Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua europeană a limbilor, sărbătorită împreună cu partenerii

Miercuri, la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea

Ziua europeană a limbilor, sărbătorită împreună cu partenerii

Elevi și dascăli de la trei școli orădene partenere (C.T. „Andrei Șaguna”, S.A.M. „George Barițiu” și Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu”) au sărbătorit, miercuri (30 septembrie 2009) la sala Comenius a Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna”, Ziua europeană a limbilor.

Printr-o prezentare în power point, Ramona Pleș (elevul coordonator al manifestării) ne-a introdus în tema reuniunii de proiect: sărbătorirea Zilei europene a limbilor (ZEL), sub forma unei activități interactive, care a urmărit noi modalități de exersare a limbilor europene, de cunoaștere și colaborare reciprocă între elevii și dascălii celor trei unități școlare partenere (prof. coordonatori: Cristina Dulău, Ioana Burlău și Delia Curpaș...).
Împărțiți în cinci grupe de câte trei membri (câte un membru de la fiecare școală), având laptopul în față, s-a dat startul în „bătălia” pentru „cucerirea” limbilor. În cadrul primei probe (care a îmbrăcat forma unui joc interactiv), echipajele au trebuit să răspundă (pe laptop) la întrebările legate de Uniunea Europeană. La cea de-a doua probă s-a cerut compunerea unui proverb (în franceză și engleză) pe baza cuvintelor date (în respectivele limbi), notate pe cartonașe, în genul pieselor unui joc puzzle. Aranjând cuvintele în ordinea firească și logică, cele două proverbe obținute în engleză și franceză trebuiau să sune la fel de corect precum varianta dată în limba română (exemplu: „Totul e bine când se termină cu bine”. „Nu iese fum fără foc” etc). A existat apoi o probă în care juriul a notat planșele expuse pe panou de către conducătorii celor trei delegații. La ultima probă s-a cerut confecționarea unui poster prin decupare, asamblare, lipire, scriere și decorare, folosind copacul european, stegulețe și alte simboluri grafice...
ZEL – pentru a celebra diversitatea lingvistică și culturală
Între probe, concurenții au fost „decuplați” de la „sursă și „rețea” de către Claudia Gui (o interpretă talentată de muzică ușoară, eleva dnei inst. Steliana Cârciumaru, de la Șc. „Avram Iancu”), care a interpretat câteva piese de succes din repertoriul internațional al unor vedete de primă mână. Gazdele au trimis pe scenă patru actori (Petra Damșe, Tudor Drimbău, David Rusu și Ciprian Bughiu) pentru a crea bună dispoziție printr-un moment comic.
Concursul a fost câștigat de echipa nr. 1 (alcătuită din Alexandra Șereș, Mădălina Feier și Viorel Madar). Diplomele și atențiile aveau să-i răsplătească însă pe toți protagoniștii manifestării, elevi și profesori, deopotrivă (Tudor Avărvarei, Claudiu Pop, Raul Cristea, Alexandra Șereș și Aurel Vaida, de la „Șaguna”; Ștefania Lăzău, Viorel Madar, Silviu Croitoru, Maria Leucea și Kor Henrietta, de la „Barițiu”; Viorela Turcuț, Cristina Soporan, Mădălina Feier, Cristina Filip și Paula Mărcuț, de la „Av. Iancu”; profesori coordonatori: Cristina Dulău, Ramona Mateiaș, Curpaș Anca, Bianca Pantea și Nelu Lincar; Ioana Burlău; Delia Curpaș, Patricia Marcu și Liana Moruț). (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua europeană a limbilor, sărbătorită împreună cu partenerii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:12 Ora de vară a Europei de Est