Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?

EU-OSHA a publicat rezultatele unui sondaj de opinie

Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?

Bilbao, 6 octombrie /2009
Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?
Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) a publicat recent rezultatele unui sondaj de opinie la nivel european privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.

Rezultatele arată că există un motiv de îngrijorare răspândit în rândul cetățenilor europeni potrivit căruia actuala criză economică ar putea afecta nefavorabil sănătatea și securitatea la locul de muncă, periclitând îmbunătățirile pe care raportează că le-au observat în ultimii cinci ani. Mulți europeni se consideră, de asemenea, bine informați cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, acestea reprezentând un factor important pentru ei atunci când aleg un nou loc de muncă.
Criza economică exercită o mare presiune asupra lucrătorilor europeni
Potrivit sondajului de opinie, 6 din 10 europeni se așteaptă ca declinul economic global să deterioreze condițiile de muncă, în special în materie de sănătate și securitate. Și o majoritate semnificativă a respondenților (75%) din toate Statele Membre consideră că îmbolnăvirile sunt cauzate, cel puțin într-o anumită măsură, de locul de muncă pe care îl au lucrătorii.
Jukka Takala, directorul EU-OSHA, recunoaște provocările cu care se confruntă în prezent întreprinderile și le reamintește să investească în sănătatea lucrătorilor: “Criza financiară poate determina organizațiile să ignore sau să minimizeze importanța securității și sănătății la locul de muncă. Și chiar există un risc ca întreprinderile să aibă în vedere reducerea investițiilor în securitatea și sănătatea la locul de muncă (SSM). Provocarea pentru noi, ca agenție, este de a le convinge că nu are niciun sens să obțină câștiguri pe termen scurt cu prețul apariției unor probleme pe termen lung. Întreaga noastră activitate demonstrează că locurile de muncă tind să fie cu atât mai productive cu cât sunt mai sănătoase.”
Salariul și securitatea locului de muncă au o importanță maximă
Pe măsură ce numărul șomerilor crește, oamenii pot fi mai preocupați de securitatea imediată a locului lor de muncă decât de securitatea și sănătatea condițiilor de muncă. Când au fost întrebați în legătură cu factorii decisivi în alegerea unui nou loc de muncă, cetățenii Uniunii Europene consideră că securitatea locului de muncă și nivelul salarial sunt mai importante decât condițiile de muncă sigure și sănătoase, care s-au clasat pe poziția a treia în sondaj înaintea programului de lucru.
O mai bună informare – condiții de sănătate și securitate îmbunătățite
Vestea îmbucurătoare este că cetățenii din numeroase state membre (în special, din UE-15) se consideră bine informați în legătură cu riscurile de la locul de muncă, iar 57% dintre respondenți cred că sănătatea și securitatea în muncă s-au îmbunătățit în ultimii cinci ani.
Rezultatele sondajului condus in România nu sunt însă la fel de îmbucurătoare: 54% dintre respondeți consideră că siguranța și sănătatea la locul de muncă s-au înrăutățit în ultimii 5 ani, iar 46% se consideră bine informați în legătură cu riscurile la locul de muncă.
Diferențe între sexe
Sondajul de opinie reflectă, de asemenea, diferențele dintre sexe în ceea ce privește atitudinile față de problema SSM. Bărbații care au participat la sondaj au considerat salariul (61%) și securitatea locului de muncă (55%) drept cei mai importanți factori în alegerea unui nou loc de muncă, comparativ cu procentele mai scăzute din rândul respondenților femei (53% și, respectiv, 51%). În schimb, femeile par să acorde o mai mare importanță programului de lucru (26%) decât bărbații (19%).
În plus, mai mulți respondenți bărbați (62%) decât femei (doar 52%) consideră că s-au înregistrat îmbunătățiri în condițiile de sănătate și securitate în ultimii ani, iar bărbații se consideră mai bine informați în materie de securitate și sănătate (71%) decât femeile (61%).
Jukka Takala afirma: “De fapt, riscurile pentru securitatea și sănătatea femeilor la locul de muncă tind să fie subestimate și neglijate. Incompatibilitatea dintre timpul de lucru și viața de familie, "schimbul dublu" care afectează în continuare femeile în mod disproporționat și faptul că se pune un mai mare accent pe accidentele de la locul de muncă decât pe sănătatea ocupațională (ceea ce înseamnă că atenția este îndreptată mai mult spre sectoarele și ocupațiile dominate de bărbați) se numără printre noile provocări care trebuie înfruntate. Este esențial să avem o abordare a securității și sănătății la locul de muncă în care să țină seama de dimensiunea de gen, o problemă cu privire la care EU-OSHA va continua, prin contribuția sa, să asigure o mai mare înțelegere în rândul întreprinderilor din Uniunea Europeană.”
EU-OSHA joacă, de mai bine de un deceniu, un rol esențial în promovarea securității și sănătății la locul de muncă în Europa și va continua să contribuie prin abordarea sa proactivă la îmbunătățirea condițiilor de muncă. Campania "Locuri de muncă sănătoase" a agenției, inclusiv Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă din 19-23 octombrie, reprezintă cea mai mare campanie de informare din lume pe teme de securitate și sănătate la locul de muncă, implicând mii de organizații și lucrători din întreaga Europă.
Pentru mai multe informații despre rezultatele Sondajului de opinie paneuropean privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, vizitați: http://osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
Mihaela GHINESCU

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:40:06 Ora standard a Europei de Est