Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?

EU-OSHA a publicat rezultatele unui sondaj de opinie

Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?

Bilbao, 6 octombrie /2009
Ce cred europenii despre condițiile lor de muncă?
Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) a publicat recent rezultatele unui sondaj de opinie la nivel european privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.

Rezultatele arată că există un motiv de îngrijorare răspândit în rândul cetățenilor europeni potrivit căruia actuala criză economică ar putea afecta nefavorabil sănătatea și securitatea la locul de muncă, periclitând îmbunătățirile pe care raportează că le-au observat în ultimii cinci ani. Mulți europeni se consideră, de asemenea, bine informați cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, acestea reprezentând un factor important pentru ei atunci când aleg un nou loc de muncă.
Criza economică exercită o mare presiune asupra lucrătorilor europeni
Potrivit sondajului de opinie, 6 din 10 europeni se așteaptă ca declinul economic global să deterioreze condițiile de muncă, în special în materie de sănătate și securitate. Și o majoritate semnificativă a respondenților (75%) din toate Statele Membre consideră că îmbolnăvirile sunt cauzate, cel puțin într-o anumită măsură, de locul de muncă pe care îl au lucrătorii.
Jukka Takala, directorul EU-OSHA, recunoaște provocările cu care se confruntă în prezent întreprinderile și le reamintește să investească în sănătatea lucrătorilor: “Criza financiară poate determina organizațiile să ignore sau să minimizeze importanța securității și sănătății la locul de muncă. Și chiar există un risc ca întreprinderile să aibă în vedere reducerea investițiilor în securitatea și sănătatea la locul de muncă (SSM). Provocarea pentru noi, ca agenție, este de a le convinge că nu are niciun sens să obțină câștiguri pe termen scurt cu prețul apariției unor probleme pe termen lung. Întreaga noastră activitate demonstrează că locurile de muncă tind să fie cu atât mai productive cu cât sunt mai sănătoase.”
Salariul și securitatea locului de muncă au o importanță maximă
Pe măsură ce numărul șomerilor crește, oamenii pot fi mai preocupați de securitatea imediată a locului lor de muncă decât de securitatea și sănătatea condițiilor de muncă. Când au fost întrebați în legătură cu factorii decisivi în alegerea unui nou loc de muncă, cetățenii Uniunii Europene consideră că securitatea locului de muncă și nivelul salarial sunt mai importante decât condițiile de muncă sigure și sănătoase, care s-au clasat pe poziția a treia în sondaj înaintea programului de lucru.
O mai bună informare – condiții de sănătate și securitate îmbunătățite
Vestea îmbucurătoare este că cetățenii din numeroase state membre (în special, din UE-15) se consideră bine informați în legătură cu riscurile de la locul de muncă, iar 57% dintre respondenți cred că sănătatea și securitatea în muncă s-au îmbunătățit în ultimii cinci ani.
Rezultatele sondajului condus in România nu sunt însă la fel de îmbucurătoare: 54% dintre respondeți consideră că siguranța și sănătatea la locul de muncă s-au înrăutățit în ultimii 5 ani, iar 46% se consideră bine informați în legătură cu riscurile la locul de muncă.
Diferențe între sexe
Sondajul de opinie reflectă, de asemenea, diferențele dintre sexe în ceea ce privește atitudinile față de problema SSM. Bărbații care au participat la sondaj au considerat salariul (61%) și securitatea locului de muncă (55%) drept cei mai importanți factori în alegerea unui nou loc de muncă, comparativ cu procentele mai scăzute din rândul respondenților femei (53% și, respectiv, 51%). În schimb, femeile par să acorde o mai mare importanță programului de lucru (26%) decât bărbații (19%).
În plus, mai mulți respondenți bărbați (62%) decât femei (doar 52%) consideră că s-au înregistrat îmbunătățiri în condițiile de sănătate și securitate în ultimii ani, iar bărbații se consideră mai bine informați în materie de securitate și sănătate (71%) decât femeile (61%).
Jukka Takala afirma: “De fapt, riscurile pentru securitatea și sănătatea femeilor la locul de muncă tind să fie subestimate și neglijate. Incompatibilitatea dintre timpul de lucru și viața de familie, "schimbul dublu" care afectează în continuare femeile în mod disproporționat și faptul că se pune un mai mare accent pe accidentele de la locul de muncă decât pe sănătatea ocupațională (ceea ce înseamnă că atenția este îndreptată mai mult spre sectoarele și ocupațiile dominate de bărbați) se numără printre noile provocări care trebuie înfruntate. Este esențial să avem o abordare a securității și sănătății la locul de muncă în care să țină seama de dimensiunea de gen, o problemă cu privire la care EU-OSHA va continua, prin contribuția sa, să asigure o mai mare înțelegere în rândul întreprinderilor din Uniunea Europeană.”
EU-OSHA joacă, de mai bine de un deceniu, un rol esențial în promovarea securității și sănătății la locul de muncă în Europa și va continua să contribuie prin abordarea sa proactivă la îmbunătățirea condițiilor de muncă. Campania "Locuri de muncă sănătoase" a agenției, inclusiv Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă din 19-23 octombrie, reprezintă cea mai mare campanie de informare din lume pe teme de securitate și sănătate la locul de muncă, implicând mii de organizații și lucrători din întreaga Europă.
Pentru mai multe informații despre rezultatele Sondajului de opinie paneuropean privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, vizitați: http://osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
Mihaela GHINESCU

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:04:25 Ora de vară a Europei de Est