Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Ieri, la Marghita,

Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Primarul municipiului Marghita, dl Dorel Talpoș, avea mari emoții, duminică (27 septembrie 2009), în cea de-a doua zi de sărbătoare a municipiului. O dată pentru că, de felul său, e mai emotiv. L-am citit astfel pe 10 iulie, la întâlnirea cu dl ministru, Vasile Blaga, dar, acum avea și mai mari emoții, neputând intui cum îl va primi Marghita pe dl Traian Băsescu, președintele României.

După ora 12.00, în timp ce pe scenă reprezentanți ai tuturor cultelor religioase din municipiu oficiau un Te-Deum de mulțumire, tot mai mulți elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din localitate, îmbrăcați în frumoasele lor uniforme de școală, dar și copilași de grădiniță, îmbrăcați în costume populare românești și maghiare, au ocupat primele rânduri pe platoul din fața primăriei. Platou, care, curând (după ora 13.00), după sosirea președintelui, s-a umplut ochi. Coborând din mașina care l-a adus până în fața primăriei, președintele s-a îndreptat spre cei mici. I-au tăiat calea primarul municipiului, Dorel Talpoș, consilierul primarului și deputatul Ștefan Seremi. După salutul (cu flori) al celor mici, doi tineri, îmbrăcați în straie populare, i-au întins președintelui tava cu pâine și sare, dar și cu pălincă de Bihor, gata turnată în pahare. Președintele nu a ezitat să se servească și să închine cu gazdele. După intarea în primărie, pe treptele care duc la etaj, membrii grupului folk al Casei de Cultură din Marghita, îndrumați de prof. Veronica Demeter (directorul instituției), l-au primit pe înaltul oaspete cu imnul Marghitei (compus, cu mulți ani în urmă, de Mioara Varodi, pe atunci o elevă de 12 ani, actualmente avocat în Oradea).
În sala de consiliu, președintele a dat mâna cu toți cei prezenți, nu neapărat consilieri locali sau județeni. Când dl primarul a început să vorbească, reprezentanții presei au fost nevoiți să părăsească sala, potrivit indicațiilor primite de la reprezentanții serviciului de pază și ordine. Am mai avut voie să-l pozăm pe dl președinte în momentul semnării în Cartea de onoare și la ieșirea din primărie. De la primărie până la scenă, s-a înaintat greoi, datorită mulțimii care l-a așteptat pe președinte, dorind să-i întindă mâna și să-l îmbrățișeze, iar unii copii i-au pregătit chiar un carnețel pentru autograf. Pe scenă, Aurel Tămaș, aflat în recital, l-a primit cu încântare. De la microfon, dl primar, Dorel Talpoș, l-a salutat din nou pe domnul președinte și l-a invitat să se adreseze cetățenilor prezenți la manifestare. În puținele sale cuvinte, președintele țării s-a arătat cunoscător al istoriei localității și al locuitorilor săi, flatându-i și asigurându-i de toată dragostea... De la microfon, Aurel Tămaș a urat: „Trăiască președintele!” „Mi-e prieten, de aceea a spus: Trăiască președintele”, s-a grăbit să ne asigure, tot la microfon, dl Traian Băsescu.
În timp ce oaspetele a făcut „baie” de mulțime prin fața scenei, Aurel Tămaș a continuat să cânte. La un moment dat, președintele, din mijlocul mulțimii, i-a comandat cântărețului (o dedicație) „Treceți, batalioane române, Carpații!”
După recitalul lui Aurel Tămaș, scena a fost luată în primire de micii artiști, elevi din Marghita, dar nu numai (formația de dansuri populare a clasei a IV-a A, elevii dnei înv. Curtean Florica, aflați pe scenă la primirea președintelui). Preț de mai bine de o jumătate de oră, spre marea noastră mirare, microfoanele au fost „monopolizate” apoi de membrii grupului vocal folcloric „Mărginenii” din Săliștea Sibiului și soliștii vocali: Andreea Vulcu, Irina Nemeș și Alexandra Nuțescu (instruiți de Eugen Radu), după care, scena a fost ocupată de formația de dansuri populare „Ardealul”, tot din Săliște (instruită de Ioan Oțoiu). Membrii celor două ansambluri ale Casei de Cultură „Onisifor Ghibu” din Săliște sunt elevi ai Grupului Școlar Economic „Ioan Lupaș” din Săliște, după cum aveam să aflăm chiar de la primarul orașului Săliște, dl Teodor-Dumitru Banciu, aflat în fața scenei, alături de bunul său prieten din Marghita, Constantin Pop (patronul Fabricii de încălțăminte „Sebi Com”), „cel care ne-a propus nouă, primarilor din Săliște și Marghita, un parteneriat. Așa se face că în vară, pe 1 și 2 august, dl primar Dorel Talpoș, a participat la Zilele orașului Săliște, însoțit de formația de dansuri populare a Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita, iar eu am venit, astăzi, aici, la Marghita, la Zilele orașului, însoțit de membrii celor două ansambluri, ne-a declarat primarul din Săliște. Să știți că „Mărginenii” și „Ardealul” sunt de-acum formații cunoscute în țară. Au apărut pe „Etno” și „Favorit”, pe „Antena 1” (la postul local) și pe TV Sibiu.”
 Mai bine de trei ore și jumătate de „Varietăți bihorene”
Duminică, programul artistic s-a deschis la ora 10.00, la Casa de Cultură, care a găzduit, mai bine de trei ore și jumătate, festivalul - concurs „Varietăți bihorene”. Protagoniștii din acest an ai îndrăgitei competiții culturale tradiționale, de promovare a moștenirii culturale a Bihorului și de afirmare a tinerelor talente artistice au fost trupe, formații, duete și soliști vocali și instrumentiști din Marghita, Popești, Budoi, Săcuieni și Valea lui Mihai, prezentați în fața juriului de la microfon de Ramona Rugan și Denisa Niță.
Când am ajuns noi în sală, festivalul era în toi. Preț de mai bine de o jumătate de oră, i-am urmărit evoluând pe: mezina Ioana Ardelean (din Popești) și duetul vocal: Larisa Contraș – Andreea Pușcaș, soliste ale ansamblului „Barcăul” din Marghita, pe Andrei Romocea, la vioară (acompaniat la orgă de David Giarcă), un violonist de mare clasă, la vârsta sa de licean. Juriul avea să-l noteze cu 10 pe linie. Tot media 10 au obținut și membrii formației de dansuri populare slovace din Budoi, dar și membrii formației de dansuri populare a Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita (instructor, Vasile Ghinte). Din păcate, a trebuit să ne retragem, în timp ce pe scenă dansau membrii ansamblului de dansuri populare maghiare al Școlii cu clasele I-VIII din localitate, instruiți de Deak Erika, Fugedy Aniko, Iuhos Marta și Sarvadi Greta.
Pe unele dintre formațiile participante la festivalul – concurs aveam să le revedem evoluând și pe scena din centrul orașului, precum: dansatorii de la „Horea” și școala gimnazială (instruiți de Vasile Ghinte, Sanda Blaga și Marcel Cearnău), formația de dansuri populare maghiare și solistele vocale Larisa Contraș și Andreea Pușcaș, dar și alți soliști și formații: Emilia Borza Șugar, grupul vocal al Asociației culturale „Horvath Janos”, Edina Bodor, formația „Gyongyvetok”, Martin Timea, formația „Ezustperje” din Șimian (coregraf, Suto Szabolcs)...
Premii din partea clubului Kiwanis
Pe plan local, clubul Kiwanis Marghita este cunoscut și îndrăgit pentru acțiunile celor 32 de membri ai săi, „acțiuni menite să sprijine copiii, și, în general, orice om aflat în suferință”, după cum ne-a declarat dna Elena Roman, președintele clubului. La această sărbătoare, Kiwanis a premiat olimpicii de la Colegiul Național „Octavian Goga”. În 2008, au fost premiați olimpicii școlii gimnaziale, iar anul viitor, vor fi premiați cei de la Grupul Școlar Agricol „Horea”. Tot la această sărbătoare, membrii clubului au organizat o tombolă cu premii și o acțiune de donare de bani și de sânge pentru Sabina (fetiță de 9 ani, suferindă de leucemie galopantă). Cinci persoane au donat sânge pentru Sabina, iar în cele două zile de sărbătoare, s-au adunat, tot pentru Sabina, 87.300.000 (lei vechi).
Sabina, să știi că toți oamenii din Marghita te iubesc și sunt alături de tine. Și doamna Maria Băsescu a donat pentru tine, dar și un copil, ca și tine, a venit să-ți dăruiască din puținul său. L-am pozat. Îl cheamă Florin Varodi.
Așadar, clubul Kiwanis din Marghita își permite să fie generos și în vreme de criză, pentru că membrii săi sunt oameni cu suflet mare care doresc să împartă multă lumină și căldură sufletească...
„Roses 84” și campionii de la Clevers
De vreo trei luni, liceenii de la Colegiul Național „Octavian Goga” se bucură de o trupă rock cum nu a mai văzut Marghita de zeci de ani. A trebuit să vină ziua de 27 septembrie 2009, ca Mădălina Moisa și colegii săi să iasă pe marea scenă, cu brio, cu aplauze și ovații din partea unor tineri care simt ca și ei, care cred în artă, în bine și frumos. „Roses 84” este trupa rock a momentului și a liceenilor de la „Goga”, dar bucuria cred că este generală, iar câștigul e al tuturor tinerilor din Marghita. Felicitări, Mădălina, și alor tăi!
Noemi e pe buzele tuturor copiilor!
Chender Noemi e cel mai îndrăgit și mai curtat instructor de dans din Marghita și din împrejurimi. Numele (și renumele) său a ajuns până în Sântion, Valea lui Mihai și Suplacu de Barcău, iar mai nou cucerește și Oradea. Duminică seara, trupa Clevers (campioană națională 2009, la dans hip hop) a aliniat pe scena serbărilor de la Marghita nu mai puțin de 80 de dansatori, copii de toate categoriile de vârstă, care au făcut show de show!
De duminică, Noemi a intrat și pe piața orădeană. Multă baftă, Noemi, felicitări, campionilor!
„Cargo” și focul de artificii
Formația „Cargo” rămâne ceea ce a fost și în alte vremuri  - o trupă îndrăgită, cu lipici la tineri, care respectă și se respectă, cu profesioniști, unu și unu...
Cum putea să se încheie două zile de sărbătoare la Marghita dacă nu cu un recital extraordinar al timișorenilor și cu foc de artificii, care au aprins cerul și au înfierbântat sufletele! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (280 de poze), accesați Galeria foto: Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:48:11 Ora standard a Europei de Est