să se ofere un spațiu prietenos și creativ de conversație pe o temă de interes comun, care se poate aprofunda prin împărtășirea de idei și cunoștințe. Dezbaterile vor fi pe Legea tinerilor, fiind organizate în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Orange Concept Store.
3) Ateliere de scenarii (21 - 23 octombrie)
Atelierele de scenarii sunt o metodă participativă deliberativă - pentru prima dată aplicată în România - prin care se caută soluții la o problemă cu care se confruntă comunitatea. Dezbaterile vor avea loc pe tema implicării tinerilor la nivelul comunității și în procesul decizional, iar rezultatul final va fi elaborarea unei strategii pe această problematică. Acest eveniment va fi realizat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe, iar pe data de 23 octombrie co-moderator va fi domnul Cristian Pârvulescu - președintele Asociației Pro Democrația.
4) Simulare a procesului decizional din Parlamentul României (22 - 23 octombrie)
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, fiind organizat în parteneriat cu Parlamentul European al Tinerilor, Asociația Pro Democrația Club București și Camera Deputaților. Tema simulării va fi Legea tinerilor, fiind invitați și membri ai comisiilor de învățământ, știință, tineret și sport din Parlamentul României.
5) Proiecții de filme (22 - 24 octombrie)
La Eurocinema Tinerimea Română va fi proiectat filmul „Die Welle”, într-una din seri fiind urmat de o dezbatere.
6) Teatru forum pe tema participării tinerilor, cu sprijinul Asociației A.R.T. Fusion. (20 octombrie)
7) Animație stradală, cu sprijinul Asociației A.R.T. Fusion (19 și 22 octombrie)
8) Flash mob (23 octombrie)
La aceste evenimente, coordonate de către ANPCDEFP prin programul Tineret în acțiune, sunt invitați să participe tineri, organizații de tineret din București și din țară și reprezentanți ai administrației publice locale și centrale.
De asemenea, sub umbrela Săptămânii naționale a participării active a tinerilor vor organiza evenimente și alte organizații sau instituții din țară.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta blogul evenimentului, la adresa http://euparticip.wordpress.com.
(Miruna Covaci)

Trimite email
marți, 8 aprilie 2025, 18:06:59 Ora de vară a Europei de Est