Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale

La PAPI Marghita

Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale

În municipiul Marghita, centrul PAPI este chiar la primărie, iar celelalte puncte de acces public la informație ale Rețelei electronice a comunității locale (RECL) sunt la Școala cu clasele I-VIII din Marghita și la școlile gimnaziale din Cheț și Ghenetea, precum și la Biblioteca „Ioan Munteanu” din municipiul Marghita.

Din câte aveam să aflăm, joi (1 octombrie 2009), la PAPI Marghita, managerul RECL (Ioana Burlibașa) e foarte activ, fiind preocupat să promoveze meșteșugurile locale în rândul elevilor din municipiu. Aruncând o privire asupra panoului expus chiar în incinta centrului, am aflat cum s-au petrecut lucrurile, iar produsele proiectului fiind depozitate chiar acolo, nu a fost o problemă să le și admirăm.
„Când am demarat acest proiect, în parteneriat cu catedra de geografie și istorie (prof. Cristian Ghiurcuța și Cosmin Patca) și învățătoarea Laura Pușcaș, de la clasa de step by step, am pornit de la premisa că „Oricine poate învăța un meșteșug”. În această idee, la începutul anului 2009, am organizat un un curs laborios pentru elevi, la care am invitat doi meșteri populari din zonă, pe Horvath Iosif din Cheț și pe Maria Patca din Cuzap pentru a-i învăța pe copii împletitul din papură și pănuși de porumb, respectiv țesutul la războiul de țesut. Cursul a durat patru luni și s-a ținut aici la noi, în fiecare sâmbătă. La sfârșitul cursului, am organizat o expoziție cu produsele realizate, găzduită de Casa de Cultură, cu ocazia Zilelor școlii. Pe fundal, rulau imagini de la cursuri. Dincolo de deprinderea tainelor acestor meșteșuguri, am insistat asupra impactului asupra mediului al obiectelor casnice realizate din materiale ecologice”, a ținut să sublinieze managerul RECL (Ioana Burlibașa).
Curs IT pentru profesori, prezentări de filme...  
Centrul PAPI de la Primăria din Marghita a fost inaugurat în 17 martie 2008, când s-a pornit la drum cu șase calculatoare și un server, legate în rețea la internet, prin fibră optică, două imprimante (din care una multifuncțională), scanner, aparat foto și cameră Web, iar la Școala din Marghita, 10 calculatoare, două la primărie (la starea civilă și la compartimentul comercial), precum și câte un calculator la școlile din Cheț și Ghenetea, precum și la Biblioteca municipală „Ioan Munteanu”, toate legate la internet.
Între primele acțiuni organizate de managerul RECL și administratorul IT (Dan Boșca) la centrul PAPI au fost cursurile IT de inițiere a profesorilor în utilizarea calculatorului în scop didactic. Cursurile au fost susținute de Mirela Mihuc, formator AEL. În colaborare cu Biblioteca municipală și Grădinița nr. 1, la bibliotecă, s-a desfășurat o activitate educativă, intitulată „Mihai Eminescu – legenda sufletului românesc”. În parteneriat cu poliția și pompierii, la patru școli, au avut loc prezentări de filme educative, pe tema violenței, circulației rutiere și prevenirii incendiilor, la școlile cu clasele I-VIII  din Marghita, Cheț și Ghenetea, iar în 2008 și la Grupul Școlar Agricol „Horea”.
Am ținut apoi să trecem și pe alte două puncte de acces, la Biblioteca „Ioan Munteanu”, unde am povestit cu dna bibliotecar Florica Ciordaș și pe la școală, unde, în fața calculatoarelor, am găsit niște copii extraordinari, „orchestrați” de prof. Dan Cociuba. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:59:24 Ora de vară a Europei de Est