Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Þine-ți viața în propriile mâini!”

Vineri, debut de campanie preventivă în județul Bihor

„Þine-ți viața în propriile mâini!”

Polițiștii rutieri bihoreni sunt implicați activ în Campania națională preventivă „Þine-ți viața în propriile mâini!”
Potrivit mai multor studii efectuate în Statele Unite ale Americii și Canada, neatenția șoferilor este responsabilă de producerea a 8% până la 13% din accidentele rutiere. Dintre acestea, un procent de circa 5% sunt provocate de distragerea atenției ca urmare a utilizării telefonului mobil fără folosirea dispozitivelor de tip „mâini libere” sau a tastării de mesaje scrise în timpul conducerii autovehiculelor.

 Asemenea comportamente se regăsesc și în conduita rutieră a șoferilor români, pe parcursul anului 2008, la nivel național fiind sancționați contravențional 49.093 de conducători auto, iar în primele opt luni ale anului curent, polițiștii au aplicat 36.862 de sancțiuni contravenționale pentru același motiv.
 De asemenea, în cursul anului 2008, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor au aplicat 1.150 de sancțiuni contravenționale în valoare de 138.000 de lei pentru utilizarea telefonului mobil fără folosirea dispozitivului „mâini libere”, iar în cursul anului 2009, până în prezent, pentru aceeași abatere, în județul Bihor au fost aplicate 1.448 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 173.760 de lei.
 Începând de vineri, 25 septembrie 2009 și până la finele anului în curs, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în parteneriat cu Asociația Națională a Instructorilor Auto din România, Radio România Actualități și două firme de telefonie mobilă, va desfășura campania „Þine-ți viața în propriile mâini”, menită să atragă atenția șoferilor români cu privire la utilizarea sistemului „mâini libere” în timpul conducerii unui autovehicul.
 Campania de informare și sensibilizare a opiniei publice urmărește promovarea unui comportament civilizat, care să nu prejudicieze siguranța și integritatea participanților la trafic, cunoscut fiind faptul că anual, câteva mii de persoane cad victime ale accidentelor rutiere.
 Campania se va desfășura simultan în 12 orașe ale țării, respectiv în Capitală și municipiile de reședință ale județelor Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Prahova, Sibiu și Timiș.
 Vineri, 25 septembrie, campania a debutat și în Bihor
 În cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii Serviciului Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Bihor pe linia prevenirii accidentelor de circulație, la primele ore ale dimineții, în municipiul Oradea au fost distribuite în trafic pliante cu recomandări preventive, editate în cadrul parteneriatului amintit, precum și afișe ale campaniei.
 De asemenea, în cadrul acțiunilor preventive desfășurate sub egida „Ziua educației rutiere” în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, la standul expozițional al poliției bihorene din cadrul Expo Varadinum 2009, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au distribuit pliantele campaniei „Þine-ți viața în propriile mâini”, cetățenilor prezenți la manifestare.
 Acțiunile vor fi continuate de polițiștii bihoreni până la sfârșitul anului în curs, pentru modelarea unui comportament preventiv în rândul conducătorilor auto, care să prevină victimizarea acestora și a celorlalți participanți la trafic prin accidente de circulație.
 „Mâini libere” pentru mâini sigure pe volan!
Folosiți sistemul „mâini libere” când conduceți un autovehicul;
folosiți telefonul doar după ce ați oprit într-un loc sigur, dacă nu aveți dispozitivul tip „mâini libere”;
limitați dialogul la discuții esențiale;
toți suntem responsabili pentru siguranța rutieră: nu rețineți mult la telefon conducătorul auto! Îi puteți pune viața în pericol distrăgându-i atenția! (Alina DINU)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:36 Ora standard a Europei de Est